Ismeretségi körödben, hogyan tudott az lakást venni magának aki nem kapott otthonról?
-a nagyszülőktől nem örökölt
-a szülőktől nem kapott pénzt
-a szülők lakását, házát nem jelzálogoltathatja
-nincsenek kapcsolatai, akik hozzásegítik őt jó munkákhoz és ott támogatják, de legalábbis nem tesznek neki keresztbe és halad előre, de legalábbis nem rúgják ki vagy csökkentik a fizuját ( ilyen is van, mert vannak törvényi kiskapuk)
-nincs párja, mert eddig nem volt normális kapcsolata
-vannak sulijai ( dipik, de nem elitt egyetemről), nyelvvizsgák( angol, német)
Átlagos fizuból, családi anyagi segítség nélkül ismerőseid vagy te mikor és hogyan tudtatok lakást venni?
Köszönöm.
30N
Ügyes vagy. Az egyetemet én is végig dolgoztam, de otthon laktam,mert nem vettek fel kollégiumba. Akkor még hülye voltam és nem jelentettem át magam az ország legtávolabb élő távoli rokonhoz papíron, mert akkor még becsületeskedtem.:(
Otthon nem volt normális ágyam, szekrény, asztal-szék, ezért ezeket vettem, hogy ne a 10 évesen kapott ágyba aludjak. És, hogy jól érezzem magam a szobámban. Meg jártam a tandíjas másik fősulira meg nyelvórákra.
Most én is azt próbálom csinálni, amit te is írsz.Kong a hűtőm, egy nap csak egyszer zuhanyzom, nem úgy, ahogy anyukám tanította, hogy reggel és este is, akkor veszek ruhát, ha muszáj.
Amikor vetted a lakásod, akkor mennyi önrész kellett hozzá a banknak?
Ha nem jött volna a válság vettem volna egy garzont, de így...mondjuk,még jó, hogy nem, mert a dupla törlesztőt nem tudtam volna fizetni az árf.emelkedés miatt, csak annyit,mint most az albim és a rezsi...de az akkori önrészem ma már nem elég a banknak és a munkahelyek is így az enyém is bizonytalanabbak
Nekem egyik barátnőm tudott, igaz elég nehezen. Éveken át gyűjtögette a pénzt, kb. 1 millió Ft összejött neki, ebből kb. 400000 -et örökölt. Majd az élettársával vettek egy lakást, de a hitel költségeit úgy tudták fedezni, hogy az életbiztosításából a barátnőm kivette a részét.
Az élettársának nem volt egy fillérje sem, majd akkor még egy c hitele is volt az otp-nél, azt is ebből a pénzből fizették vissza, és így vette meg kettőjük nevére összesen 8,5 millió a hitelük 20 évre.
Mi a férjemmel szerencsésebbek vagyunk,mert kaptunk önerőt a szülőktől is mi is gyűjtögettünk, és a lakodalmi pénzt is a lakásba tettük bele.
Máshogyan nem ment volna.
Ahogyan leírtad, úgy semmi esély sincsen rá, hogy valakinek saját lakása legyen.
Talán sok esetben az lehetne a megoldás, ha amikor a gyerekek kirepülnek, a szülők eladják az addigi lakásukat, mert már nem lesz szükség akkorára, mint amekkorában eddig két gyerekkel laktak. Kisebbe költöznek, a különbségből a két gyerek kap némi indulótőkét.
Az öröklés pedig egy teljesen érvényes alternatíva, nagyszülők ingatlanját öröklik mondjuk az unokák. Ekkor, 2-2 gyerekes családokat feltételezve egy nagyszülő(pár) inglatlanja menne 4 felé, de minden fiatal pár négy-négy nagyszülőtől kapna negyed-negyed ingatlanokat, ami pont kiad egy egészet.
Tehát szülőktől jöhetne egy kis segítség, örökség útján pedig egy teljes ingatlan.
Ott van gond, ahol több gyermek van, esetleg a szülők nem tudnak/akarnak kisebbe költözni. Vagy ahol nincs nagyszülői, szülői vagyon. Ott nehezebb...
lenne esélyük, ha a szülők már a gyerek születésekor félretettek volna neki lakástakarékba.
nem hinném, hogy havi 5 vagy 10 ezer ftról nem éri meg lemondani, hogy a gyereked később ne a semmivel induljon az életben.
nekem így sikerült lakáshoz jutnom.
Igen, többen az ismerőseim közül úgy vettek lakást, hogy 9 millákat vagy egy egész lakást örököltek a nagyiktól.Nálunk a szülők sem örököltek az ő szüleiktől semmit ésaz unokák sem. Az egyik nagyszülő írt végrendeletet, hogy melyik gyerekére hagyja mindenét, a többi, a nem kedvencek semmit sem kaptak.Van köteles rész, de azt nem indítottak a szülők.
Nézték a lakás-eldási lehetőséget, de ha eladják, amiben laktunk gyerekkorunkba, akkor abból nemigen jön ki egy lakás nekik meg még maradjon a 2 gyerküknek valami. persze, párszázezer is jól jött volna, de faluról beköltözni egy panelba nehéz lett volna öregként. Vagy,nem tudom.
Amikor gyerekek voltunk épp kajára volt pénz, nem volt különóra meg szép ruhák. Nem tudom, hogy így tudtak volna-e spórolni valamit is, anyukám több évig volt munkanélküli, pedig egy szorgalmas nő.
Na,nem nyafogásból írom ezeket, csak újra átgondoltam.
:)))))
majd az én gyerekemnél másképp csinálom, mert előre is kell tekinteni
ha van miből :))))))))
"Van köteles rész, de azt nem indítottak a szülők."
Hát igen.. :) Ez hiba volt.
Amúgy meg talán úgy is el lehetne adni (befektetőnek, és alacsonyabb áron) a házat, hogy rajta marad a haszonélvezetük, és életük végéig ott lakhatnak. A befolyt pénzből pedig kisegíteni a gyerekeket.
Lehet, hogy én értettem félre, de akkor van köteles rész, ha valaki a nagyszülőtől örököl és még él az öröklő szülő?
Hány % ez az unokára nézve? Mármint a köteles rész?
Vagy az teljesen más?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!