Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Gazdaságos fűtés egy nyaralóba...

Gazdaságos fűtés egy nyaralóba, hogyan?

Figyelt kérdés
Adott egy nem nagy nyaraló, ahol PB palackos gázkonvektor található, mint fűtőtest. Télen szertnénk ismét oda menni kb 2 napra, de a tavalyi dolgokból tanulva szeretnék valami jó fűtési rendszert kitalálni. A PB palackal az a baj, hogy drága a töltés (4500Ft), és az is csak 1 napi fűtésre elég (tavaly a hőmérséklet az 1 nap alatt kb annyit emelkedett, hogy épp hogy bent nem fagytunk meg). Villanyhősugárzóból pedig kéne vagy 3, hogy kellemes hőmérséklet legyen aránylag rövid időn belül, de ez már ismét nem gazdaságos. Arra gondoltam, hogy van egy kis kályhám, hogy azt elvinném, de sajnos a kájhacsőnek nincs hely (csak a konvektornál van kivezetés, de az alapból sokkal véknyabb mint a kályháé, valamint félek hogy azt bekormozná). Gondoltam már rá, hogy a fürdőszobai ablakot leszerelem, és ott kidugom a kájhacsövet, de ott valami anyaggal kikéne tölteni az ablakkeretet és a cső körül, ami nem gyulladna meg, de nem engedné be ott a hideget. Ötleteket várok. Köszi előre is.
2010. szept. 4. 21:23
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Mitől lenne jobb?,a fa fűtőértéke töredéke a pb gáznak...
2010. szept. 5. 15:23
 12/24 anonim ***** válasza:

Basszus kilóra lehet, de forintra?!?

---------------Ft/q----Ft/palack---Ft/kg-----MJ/kg---Ft/MJ

PB palack--------------4500--------391-------45.7----8.56

Tüzifa---------2000(max)-----------20--------13------1.54

Tehát 8.56Ft a gáz, 1.54Ft a fa MegaJoule-onként! Mirőőől beszélünk?!?

2010. szept. 5. 17:03
 13/24 anonim ***** válasza:
Utolsó, érdekes, amit leírtál. Mi otthon alapvetően fával fűtünk, de amikor nem sikerült fát venni, gázt használtunk. Nem tudom a pontos fizikáját, de ugyanolyan hőmérséklet volt a lakásban és gázzal háromszor annyiba került egy hónap.
2010. szept. 5. 17:52
 14/24 anonim ***** válasza:

És mit találtál érdekesnek?

A vezetékes gáz ára 3Ft alatt van MJ-onként, tehát alapvetően a fa fele, mint a gáz. (A példában palackos gáz van, az sokkal drágább, mint a vezetékes!) Ha nektek 3x annyi volt a gáz, akkor gyanítom 2000-nél jóval olcsóbban vettétek a fát. Ez valószínű, írták itt páran, hogy 1000-ért veszik mázsáját.

2010. szept. 5. 18:41
 15/24 anonim ***** válasza:

Ha a tietek a nyaraló,és minden évben akarjátok télen használni,akkor lehet érdemes lenne egy rendes kéményt berakatni kályhának.

Egy kihült házat csak az tud a leghamarabb felfűteni a leggazdaságosabban.

Én a helyedben kérnék árajánlatokat.Lehet olcsóbb mint gondolod.

2010. szept. 5. 18:43
 16/24 A kérdező kommentje:
Sajnos nem a miénk a nyaraló, ezért nagy változtatást nem lehet csinálni rajta. A gázról pedig annyit mondanék, hogy mivel ott a falak hidegek, ezért csakis a folyamatos fűtéssel tartható jó hőmérsékleten a nyaraló, mivel ha lekapcsolnám a fűtést, a hideg falak azonnal visszahűtenék a már felmelegített levegőt. És ugyebár így a palack nem tartana soká, ráadásul vissza is hűlne a ház rögtön. Én a kályhában jobban hiszek, csak kicsit bonyolult a beszerelése... Nem értem, miért nem kályhának való kéményt építettek oda, annak legalább lett volna értelme...
2010. szept. 5. 20:38
 17/24 anonim ***** válasza:

Pb gáz kontra fa.

A számítás picit téves

1-A 11,5kg-os palack csak 3750 nem 4500.(lehet hogy valahol ennyi)

2-A fa fűtőértéke erősen függ a nedvességtartalomtól pl

a nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10%-os fa.

3-kifelejtődött a hatásfok a számításból,ugyanis egy

fás kályha max 50-60% hatásfokot tud produkálni

szemben a pb gázos 90% körüli értékével.

2010. szept. 6. 14:23
 18/24 anonim ***** válasza:

1: A kérdező írta, hogy 4500, tehát javaslom, fogadjuk el azt, amit ír. Lehet, hogy valahol olcsóbb, de azzal mire megy? Neki ennyi.

2: Könyörgöm, ki az az idióta, aki nedves fával fűt?!? Ennyi erővel nyitott ablaknál is fűthetne. Gázzal is...

3: Gázkonvektor mitől hatékonyabb a fás kályhánál? Az egyetlen ok, ami miatt alcsonyabb hatékonyságú a fa, az az, ha nedves fával, bűzölögve, füstölögve oxigénhiánnyal tüzelünk, és az éghető anyag egy része füstként távozik a kéményen. Ez időnként (begyújtás, újrarakás stb.) elkerülhetetlen, de nem jellemző az üzemidő nagy részére.

Mégis, ha elfogadom, hogy a fás kazán 60%, a gázkonvektor meg 90% (haha), akkor az árak az alábbiak szerint módosulnak MJ-onként:

Fa: 2.41Ft

Gáz: 9.51Ft

Nagy ügy...

Legyen idióta tüzelő, nedves fával:

Fa 4.82Ft

Gáz 9.51Ft

Szerezzen messzebbről (drágább üzemanyagköltséggel) 3750-ért palackot.

Fa 4.82Ft

Gáz 7.92Ft

De ehhez már kell a rossz csillagállás is..

Fa kontra PB palack.. ;)

2010. szept. 6. 20:50
 19/24 A kérdező kommentje:
Az igazat megvallva, mi itthon mióta az eszemet tudom, fa tüzelésű kazánnal fűtűnk, és a legjobb véleményem szerint. Száraz fa a begyujtáshoz jó, utána akár a kint állt nedves fát is rá lehet pakolni. A huzattól függ, hogy mennyire ég a fa, akár nedves, akár száraz. A nedves fa nem ég el olyan hamar, tehát hosszútávon szerintem gazdaságosabb. De ez csak az én véleményem :)
2010. szept. 6. 22:51
 20/24 anonim ***** válasza:

"A nedves fa nem ég el olyan hamar, tehát hosszútávon szerintem gazdaságosabb."

Ajjajjj! :) ROTFLMAO! :D

Szerintem áztasd vízbe a tüzifádat, hogy gazdaságosabb legyen! ;)

2010. szept. 7. 09:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!