Vegyestüzelésű kazán megfelelő használata, rossz a rendszer?
Kedves kérdező!
Valószínű, hogy a vizes fa a probléma, mert azért egy ekkora kazán nem kicsi egy 82 nm-es házhoz még a nagy vízmennyiség ellenére sem.
A helyedben vennék 1-2 mázsa szenet (ledvicei, vagy lengyel extra dió), mert az biztosan rendesen égne (főleg a lengyel, mert az nem szívja magába a nedvességet, ellentétben a barnaszénnel), nem úgy mint a vizes akácfa. Az ára is sokkal kedvezőbb egységnyi energiára kivetítve.
De még mindig azt mondom, hogy egy 55 vagy 60 fokos Esbe kazánvédő szelep megoldaná a problémát, s nem is kerülne beépítéssel többe, mint 40-50 ezer.
Lényeg a lényeg, hogy felejtsd el a vizes fát, mert azzal kínszenvedés fűteni.
Ilyen időben én kb. 20-30 kg fával felfűtöm a házat, este 23,5 fok, napközben minimum 21,5. Igaz, hogy van puffertartály, vastag szigetelés, meg 3 rétegű nyílászárók.
Hali
Én vagyok akit szétfikázott a sok agyhalott...
50 C alatt nem tartunk szilárd tüzelésű kazánt, mert folyamatosa a páralecsapódás és kátrányosodás. Írta itt valaki a kazánvédőszelepet, annak pont az a lényege, hogy 50 C alatt nem engedi ki a kazánból a meleget. (ez most nagyon leegyszerűsítve)
50C alatt nem érdemes elindulni a szivattyúnak, de sokkal magasabbra sem érdemes tenned. Ha 80C nál indul be a szivattyú és az öntvény kazánodba bepumpálja a 20C os vizet, akkor garantált a kazánrepedés. Ekkora hőingadozást nem nagyon bír el egy öntvénykazán. Ráadásul 2 perc után ki is fog kapcsolni a szivattyú, mert a kazánban hamar 80 alá fog menni a hőmérséklet.
A ház felfűtésekor vágd fel jobban a fát. A fa a külső felületén ég, ha jobban összevágod, nagyobb felületen ég. Így gyorsan jutsz nagyobb teljesítményhez. Ha a ház már meleg, akkor érdemes vastagabb tűztartó fával megpakolni.
Az se túl egészséges, hogy 16C os házat fűtesz fel. Egyszerűen 18-19C alatti házat túl nehéz visszafűteni. Ahogy a bútorok, falak tartják a hőt, úgy tartják a hideget is. Napközben érdemes lehet 18-19C re beállítani a gázfűtést, vagy reggel is rakni egy tüzet...
Rajzold már le a rendszeredet, mert így tényleg nehéz tanácsot adni.
Lehet három szelepen kell zárni és gyönyörűen fog melegedni egyszerre az egész ház...
Itt van a fűtésrendszerről a rajz. Megpróbáltam ahogy lehet érthetően lerajzolni, remélem sikerült.
Amúgy nem szívesen hagyom kihülni a házat ennyire de ez eddig rossz időben 13 fok körülre is lehült, oké akkor másik ablak volt meg a felfalazás nem volt, de akkoris biztos egy hőszigetelés sokat segítene, viszont este 10,ha fent vagyunk 13ig fűtünk, másnap hétköznap délután 4 körül tudunk befűteni. Tegnap este 19 fok volt amikor lefeküdtünk 10 körül, reggel 6-kor 18 volt, délután 4kor 16,3, de ugyanez ha mínuszok voltak sokkal rosszabb volt. Akkor hagyjam 50en a csőtermosztátot, jó az szerinted? Várom az észrevételeket a rajzzal kapcsolatban
Alakulunk :)
Jól értem, hogy minden radiátorba az előremenő zöld ágból megy a víz, és minden radiátor a narancssárga visszatérő ágba érkezik?
- Hol van a szivattyú? A kazánházban?
- Melyik szobában melegszik lassan a radiátor?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!