Szabad égetnem száraz ágakat a saját házam udvarán?
Hivatalosan meg kell nézned a helyi önkormányzat rendeletét.
Ha nem túl sok gally van, akkor bográcsozás címén elégetheted. :)
Amennyire tudom, önkormányzatfüggő, de általában nem szabad.
Hiába saját házad saját kert, a füst nem áll meg a mezsgyén.
De nálunk pl. saját kertedben, saját magad által ültetett fát sem vághatod ki, kivéve a gyümölcsfa.
Én megértem az abszolút tilalmat.
Rohadtul idegesítő lehet bizonyos helyeken, hogy soha nem tudsz a kertben teregetni, mert a szomszéd folyton éget.... És füstszagú az összes fehérneműd, ágyneműd....
"A kiróható tűzvédelmi bírság összege 20 ezertől hárommillió forintig is terjedhet.
Ráadásul bejelentésre - ha a szomszéd jelzi mondjuk a tüzet - akkor a tűzoltók is kimehetnek a helyszínre, amikor a bírság mellett a kiszállási díj megfizetésére is kötelezhetik az ingatlantulajdonosokat vagy -hasznosítókat."
4 vagyok. Amit írtam ez egy kiskapu! Ha egy üstben tüzelő emberre hívja ki valaki a hatóságokat, csak annyit mond a tüzelő hogy bográcsozáshoz készülnek... És ebben az esetben a feljelentőnek számlázza a tűzoltóság a kiszállási díjat.
Én az elmúlt 2 évben nem gyújtottam meg a sajátom gallyaimat, utánfutóra pakoltam és leadtam a hulladékudvarba, mert sok volt. 5km-re van tőlem és ingyenes a leadás, ezen kívül max1 óra alatt megvagyok, a tüzelés tovább tartana + büdös is lennék tőle, szóval egyből fürdés és teljes ruházat mosása...
Egy talicskába valót pedig általában a zöld kukába rakok.
Jól írják, a helyi önkormányzat szabályozása a mérvadó a veszélyhelyzet végéig, csak utána lesz tilos mindenhol. Mivel te, az ilyen kérdezők többségétől eltérően, beazonosítható települést kérdezel, ezért kikerestem neked a hatályos rendeletet:
"4. § Belterületen az avar és kerti hulladék égetése tilos."
Viszont a nyársalás, bográcsolás nem tilos. Az nem égetésnek minősül, hanem egyéb célnak:
"6. § (1) A szabadban egyéb (pl. szabadidős, turisztikai) célból tüzet gyújtani, tüzelő berendezést használni csak úgy szabad, hogy a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!