Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Honnan lehet tudni,hogy a...

Honnan lehet tudni,hogy a befőttbe rakott borsó megromlott?

Figyelt kérdés

Üdv! Párom most rakott el befőttbe első alkalommal borsót saját levève tegnap.

Száraz dunsztba rakta, de reggelre érdekes zaptojas jellegű szag terjengett és némi levet eresztett valahogy...

Hogy hány üveg érintett nem tudni, sem azt hogy ikyenkor mivan ..

Talán nem alakult ki a vákum? Talán nem zárt megfelelően a fedő? Talán megromlott mind? Honnan lehet tudni melyik rossz, nelyik nem?

Idővel megmutatja magát melyik romlott meg?

Azt tudom, hogy a lépéseket betartotta és hogy az üvegek egyszer hasznalatosak.


Köszi a választ


2023. jún. 20. 06:31
 1/10 anonim ***** válasza:
34%
Szerintem nem romlott egy nap után. Milyen levet eresztett? Ja, hogy erjedni kezdett? Borsónál ez szerintem nem jó, így valszeg az egész kuka. Az erjedést meg kell akadályozni.
2023. jún. 20. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
85%

Még soha nem tettem el borsót, ehhez nem tudok szólni. Csak egy megjegyzés, az, hogy elméletileg az üvegek egyszer használatosak az nem azt jelenti hogy ki kell őket dobni - már ha így értetted és nem úgy, hogy most vannak először használva.

Nyugodtan használjátok majd újra meg újra az üvegeket, még a tetőket is, csak csíramentesre el kell mosni a következő alkalom előtt.

Akár befőtt, akár savanyúság, a tartósítószert nem jó megspórolni, még ha elméletileg nem is kell hozzá a dunsztolás miatt. Ezekhez olyan kicsi mennyiség kell, hogy attól nem lesz baja senkinek ha nem külön allergiás arra a vegyszerre.

2023. jún. 20. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:

Hát mivel be van takarva és nem vagyok otthon nem tudom, párom később jár dolgozni és az érdekes szag miatt nézte a dunsztolast és abból vette észre,hogy nedves amivel betakarta...

Szóval biztosat este tudok mondani...

Viszont ha van közte rossz vagy olyan ami nem zárt rendesen, hogyan kehet megállapítani,hogy melyik rossz vagy melyikbe jutott bakterium vagy ilyesmi ..

Idővel látni,hogy penészes vagy, zavaros vagy elszinezodik?

Azt mondta nekem hogy recept alapján keszitette plusz nejlont is rakott rá, kegumizta és így rá a fedő

2023. jún. 20. 09:30
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

"Viszont ha van közte rossz vagy olyan ami nem zárt rendesen, hogyan kehet megállapítani,hogy melyik rossz vagy melyikbe jutott bakterium vagy ilyesmi .."

Ha benyomod a tetejét és behorpad, akkor nem zárt rendesen. A dunsztolással a lehűlés után belső vákuum keletkezik és az szorítja rá a kupakot. Ha be tudod nyomni a kupakját akkor bejutott alá a levegő.

Ha megzavarosodik vagy elkezd pezsegni és buborékolni, az is a romlás jele.

Ha nejlon is van a tető alatt, akkor ha a tető be is horpad, érdemes levenni, mert lehet hogy a fólia viszont feszül a tetején. Akkor nincs vele gond. Régen csak celofánnal zárták le a befőtteket, az is elég volt a gumival.

2023. jún. 20. 09:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 NTBS ***** válasza:
100%
Íze, szaga, állaga.
2023. jún. 20. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Zöldborsót legközelebb tegyétek nylonzacskóba, majd a mélyhűtőbe. Évekig eláll és nincsen vele kínlódás.

Nem is értem ez a dunsztolósdit...

2023. jún. 20. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

Elraktunk a hűtőbe 3 kgot, de tele can azért gondoltunk hogy a többit befőttbe...

A nejlon nem lett hőkezelve és én tudtam még húzni a fedőn!!!

Egyébként igen felpezsgett, habos és zavaros, erjedt szaga van. 1 nap telt el!!!

Gondolom megmenteni nem lehet és inkább kuka...?

2023. jún. 20. 20:03
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

#7 Igen, sajna kuka.

Borsót főzeléknek tegyétek el legközelebb, megfőzve, mint a konzervgyárak, sóval, kevés tartósítószerrel, csak liszt nélkül. A forrón eltett borsó pont úgy viselkedik, mint a lekvár vagy befőtt. Csak nem szabad puhára főzni, mert a száraz dunszt lényege, hogy a forrási hőmérsékletéről nagyon lassan hűl le, így viszont közben még puhul a borsó valamennyit.

2023. jún. 20. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:

Egy nap után és miután tudtam húzni a fedőkön a habosodás megszűnt és van vákum is, szagot alig érezni, gondolom amivel betakarta az vette át.. vidzont zavaros a víz benne, azaz mintha hordós káposztát raktunk volna el...

Lehet csak ennyi baja volt, de inkább kidobjuk nehogy valami bajunk kegyen tőle...

2023. jún. 21. 06:23
 10/10 anonim ***** válasza:

#9 Ne dobd ki!

Várj vele, már úgyis készen van, tök mindegy, hoyg most dobod ki vagy 2 hét múlva ha amúgy sem jó!

Lehet, hogy semmi baja. Legalább próbáljátok meg és az egyiket nyissátok csak ki majd egy pár nap múlva. Ha az nem jó akkor menjen a többi is a kukába.

2023. jún. 21. 07:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!