Több gázt fogyasztunk, ha levesszük a fűtést, amikor elmegyünk otthonról?
Szerintem ez akkora hülyeség! Ha mondjuk 22 fokra van állítva a termosztát, de levesszük 20-ra, ha elmegyünk otthonról (mondjuk minden reggel). Majd vissza 22-re, amikor hazaérünk délután 3-kor. Szerintem ez sima spórolás.
Van, aki azt mondja, hogy több gázt fogyasztunk így, hogy 20-ról kell felmelegítenie 22-re délután, mint ha folyamatosan szinten tartaná a 22-t.
Ki mit gondol erről?
szerintem 2 foknál nem sok különbség van
inkább ha teljesen elzárjuk a fűtést ha nem vagyunk otthon drágább mintha megy egész nap menne alacsonyabb hőmérséékleten
Én minden nap mérem és próbálgatok.
Mi kevesebbet fogyasztunk, ha fix 20C van éjjel nappal, mint ha éjere és nappalra levennénk.
Én sem értem, mert ennek nem így kellene lennie elméletileg.
Sokmindentől függ.Pl.van ismerősöm aki téglában lakik a családdal és mindig "sporolnak" nincs több 17-19 foknál náluk.Állandóan beöltöznek és betegek.Szerintem több pénz elmegy gyogszerre mint amennyit sporolnának.Szerintem itt ez a két fok nem fontos.Biztos ha mondjuk 5-10 fokkal ingadoznátok számitana valamit.Nálunk a lépcsőházba pl.mindegy hogy 5 ösön megy radiátor vagy 3,mert nem lehet sporolni mivel közösen fizetjük a füttést és az van elosztva.Mondjuk nem szoktunk egy havinál többet sose ráfizetni.Amúgy nem hiszek ebben a visszakapos dologban sem,mert van ismerösöm aki sporol mint állat,nem is fütt minden helyiséget és rrá kelett fizetnie,van aki meg végig maxon nyomja és visszakapott.Annyi mondju tényleg praktikusabb lenne ha mindig lenne gy nomrál hömérséklet.
ismerösök pl ha elmennek otthonrol leveszik a füttést de mikor este hazajönnek bekapcsolják,nem elég mindeki fázik orákon át még nem is nagyon sporoltak eddig vele.
Na most az jutott eszembe, hogy akkor lehet ebben számottevő különbség, ha mondjuk valaki családi házban lakik, elmegy otthonról két napra, teljesen kikapcsolja a fűtést, és így teljesen kihűlnek a falak is. Na azt tuti nehéz újra 22-re felmelegíteni. Viszont ekkor is, ha mondjuk 18-19 fokon tartaná a két nap alatt, az már jó lenne. Ha azonban ez az illető nem két napra, hanem két HÉTRE megy el otthonról, akkor szerintem többet spórol azzal, ha nincs fűtés, és egyszer kell visszamelegítenie a házat falakkal együtt, mint ha végig fűtene.
Nem?
Talán valahogy így lehet ebben az egészben logika.
Tény: minél nagyobb a hőfok különbség annál nagyobb a hőcsere. Hogy érthetőbb legyek: pl. kint 0C" bent 20C" különbség 20C" ugyan ekkora külső hőmérsékletnél benti 15C"-nál a különbség csak 15C", ez azt jelenti, hogy minél hidegebb van bent annál lassabban hűl tovább fűtés nélkül.
És fordítva is igaz minél melegebb van bent annál nehezebb még melegebbet csinálni mert egyre nagyobb lesz a lakás hővesztése.
Ez csak az elmélet, hogy a gyakorlat mit mutat az más kérdés, remélem érthető voltam és ha spórolni akarsz szigetelj vagy elégedj meg 20C"-al.
És végül egy idézet nem tom kitől "Két olcsó tüzelő van: a lopott és az el nem tüzelt" .
Kedves utolsó! Az elméleted okés, bár nem értem, hogyan viszi ez előre ezt a kérdést.
Az pedig, hogy ha spórolni akarsz szigetelj vagy elégedj meg 20C"-al - hát, köszönöm a jó szándékodat, szigetelt a lakásunk, 20 fok van, és egyáltalán nem azért kérdeztem, mert arra voltam kíváncsi, hogyan spórolhatnék. Maga a dolog elmélete érdekel, hogy úgy van-e.
Szerintem sokat számít az is, milyen a lakásod, házad.
Én például egy kis, szigeteletlen, DNY fekvésű panelban lakom.
Reggel leveszem teljesen a fűtést, ilyenkor két óra alatt teljesen lehűl a lakás. De hatalmasak az ablakok, és délután, amikor besüt a nap, a sugárzó hő felmelegíti. Így mire hazaérek, általában 18-19 fok van legalább. Akkor bekapcsolom a fűtést.
Ezzel a módszerrel ebben a lakásban tuti spórolok.
De máshol nem feltétlen működik így.
Én egy 40 éves "kocka" házat vettem tavaly nyáron.
Szigetelés még nincs, a fal 45 cm (tégla + vakolat)
A fűtési rendszert ősszel csináltattam.
Kondenzációs gázkazán műanyag csövek új lapradiátorok.
A termosztát napközben 20 fok éjszaka 19 fokra van állítva.
Amikor nagyobb eltérést állítottam be az éjszaka és a nappal között megnőtt a gázfogyasztás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!