Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Villanyszerelés. Földelés...

Villanyszerelés. Földelés típusok. Megáll az eszem, hogy ez hogyan lehet nem életveszélyes. Miért ez a legelterjedtebb földeléstípus? Részletek lent.

Figyelt kérdés
A TN-C-S rendszerre gondolok, ami manapság a leggyakoribb. Ha jól tudom régen a TT rendszer volt az elterjedt, és nekem az sokkal szimpatikusabb is: ott a földelés teljesen külön megy, és semmi köze a nullavezetékhez. Csakhogy mivel sok helyen nem tartották karban, és elrozsdásodtak a földelő szondák és/vagy a talaj vezetőképessége ahhoz túl kicsi volt, hogy a Fi relék korszaka előtt a sima biztosítékokat leoldja, (de az életveszélyes áramütéshez azért eléggé vezető volt) ezért összekötötték a földelést a nullavezetékkel, hogy ha már a föld felé nem tud kialakulni akkora áramerősség, ami lecsapja a biztosítékot, akkor a PEN vezeték felé már kialakulhasson. De akkor, ha a sok fogyasztó nagy árama miatt veszélyes feszültségesés "halmozódik fel" a PEN vezetéken - annak ellenállása miatt (mert nem szupravezető ugye) - a transzformátorállomásig, akkor ott hiába van földelve a csillagpont, ahol a PEN ered, a lakásban már nem 0 Volt lesz a potenciálja, és így a földelés potenciálja sem. És ha ez még rá van kötve az EPH hálózatra, akkor a kádnak is feszültséget ad, és a vizes testre ugye sokkal veszélyesebben hat még a kisebb feszültség is. És oké, hogy pont ezért kell leföldelni a PEN-t a háznál is, de ha eleve azért találták ki a TT rendszer helyett, mert úgyis el vannak rozsdásodva a szondák és/vagy a talaj sem elég jó vezető, akkor kérdem én: nem életveszélyes ez? És még egy adalék, ami az én igazamat támasztja alá: ha jól tudom, már kaphatóak olyan biztonsági kapcsolók, amelyeket pont a fürdőszobákba, és egyéb vizes helyiségekbe ajánlanak, amelyek már a nullavezetéket is megszakítják nem csak a fázist. Ha erre szükség van, akkor hogy lehet a kád földelése összeközösítve a PEN-nel??? Az eszem megáll, hogy ilyen még létezik. Pont amiatt, hogy a Fi relé már a kis áramszivárgást is érzékeli, nem lenne jobb visszaállni a TT rendszerre? Mert értem én, hogy a biztosítékot nem oldaná le, ha rosszul vezet a föld, de a Fi relét igen. De még azt is el tudnám képzelni, hogy az IT rendszer lenne a legjobb, ahol még a csillagpont sincs leföldelve (vagy maximum nagy impedancián át), és akkor még kisebb az áramütés veszélye, mert nem jöhet létre a földön keresztül zárt áramkör, maximum nagy kapacitív ellenállással, ami csak kisebb áramot engedne. Oké, lehet az is lehetne veszélyes, de akkor a Fi relé azt is érzékelné nem?

dec. 13. 02:50
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

"Hol kell elszakadnia a PEN-nek, hogy a földelés feszültséget vezessen a készülékházra?"

Elmagyarázom. Ha a PEN elszakad, akkor a bekapcsolt készüléknél az áramút a fázisvezető-készülék-készülékből kijövő nullavezető-PEN szétválasztási pont-PEN földelés lesz. Ilyeténképpen a fázisfeszültséggel táplált két, e pillanatban soros ellenállás, a készülék és a PEN földelés ellenállása feszültségosztó közepén (a két ellenállás közös pontján) megjelenő feszültséget kapja meg minden védővezetős készülék a védővezető által. Az FE-relé erre erzéketlen, mert a készülék bemenő fázisvezetőjén ugyanakkora áram folyik, mint a kimenő nullavezetőjén.

dec. 18. 16:23
 22/29 A kérdező kommentje:

Igen, ezt én is tudom 21-es, pont ezért nem tartom túl jónak a TN-C-S rendszert, mert ilyen esetben még a Fi relé sem segít. És a földelés meg nem biztos, hogy jó, hiszen ezért cserélték le a TT rendszert is anno TN-C-S-re, csak most a Fi relé korában már szerintem érdemesebb lenne visszaállni TT-re.

Amit pedig a 20-as írt, azzal pont, hogy egyetértek, szóval nem én vagyok ostoba, hanem te nem érted, hogy én ugyanarról beszélek:

""Ha nem lenne veszélyes a TN-C-S rendszer, akkor nem lenne szükség olyan kapcsolóra sem, amelyik a nullavezetéket is megszakítja."

Nem, ez nem így van. A nullavezető leválasztása az nemcsak TN-C-S rendszerben növeli meg a biztonságot. TT-nél is. Mivel TT rendszerben nincs garancia a nullavezető földközeli potenciáljára".

Éppen ezért írtam azt, hogy nem a kapcsolót kéne kicserélni, hanem a TN-C-S rendszert helyettesíteni TT rendszerrel, ahol esély nincs rá, hogy a földelés rávezesse a fázis (egy részét) a készülék házára.

dec. 18. 20:36
 23/29 anonim ***** válasza:

"Igen, ezt én is tudom 21-es"

Ha eddig nem vetted volna észre, a #21 nem neked szól, miután ott van az elején az idézet, hogy kinek.

"pont ezért nem tartom túl jónak a TN-C-S rendszert"

Mi a nehézség annak megértésében, hogy 60 éve így van, és nem volt belőle probléma?

"És a földelés meg nem biztos, hogy jó, hiszen ezért cserélték le a TT rendszert is anno TN-C-S-re"

Nem, ez sem így van. Azért váltottak, mert az érintésvédelmi követelményeket kielégítő, az addig szokásosnál sokkal nagyobb túláramvédelmekhez hangolt szétterjedési ellenállást nem látták mindenhol elérhetőnek.

"a Fi relé korában már szerintem érdemesebb lenne visszaállni TT-re"

Egy hárommilliós lakásállomány szerelését átalakítani, olyan nem lesz.

"Amit pedig a 20-as írt, azzal pont, hogy egyetértek"

Az is én vagyok, nem tűnt fel, miről van szó?

dec. 18. 22:01
 24/29 anonim ***** válasza:

Közben rájöttem én is, tegnap este nem fogott az agyam.

Fi-relé akár még közbe is szólhat, ha mondjuk két fázis közé kerül a lebegő nulla, vagy van valahol a lakásban egy bojler, vagy cirkó.

A TT rendszer nem kisfeszültségre való. Közép, meg nagyfesznél több értelme lenne arra számítani, hogy egy földzárlat aktivál valami védelmet.

dec. 18. 22:28
 25/29 anonim ***** válasza:
Így visszanézve még várom a #7 hülye kijelentésére a magyarázatot.
dec. 19. 09:11
 26/29 anonim ***** válasza:

"Fi-relé akár még közbe is szólhat"

PEN szakadásnál nem.

dec. 21. 14:45
 27/29 anonim ***** válasza:

Egyfázisú firelé miért ne?

Sőt, akár a három fázisú is, ha a példában szereplő fém csövezéssel galvanikusan érintkező készülékek vannak.

dec. 21. 16:46
 28/29 anonim ***** válasza:
Azért, mert a szakadás a FI előtt van, így ami bemegy a fázison, az jön vissza a nullán a FI-relében. A #21 utolsó mondatában már volt erről szó, amire írtad, hogy te ezt tulajdonképpen érted.
dec. 21. 17:02
 29/29 anonim ***** válasza:

Valid, mea culpa.

dec. 21. 17:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!