Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Villanyszerelés. Földelés...

Villanyszerelés. Földelés típusok. Megáll az eszem, hogy ez hogyan lehet nem életveszélyes. Miért ez a legelterjedtebb földeléstípus? Részletek lent.

Figyelt kérdés
A TN-C-S rendszerre gondolok, ami manapság a leggyakoribb. Ha jól tudom régen a TT rendszer volt az elterjedt, és nekem az sokkal szimpatikusabb is: ott a földelés teljesen külön megy, és semmi köze a nullavezetékhez. Csakhogy mivel sok helyen nem tartották karban, és elrozsdásodtak a földelő szondák és/vagy a talaj vezetőképessége ahhoz túl kicsi volt, hogy a Fi relék korszaka előtt a sima biztosítékokat leoldja, (de az életveszélyes áramütéshez azért eléggé vezető volt) ezért összekötötték a földelést a nullavezetékkel, hogy ha már a föld felé nem tud kialakulni akkora áramerősség, ami lecsapja a biztosítékot, akkor a PEN vezeték felé már kialakulhasson. De akkor, ha a sok fogyasztó nagy árama miatt veszélyes feszültségesés "halmozódik fel" a PEN vezetéken - annak ellenállása miatt (mert nem szupravezető ugye) - a transzformátorállomásig, akkor ott hiába van földelve a csillagpont, ahol a PEN ered, a lakásban már nem 0 Volt lesz a potenciálja, és így a földelés potenciálja sem. És ha ez még rá van kötve az EPH hálózatra, akkor a kádnak is feszültséget ad, és a vizes testre ugye sokkal veszélyesebben hat még a kisebb feszültség is. És oké, hogy pont ezért kell leföldelni a PEN-t a háznál is, de ha eleve azért találták ki a TT rendszer helyett, mert úgyis el vannak rozsdásodva a szondák és/vagy a talaj sem elég jó vezető, akkor kérdem én: nem életveszélyes ez? És még egy adalék, ami az én igazamat támasztja alá: ha jól tudom, már kaphatóak olyan biztonsági kapcsolók, amelyeket pont a fürdőszobákba, és egyéb vizes helyiségekbe ajánlanak, amelyek már a nullavezetéket is megszakítják nem csak a fázist. Ha erre szükség van, akkor hogy lehet a kád földelése összeközösítve a PEN-nel??? Az eszem megáll, hogy ilyen még létezik. Pont amiatt, hogy a Fi relé már a kis áramszivárgást is érzékeli, nem lenne jobb visszaállni a TT rendszerre? Mert értem én, hogy a biztosítékot nem oldaná le, ha rosszul vezet a föld, de a Fi relét igen. De még azt is el tudnám képzelni, hogy az IT rendszer lenne a legjobb, ahol még a csillagpont sincs leföldelve (vagy maximum nagy impedancián át), és akkor még kisebb az áramütés veszélye, mert nem jöhet létre a földön keresztül zárt áramkör, maximum nagy kapacitív ellenállással, ami csak kisebb áramot engedne. Oké, lehet az is lehetne veszélyes, de akkor a Fi relé azt is érzékelné nem?

dec. 13. 02:50
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
Milyen igazadat? :D :D :D
dec. 14. 08:43
 12/29 anonim ***** válasza:
54%
Az eszed már régen megállt, menjél szakemberhez, hátha bennfognak valami zárt, meleg helyen, praktikus kis zubbonyban. Voltak évtizedek, mikor bizonyos teljesítményhatár alatt (és az átlagembernek annyi járt, nem több) nem is kellett földelés a csatlakozásnál, és mégsem haltunk rakásra.
dec. 14. 18:51
 13/29 A kérdező kommentje:
"Milyen igazadat?" Azt, hogy a TN-C-S rendszer veszélyes. Akár egy PEN szakadás, akár a földelés hibásodik meg, veszélyes feszültség kerülhet az elektromos eszközök fém burkolataira, és azt MAGA A FÖLDELÉS VEZETI ODA a nullavezetőből. TT rendszerben ilyen elő nem fordulhat, mert ott csak a talajjal áll összeköttetésben, a PEN-nel nem és a nullával sem. És a Fi relék korszakában már nincs is szükség akkora vezetőképességre, hogy lecsapódjanak a biztosítékok, mert a Fi relé a kis szivárgást is érzékeli, kivéve, ha a PEN, vagy a földelés szakad meg TN-C-S rendszerben! A 102-es kapcsolóról (kétpólusú kapcsoló, kétsarkú kapcsoló) beszéltem. Ez a fázis mellett a nullavezetőt is megszakítja biztonsági okokból, pl. fürdőszobában, ahol a víz miatt nagyobb az áramütés veszélye. Akkor hogy gondolják komolyan, hogy a vízvezetékek földelését meg összeközösítik a nullavezetékkel???
dec. 16. 23:29
 14/29 anonim ***** válasza:

Hol keletkezik a szakadás?

A nullád le van földelve.

A trafónál, az oszlopon, a szomszédnál, a házadnál, ezek párhuzamosak.

A vízcső a fürdőszobában úgy is le van földelve, ha a kád nincs vele egyenpotenciálra hozva, megcsíphet, mikor elzárod a zuhanyt.

A 102est a szabvány mondja, én nem sok értelmét látom. A mosógép meg be van dugva non-stop, pedig ahhoz többet nyúlsz, mint a lámpához.

dec. 16. 23:56
 15/29 anonim ***** válasza:

"Azt, hogy a TN-C-S rendszer veszélyes"

És? az éles kés is veszélyes, meg a Ford Mondeo. Utóbbinak elromlik a féke, bizony nem állsz meg ott, ahol meg kívántál állni. Mi a megoldás? A jól karbantartott fék. És a PEN vezető.

"A 102-es kapcsolóról (kétpólusú kapcsoló, kétsarkú kapcsoló) beszéltem."

Igen, ostobaságokat. Az eddigi reakciókból rájöhettél volna. A 102-es az üzemi vezetőket kapcsolja ki, azokhoz meg úgysem nyúlhat senki.

dec. 17. 12:54
 16/29 A kérdező kommentje:
Miért volna ostobaság? Az egyik üzemi vezető a nullavezeték, amivel a földelés össze van kötve és onnan a közös PEN vezetőként megy tovább a transzformátorállomásig. Miért nem jobb a TT rendszer most már, hogy van Fi relé, és az a kis áramszivárgásra is leoldana, akkor is, ha a föld ahhoz túl rossz vezető, hogy a biztosítékot leoldja?
dec. 17. 19:44
 17/29 anonim ***** válasza:

"Az egyik üzemi vezető a nullavezeték, amivel a földelés össze van kötve és onnan a közös PEN vezetőként megy tovább a transzformátorállomásig"

És? Az ostobaság az, hogy ezt emlegeted. Mi köze van ennek akármihez?

dec. 17. 21:28
 18/29 A kérdező kommentje:
Nem értem az ilyen embereket, mint te. Miért nem fogják fel azt, ami a Napnál is világosabb? Vagy direkt bosszantani akarsz? Ahhoz van köze, hogy ez így nem biztonságos. Mert lehet olyan hiba (PEN szakadás, rossz földelés, vagy a kettő együtt), amely(ek)nek esetén maga a földelés fogja odavezetni az áramot a földelt készülék külső burkolatára. De TT rendszerben ilyen nem fordulhat elő, úgyhogy inkább arra szeretnék választ kapni, hogy miért nem azt a rendszert használjuk, mióta Fi relé van. Ha nem lenne veszélyes a TN-C-S rendszer, akkor nem lenne szükség olyan kapcsolóra sem, amelyik a nullavezetéket is megszakítja. Érted már az összefüggést?
dec. 17. 22:47
 19/29 anonim ***** válasza:

A föld nem oldja le a biztosítékot párszáz voltnál, kb soha, erre senki sem alapoz.

A fi relé sem kötelező.

Hol kell elszakadnia a PEN-nek, hogy a földelés feszültséget vezessen a készülékházra?

Mert akkor elszáll a nullád, de honnan lesz azon a lebegő nulla és vele összekötött védő vezetőn közel hálózati feszültség komolyabb áramokkal?

Abból nőtt ki az elméleted, hogyha pl lekötöd a nullát a fi-reléről, akkor a lakás oldali nullán is világít a fázis ceruza?

TT rendszernél, ha a földelésed nem elég jó (és nem lesz elég jó), akkor hiba esetén tényleg ott lesz a feszkó a készülékházon.

Sziget üzemű napelemes/dízeles berendezések érintésvédelme ezért is elgondolkodtató.

dec. 17. 22:47
 20/29 anonim ***** válasza:

"Vagy direkt bosszantani akarsz?"

Dehogy akarlak direkt bosszantani, viszont a szakmai ostobaságot, azt hadd tegyem már szóvá.

Veszélyes, és? A villany maga veszélyes. Jól szerelt és felügyelt berendezésnél nincs PEN szakadás. Ez olyan érthetetlen?

"Ha nem lenne veszélyes a TN-C-S rendszer, akkor nem lenne szükség olyan kapcsolóra sem, amelyik a nullavezetéket is megszakítja."

Nem, ez nem így van. A nullavezető leválasztása az nemcsak TN-C-S rendszerben növeli meg a biztonságot. TT-nél is. Mivel TT rendszerben nincs garancia a nullavezető földközeli potenciáljára.

dec. 18. 16:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!