Új házat érdemes venni, vagy egy régit felújítani? Melyik macerásabb, tapasztalataitokat megosztanátok itt? Egy régihez macerás a hozzáépítés, felújítása? Akinek van ideje, az részletesen írjon mindenről!
Ma Magyarországon ha nem vagy milliomos akkor
NEM ÉRDEMES házat venni!
Csak belerakod a lóvét, és az életben nem látod viszont többé.
Bérelni érdemes olcsón, vagy venni egy kisebb telket, és lakókocsi vagy konténer esetleg mobil faház.
A véleményem az, hogy általában építkezni a legolcsóbb. 200eFt/nm-ből már kiváló házat lehet építeni, plusz a telek ára, ami még jelentős lehet, és a tervezés még néhányszázezer azt hiszem. Több építési vállalkozót kell megkérdezni, és megnézni, korábban miket épített. A vállalkozó munkadíja tudomásom szerint általában kb. ugyanannyi szokott lenni, mint az anyagok ára, ez még normális. Tehát aki olyan ügyes, hogy minden maga csinál, annak 100eFt/nm-ből is kijöhet.
A építés a legmacerásabb is persze, rá kell szánni 1.5 évet legalább, és még probléma, hogy ami rajzon jónak tűnik, az nem biztos, hogy a valóságban is olyan lesz, mint elképzelted.
Régit felújítani: ez is jó lehet, de nagyon meg kell nézni, mit vesz az ember, milyen az alap, nem süllyed-e, a tetőszerkezet nem korhad, jó-e a szigetelés, stb. Hozzáépíteni viszont macerás, főleg ha alapterületet kell bővíteni, mert az alapot és a falakat nehéz a régivel jól egybedolgozni, és a határon hamarosan repedések lehetnek a falban, mert a régi épületrész már nem mozog, az új meg még süllyeddhet valamennyit 1-2 év alatt.
Régit csak akkor vennék, ha a felújítás csak festés, csempézés, fürdőszoba- és konyhafelújítás lenne, esetleg még parketta, külső vakolat és tetőcserép csere. Falakat vagy plusz emeletet nem építenék hozzá.
De az utóbbi 1 évben sok nem túl régi házat árulnak ahogy láttam, amiket valószínűleg olcsón meg lehet venni, és nem hiszem, hogy sok gond lenne velük. Talán ez lenne a legjobb megoldás manapság. Itt az lehet a probléma, hogy ha hitel van rajta, akkor arra megoldást kell találni a bankkal.
Vállalkozótól kész új építésűt én nem szívesen vennék, azok gyakran irreális áron vannak, és ki tudja, mennyit spórolt az anyagokkal. De ha tapasztalt profi a vállalkozó, akkor az építés minősége valószínűleg jó, jobb lehet, mint egy régi háznál, amit a család eszkábált össze évtizedekkel ezelőtt. És nyilván ez a legegyszerűbb megoldás, mert nagyjából minden készen van.
ha burzsuj vagy, akkor építtess magadnak egy olyan házat, ami kizárólag a te igényeidre készül, és minden megvan benne, amire szükséged van.
ha csóróbb vagy, akkor vegyél egy 20 év körüli házat, szigeteld, újítsd fel, és talán kijössz olcsóbban.
ami a lényeg: mindkettő iszonyat idegtépő, erre készülj fel.
Én egy 40 éves házat vettem tavaly. Teljes belső felújítást csináltunk. ( víz, villany, fűtés, burkolás ).
A vizet és a fűtést vállalkozó csinálta, villanyt rokon villanyszerelővel együtt. A festés tapétázás, szőnyegpadló, parketta lerakás szintén saját kivitelezés.
Miért választottam ezt a megoldást ?
1. Menekülni akartam a tömbből.
2. Az anyagi források korlátozottak voltak.
3. Jó helyen nincs szabad telek illetve megfizethetetlen.
4. Egy adott városrészbe szerettem volna költözni.
A ház 1100 m2 telekkel kertvárosi övezetben van.
Csend, nyugalom, szép kilátás, normális szomszédok, jó föld a konyhakertnek, ásott kút.
A Tesco és a buszmegálló valamint vasúti megálló 10 perc séta.
Mindenkinek más az elképzelése az ideális házról. Én megtaláltam azt a helyet, ahol szívesen élek. Mivel az anyagiak korlátozottak voltak, kompromisszumokat kellett kötni. Öregebb házat vettem, mint amilyet szerettem volna. A felújítás során viszont minőségi anyagokat építettem be. Nem akarok 2 év múlva javítással foglalkozni, mert a kínai valamivel olcsóbb volt. Ennek az lett a következménye, hogy a kert csinosítására már nem maradt pénz. Az majd jövőre vagy utána.
Több ház van a környéken amihez hozzáépítettek. Szinte mindegyik megrepedt az illesztésnél. Én nem akarok bővíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!