Vegyestüzelésű kazán megfelelő használata, rossz a rendszer?
Az biztos, hogy hincs hidrosztatikai egyensúlyod. Ez gravitációsnál olyan amilyen, viszont keringetős üzemmódban megpróbálhatod felszabályozni.
A dolog lényege, hogy a víz is kisebb ellenállás irányába megy. A közelebbi Szoba1, konyha helyiségekben hamarabb megfordul mint a távolabbi szobákban. Az optimális az lenne, ha minden helyiségben egyszerre érkezne meg a meleg víz.
A közelebbi helyiségekben a radiátorok szelepeit kezdd elzárni. Így több víz jut a távolabbi radiátorokba, és arra is beindul keringés. Egyszerre kell, hogy az összes radiátor melegedjen. Ezt kell elérned!!!
Ezzel lehet néhány napig eljátszol. A lényeg az lesz, hogy a kazánhoz legközelebbi radiátorok lesznek a legjobban elzárva, és távolodva egyre jobban kinyitva, a két utolsó pedig teljesen nyitva lesz.
A csőtermosztátot állítsd 40 C ra, és begyújtáskor fűtsél rendesen. 1-2 tüzet égess le jobban felvágott fával.
Radiátoros fűtésnél, hogy hatékony legyen kell a magas hőmérséklet. A radiátor a hő nagy részét konvekciósan adja le, tehát a levegő keringést indítja be a radiátor. 40-50 C alatt nem igazán indul be a szobában a légkeringés.
Induláskor csapj oda neki.
Ha bent kellemes a hőmérséklet, akkor rakhatsz nagyobb fákat, és lentebb zárhatsz a kazánon.
Menni fog a fa, de a házadnak van hőigénye amit ki kell szolgálni.! Főleg, hogy nagyon alacsony szobahőfokról indulsz!
"Nálam otthon 30 fokon kapcsol be."
"Nálad is gravitációs a rendszer?"
Igen, b+, gravitációs rendszer, és akkor mi kapcsol be 30 fokon, talán a gravitáció? Kedves kérdező, én most adtam fel. Sajnos rajtad nem tud segíteni semmilyen tanács, nem tudom mi a polgári foglalkozásod, de biztos vagyok benne, hogy nem vagy műszaki beállítottságú. Elbohóckodhattok az ötvennégy százalékos és ugyanannyi IQ-val bíró okoskodóval, (neked legalább örül, mert te nem vetted még észre, hogy hülye) de neked jó fűtésed nem hiszem hogy valaha is lesz. Még egyszer utoljára ideírom: felejts el mindent, amit eddig itt olvastál (azt is amit korábban én írtam, mert csak megkeveredsz) és hívjál egy normális szerelőt. Nézesd meg a rendszert, és fogadd meg a tanácsait, csináltasd meg amit javasol, eredményfelelős számlázási feltételek mellett. (gyengébbek és az ötvennégy százalékosok kedvéért: akkor fizesd ki, ha valóban működik) Ez az egyetlen megoldás arra, hogy jó fűtésed legyen.
Ha szépen beszabályozod, akkor kifog derülni, hogy a kazán kiszolgálja-e a házad igényét. Ki kell neki. Nekem 95m2et 14kwatt kiszolgál födém szigetelés nélkül, igaz gázkazán, ami folyamatosan kibe kapcsolgat.
A következő képen fűts:
Begyújtás:
1. Pillangószelep teljesen nyitva, secukder levegő elzárva, és az alsó nyílás legyen teljesen nyitva. Így fűts amíg a házban el nem érted a kívánt hőfokot. Ha nem érzed elég gyorsnak, akkor vágdfel jobban a fát.
2. Meleg tartás:
Az alsó nyílás éppen nyitva, megpakolod nagyobb fákkal és a secunder nyílást kinyitod. Így kell tartania a házad hőmérsékletét, addig amíg fa van benne.
- a pillangószelepen itt lehet zárni egy keveset.
Ez mind mind tapasztalás kérdése.
Sajnos az akác vizesen is ég. Lidl/aldiban 4 000 ft egy fa nedvesség mérő. Interneten megtalálod, hogy milyen nedvességnél mennyi a fa égésekor keletkező energia. A nyers akácnak 50% a víztartalma és kevesebb mint a fele a fűtőértéke a 20% víztartalmúnál. Igen megéri kiszárítani, vagy eleve szárazat venni. A száraz fa jobban ég, máshogy kell vele fűteni.
A nagyobb kazán is megoldás lehet, a szabályozás után, de az is nyelni fogja a fát. Erősebb ló, több zab....
Gravitációsat nagyon nagyon nehéz beszabályozni.
Két variáció van, vagy nyitva van, vagy egy bizonyos zárás után megáll a keringés.
Szivattyúnál szépen lehet állítgatni.
Milyen szeleped van a radiátoron? Ilyen thermo fejes, vagy csak egy sima szelep?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!