Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Összeköltözés, fizetés?

Összeköltözés, fizetés?

Figyelt kérdés

Sikerült vennie egy kis lakást a szüleimnek egy másik városban, ahol dolgozni fogok.

A lakás árának egy részét nyilván hitellel pótoltuk, így lesz havi törlesztője.

A barátommal pedig most tervezünk majd oda összeköltözni.

Szerintetek is fizessen bele?

Természetesen én is fogok fizetni havonta, kb fejenként 70-75 ezer lenne.

Vagy nagyon bunkóság tőle is elkérni ennyi pénzt hogy ott lakna?

Vélemények? Ki hogy oldja meg?

2023. szept. 15. 20:55
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
41%

Mivel a lakás soha nem lesz az övé, így én nem fizetnék.

Ugyanakkor ha pl ő most albérletben lakik, amiért fizet havi 120+rezsit, akkor megbeszélhetitek, h bár egy pár vagytok, egy keveset ő is fizessen ugymond lakbér gyanánt. De azért ne a felét.

2023. szept. 15. 21:03
 2/28 A kérdező kommentje:
Ő nem lakik albérletben hanem eddig otthon lakott (van munkája amit home officeban vegez)
2023. szept. 15. 21:05
 3/28 anonim ***** válasza:
94%

Az én párom költözött hozzám annak idején, hitel nem volt a lakáson.

A rezsit továbbra is én fizettem, ő pedig a kaját, és a háztartásba adott bele.

2023. szept. 15. 21:20
 4/28 anonim ***** válasza:
92%
Mármint ha elmentünk vásárolni. Külön pénzt nem kértem tőle.
2023. szept. 15. 21:20
 5/28 anonim ***** válasza:
64%
és akkor a tulajdonjogból is adsz majd neki vagy csak a hitelből? :D
2023. szept. 15. 21:33
 6/28 anonim ***** válasza:
63%
A "hivatalos" megoldás az, hogy egy hasonló lakás bérleti díjának a felét fizeti. Meg persze a rezsi rá eső részét. Ilyen szempontból mindegy, hogy mennyi a törlesztő, meg hogy egyáltalán hitelből van-e véve a lakás.
2023. szept. 15. 21:57
 7/28 mindentudó99 ***** válasza:
66%
Miért fizetne a hitelbe ? Nincs része a lakásban.
2023. szept. 15. 23:34
 8/28 anonim ***** válasza:
67%

Nem értem, hogy a szüleidé lesz a lakás, és te is bérleti díjat fizetsz, vagy megvették neked ajándékba, és a hitel lesz 75 ezer körül, amit te fizetsz?

Nem mindegy, hogy mióta vagytok együtt, milyen távra terveztek, mik a lehetőségeitek. Nekem pl. volt párom (én férfi, ő nő), akinek volt lakása tehetős szülők révén, ő nem kért egy vasat sem, mikor összeköltöztünk, de igyekeztem kompenzálni a közös dolgok megvásárlásával, én festettem ki, stb. Nyilván nem sértődtem volna meg, ha fizetni kellett volna, egyetemisták voltunk, de nem szorultak rá.

Aztán volt olyan is, hogy együtt béreltünk lakást, akkor felesben fizettünk.

Meg volt olyan is, hogy már összeházasodtunk, így teljesen mindegy volt ki fizet, úgyis közös volt minden.

Szóval szerintem mérlegelni kell, ha évek óta egy pár vagytok és a szüleid is belemennek, ne adja oda, hanem gyűjtsetek közösen.

Ha viszonylag friss kapcsolat, plusz érzitek a rá eső résznek a hiányát, akkor udvarisan közölni kell, hogy ebbe bizony be kell szállni. Nyilván albérletként és nem hitelrészesként, nem kap érte semmit. Viszont ha együtt maradtok, összeházasodtok, úgyis lesz része a lakásban. Ha szétváltok akkor sem vesztett semmit, az albi is pénz, nem lehet örökké a szülőknél kecózni.

2023. szept. 16. 00:45
 9/28 anonim ***** válasza:
45%

Szerintem erre nem igazán van jó megoldás. Tőled nem elvárható, hogy egyedül fizesd a havi 150 ezres törlesztőt úgy, hogy a párod kvázi ingyen használja a lakást, ugyanakkor mégis elvárható, hiszen neki sosem lesz tulajdonrésze, miért szállna bele a hiteledbe!?

Patt helyzet. Le kéne ülnöd a barátoddal beszélgetni erről. El lehet neki mondani, hogy jól jönne, ha beszállna, aztán majd meglátjátok merre tart a beszélgetés.

2023. szept. 16. 03:09
 10/28 anonim ***** válasza:
73%

Te fizeted a hitelt, hiszen neki semmi tulajdon része nincs benne. Ő meg fizesse a rezsit mert amúgy "ingyen" lakik ott.

Mi is pont ugyanebben a helyzetben vagyunk, mi ezt a megoldást választottuk.

2023. szept. 16. 06:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!