Mennyit tudok így spórolni a villannyal?
Megelégeltem, hogy 24.000Ft a villanyszámlánk, ezért az alábbi (szerintem) költségcsökkentő módszereket alkalmazom:
-> minden elektromos berendezést kihúzok a dugóból (? nem tudom mi a hivatalos neve)ha nem használjuk
-> a nappaliban 4 db 100W-os spot égő világít átlagosan napi 6-7órát, ezek használati idejét lecsökkentettem napi 1-2 órára, a fennmaradó időben pedig 1db 44W-os energiatakarékos izzó világít (ez 8W-ot fogyaszt)
-> a nappaliban lévő LCD tv napi 15 órát működött, ezt lecsökkentettem 7-8 órára, elhagyjuk a "csak háttérzajnak kell a tv"-t
-> a számítógépet eddig használat után mindig csak altattuk, mostantól kikapcsoljuk és kihúzzuk használat után. Naponta kb 2-3órát működik.
-> a lányom hálószobájában az éjjeli lámpa egész éjszaka világít, ez 10 óra. Eddig 40W-os égő volt benne, ezt lecseréltem 30W-os energiatakarékosra (ami 5W-ot fogyaszt)
-> a mi hálószobánkban egész éjszaka működött az lcd tv (háttérzajnak, fénynek), mostantól itt is egy éjjeli lámpa van 30W-os energiatakarékos égővel.
-> a fürdőszobában 2 kapcsoló van, eddig azt használtuk ami egyszerre 7 db 100W-os spot égőt kapcsol fel. Mostantól a másikat használjuk ami csak 1db 44W-os energiatakarékos égőt kapcsol fel.
-> a mosógépet eddig napi 2x használtam 1,5 órás mosási programmal és 60 fokon, mostantól 40 perces mosási program lesz 30 fokon
Szerintetek mennyivel számíthatok kevesebb villanyszámlára 1 hónap múlva?
Igazándiból ezek nem megerőltető dolgok, nem is értem, hogy eddig miért pazaroltunk ennyire... :-(
1. Ez jó lépés volt.
2. Kell egyáltalán 100 wattos izzó a nappaliba?
3. A napi 7-8 óra tévézés is elég soknak tűnik :) Nálunk napi 1,5-2 órát megy összesen.
4. ez így rendben van
5. Vannak éjszakai fények kisgyerekeknek, fogyasztásuk 0,5W. zoldbolt.hu oldalon tudsz ilyet venni.
6. Ugyanezt javaslom a ti hálótokba, bár megjegyzem, hogy nagyon egészségtelen fényben aludni, bizonyos hormonok éjszaka nem jönnek elő, ha fény van, emiatt nem tudod kipihenni magad. A 30wattos nem igazán energiatakarékos egyébként.
7. A fürdőben is horrorisztikusnak tűnik a 7 db 100 wattos izzó, az 1 db 44-es pedig szintén nem energiatakarékos.
8. a mosógépes megoldás viszont jó!
A villanyszámlád kb 10%-kal lesz kevesebb a mostani intézkedéseid alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!