El lehet már ültetni a Zsuzsi borsót? Március végétől írta. Várjak még egy hetet?
Nekem kb. 10 év alatt 3x volt Zsuzsi borsó.
Mindegyik alkalommal az lett a vége, hogy május második felében bejött egy nagy és hosszabb hőség (30+), a növények fejlődése leállt a hőség miatt, csak a virágzásra koncentrált, de a virágok nem tudtak megtermékenyülni a hőség miatt, elhaltak, így alig tudtunk róla szedni valamit.
Más hosszú tenyészidejű fajtával is ez volt a tapasztalat, úgyhogy maradt a Kelvedon csodája, ami majdnem olyan korán terem, mint a kifejtőborsók, tehát még a nagy hőségek előtt nagy bokorrá nő, és megtermékenyülnek a virágai.
Ha már Zsuzsi, legalább a koraisággal próbáld előbbre hozni a tenyészidejét. (Volt már olyan év, hogy március végén még jeges volt a föld 10 centis mélységben, azt nem bírta volna a Zsuzsi, de most már kimondottan meleg, a csírátlanul duggatott fokhagyma is 1 héten belül kihajtott.)
Most lesz saját kertünkben a 3. veteményezésem. Tavaly ültettem csak Zsuzsi borsót, első éven nem. Május elején vetettem el a többi maggal együtt. Tavaly lehet akkor nagy szerencsém volt vele, de elég kis területen nagyon sok termés lett. Igaz használatlan volt korábban az a föld, amit használok, én alakítottam ki veteményesnek lassan három éve. Lehet ez is segített kicsit.
Tavaly volt egy nagy jégeső nálunk, amikor már kikelt a borsó is és minden más. Akkor elhasalt az egész borsó rész, utána már csak alig tudtam belemenni.
Megjegyzem ezt a kelvedon típust, majd megnézem mit ír az internet róla. Lehet, hogy jövőre majd olyat fogok már ültetni.
Igazából úgyis zöldbabot ültettem tavaly a borsó helyére, amit szeptember végén szültem, úgyhogy kb október közepe környékén tudtam igazán leszedni. Szerencsém volt, hogy a nyár végén, szeptemberben azért volt csapadék, kicsit öntöztem is. Idén nem akarok ennyire kockáztatni, hogy ilyen későre essen a másodvetés szedése. Emiatt akartam most korábban ültetni a borsót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!