Hogyan igazságos a lakbért, és a rezsit elosztani?
Akkor csak a rezsit harmadoljuk?
Mert ha a lakbért is, akkor az azt jelentené, hogy a lakás 2/3 részét ők fizetik, 1/3 részét én, vagyis a szobám felét használhatják, ha már kifizetik?
szerintem a lakbért a lakott négyzetméter után, a rezsit viszont emberenként kell osztani.
tehát ha a barátnője az ő szobájában lakik, akkor a fele lakbért fizetik közösen, hiszen te a te szobádban egydül vagy, a rezsit viszont három felé kell osztani.
ezt esetleg az ultrakorrektség nevében meg lehet spékelni azzal, hogy kiszámoljátok, mennyi a közös terület (konyha, előszoba, wc, fürdő mittudom én) az arra eső albérleti díj hányadot (alapterület arányában) hárman fizetitek, a két szobára eső hányadot meg fele fele alapon osztjátok, amiből az egyiket te fizeted, a másikat meg ők ketten.
Szerintem is úgy igazságos, hogy ők fizetik a lakbér felét, meg a rezsi 2/3-át.
Ők 2-en vannak egy szobában, te meg egyedül.
Tavaly hárman laktunk barátnőimmel egy kétszobás lakásban, harmadoltuk a lakbért. Egy vita kapcsán előjött, hogy miért ugyanannyit fizetünk, ha egyikünknek saját szobája van, mi meg ketten vagyunk. Megoldódott a helyzet, ők elköltöztek, feladtam a hirdetést, ma már négyen vagyunk :)
Ja a rezsit természetesen mindig is annyi felé osztottuk, ahányan vagyunk.
Szerintem beszéljétek meg, azért ez egy mondhatni speciális helyzet, hiszen a lakótársad a barátnőjével költözik össze, aki azt hiszem kevésbé zavaró tényező a számára, mintha valami haverral költözne össze, tehát nem számít, hogy bezzeg neked saját szobád van, fizess többet (tehát ugyanúgy 20ezret).
Szóval ennek tekintetében szerintem harmadoljátok a lakbért is, azért nem olyan nagy összeg az a fejenként 13ezer. A fürdőt, konyhát, ugyanúgy használja ő is majd.
lakbér fele.
Mert: bár te egy szobában egyedül vagy, ők meg ketten, de te ezt nem kérted, viszont nagyobb a hátrányod, hogy már nem egy, hanem két emberrel kell osztozkodnod a közös helyiségeken. Nehezebb neked innentől, mint előtte volt, és ez ellen nem hoz megkönnyebbülést, hogy te ugyanúgy egyedül vagy a szobádban, mint ahogy előtte is egyedül voltál.
Sőt, ebből kiindulva akár tényleg kicsivel többet is kérhetnél, hogy fizessenek, mint a fele. Akár jogos abban is a két harmad, mint a rezsiben, bár azért talán az már kicsikét "szar.rágóságnak" minősülhet, bár jogos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!