Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Összeköltözés, fizetés?

Összeköltözés, fizetés?

Figyelt kérdés

Sikerült vennie egy kis lakást a szüleimnek egy másik városban, ahol dolgozni fogok.

A lakás árának egy részét nyilván hitellel pótoltuk, így lesz havi törlesztője.

A barátommal pedig most tervezünk majd oda összeköltözni.

Szerintetek is fizessen bele?

Természetesen én is fogok fizetni havonta, kb fejenként 70-75 ezer lenne.

Vagy nagyon bunkóság tőle is elkérni ennyi pénzt hogy ott lakna?

Vélemények? Ki hogy oldja meg?

2023. szept. 15. 20:55
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
64%

A hitelt ne fizesse, DE fizessen bérleti díjat és a rezsi felét, mintha csak egy barátnőddel költöznétek össze.

Egy friss kapcsolatban így "egészséges".

2023. szept. 16. 07:15
 12/28 anonim ***** válasza:
87%

Fizetnie kell valamit, itt a vita azon megy hogy hogyan nevezitek el az összeget, amit fizet. Semmiképpen se nevezzétek hitelnek. Az nyilvánvaló, hogy ő nem is tud a bank felé fizetni, hiszen az adóstól vonják a pénzt, aki aláírta a kölcsönszerződést a bankkal.

Hitelnek azért ne nevezzétek, mert ha szakítotok, akkor tulajdonjogot formálhat a lakás egy részére, és szerintem lenne ügyvéd, aki megnyerné neki a pert.

Ki fizeti a törlesztőt, te vagy a szüleid? Gondolom, a azüleid. Ha a szüleid fizetik, neked kell valamit utalni vagy fizetni a szüleid felé? Ki fizeti a rezsit, te vagy a szüleid és ki fizeti az ételt, te vagy a szüleid? Van saját bevételed? Dolgozol vagy diákhitel? Ki a tulajdonosa a lakásnak? Ezekre válaszolj és utána tudok tovább segíteni.

2023. szept. 16. 07:28
 13/28 anonim ***** válasza:
66%

Ha a szüleid neked vették a lakást, csak a te neveden van akkor az jelenleg 100%ban a tied.

Ha a pároddal 5-10 év múlva szétmentek, mivel fizette a hitelt polgári perben követelheti magának az arányos részét.

Ha nagy a szerelem nem látod a fától az erdőt, mint pl az örökösödési viták/ perek rokonok között.

Emiatt én nem engedném, hogy beszálljon a hitelbe, másba kompenzálhat. Nekem is saját hazám van, és nem osztogatom belőle a százalékokat! Ez nálam egyértelmű anyagiasság, és gondolok a jövömre akár 30-40 évre előre...

Szóval ragaszkodj a tulajdonodhoz, menj el egy ügyvédhez. 1-2 óra alatt átbeszéllitek a dolgokat, és megírja a neked optimális szerződést.

2023. szept. 16. 08:38
 14/28 anonim ***** válasza:
52%

"hiszen neki sosem lesz tulajdonrésze, miért szállna bele a hiteledbe!?"

Nem a hitelbe száll bele, hanem azért fizet hogy ott lakik, használja a lakást. Ne nevezzük törlesztőnek, mondjuk úgy hogy havi 70 ezer lakbért fizet, és le van tudva a kérdés.

2023. szept. 16. 10:28
 15/28 anonim ***** válasza:
39%

Elképzelni sem tudom hogy lakbért szedjek a páromtól. Erre példát sem láttam, pedig nem egy párkapcsolatot látok, ahol tízévekig együtt élnek az egyik fél lakásában. Akkor inkább vennék egy közöset a másikkal vagy közös albérletben indulunk. Vagy egyszerűen nem költözünk össze.

Az normális hogy a rezsibe meg a kajaba részarányosan beszáll, de bérleti díj meg hitelbe fizetés... különösen hosszabb távon lesz vicces, amikor már a felújításokba és értéknövelő beruházásokba is be kell szállnia, és mehet isten hírével, ha szétmennek. Ha én lennék az ő helyében, nem mennék bele. Kérném hogy a hitelfizetés arányában legyen tulajdonjogom és pont.

2023. szept. 17. 01:16
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

"Kérném hogy a hitelfizetés arányában legyen tulajdonjogom és pont"

Na ez az igazi anyagias hozzáállás, nem pedig az, hogy a megélhetési költségekbe arányosan szálljon bele.

NEM egy teljesen kifizetett, tehermentes lakásban való lakásért akar bérleti díjat kérni, hanem egy olyanért, ami egy albérlet árával vezekszik a havi törlesztő miatt.

Tényleg igazságos lenne, hogy a lány fizet 150-et, a fiú meg beül a készbe csak azért, mert hitel van rajta, nem bérelt lakás.

Tulajdonirészt meg akkor követeljen valaki, ha önerőt is tett bele, mert önerő nélkül nem is juthatna hitelhez.

Így teljesen korrekt, hogy a fiú bérleti díjat fizet csak.

Ez pont ugyanolyan, mint amikor egyetem alatt vesznek valakinek lakást és kiadja a kisszobát, hogy azzal is kevesebb legyen a törlesztője. A lakótárs mégse veri magát, hogy "a hitelbe fizettem!".

Amennyiben később házasság lesz belőle, át lehet gondolni a dolgokat.

2023. szept. 17. 07:17
 17/28 anonim ***** válasza:
0%

16: nincs igazad. Ugyanis a közös ingatlan rezsije nem lesz kétszer annyi, mert valaki beköltözik, aminek a felét fizeti.

A másik, hogy attól hogy önerőt nem tesz bele, még fizeti indirekt módon a hitelt, a megélhetési költségeken, butorozason keresztül. Ha a másik ezen nyerészkedni akar, akkor dugja a s...gébe a lakását, adja oda az arányos tulajdonjogot, mínusz az önerő arányos hányada. Ha albérletben akarok élni, akkor albérletbe költözöm egyedül, szerződéssel, ahol nem áll fenn a lehetősége hogy bármikor az utcára tegyenek, mert legalább egy bérleti szerződés véd. Ellenben egy párkapcsolatban, ahol semmi, sőt egy hosszabb párkapcsolatban tuti előjön, hogy kinek a lakása, és ebből konfliktus lesz.

Vagy írjanak szerződést arról, hogy mik a körülmények, bérlőként lakik ott, és bizony milyen költségeket kell állni. Ha fillért b....szunk, akkor b.....eszik tisztességesen.

2023. szept. 17. 07:38
 18/28 anonim ***** válasza:
0%
Kiegészítés: és ez esetben a "párom" fizesse az adókat, és viselkedjen bérbeadónak megfelelően.
2023. szept. 17. 07:48
 19/28 anonim ***** válasza:
100%

Aki ingyen lakik a másiknál, az nem nyerészkedik? Nagyon nagyra van a havi 20 ezer rezsivel, meg hogy belead a "közösbe" azzal, hogy kifizeti, amit megeszik :D.

A lakást is amortizálja, de hát a felújítási költségekhez ugyebár semmi köze. Én ilyen emberrel össze se költöznék. Menjen szépen albérletbe és fizessen rá még havi 150-et, csak be ne szálljon szegény a hitelbe. Egyem meg.

2023. szept. 17. 08:48
 20/28 A kérdező kommentje:

Nyilván nem tudná fizetni a hitelt😃 igen, ahogy az előttem szólók írták, ez lakbér lenne. Amit én is ugyanúgy fizetek. Benne van a rezsi is.

A lakás a szüleim nevén van, és még igyis nekik is ki kell pótolni valamennyivel azt a kis összeget amit mi adnánk lakbér gyanánt.

Én most fogok elkezdnei dolgozni, így nekem is lesz már bevételem.

2023. szept. 17. 18:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!