Melyik legyen fa, vagy műanyag ablak?
Hú jól megmozzgattam a társaságot...
Köszönöm a válaszokat!Szétnézünk még műanyag ügyben is.
Majd meglátjuk mi lesz....
Lehet, hogy kicsit elkéstem a hozzá szólásommal,de úgy érzem ezt meg kell válaszolnom! Mindenképp a műanyag nyílászárót javaslom, ezen belül is az "A" kategóriás, középtömítéses renszert. Minden abalakprofil renszert lehet "színesbe" gyártani.Ezek különböző színben készülhetnek (RAL színskála), a profil látható felületére ragasztásos technológiával UV álló fóliát lehet felvinni. Mit is jelent az "A" kategória? Ez a profilok falvastagságát jelenti, ez esetben 3mm-t, van "B","C" kategóriás profil is de ezek 2,5mm ill. 2mm falvastagsággal bírnak. Egy korábbi válaszban olvastam
" a nap hatására 15 év alatt szétesnek " , hát ezt meg kell cáfoljam! A magyar ablakprofilok kalcium-cink bázisú alapanyagból készülnek fehér színben, megfelelő UV stabilítással ill. ütéss állósággal. A szellőzésről annyit, hogy a nyílászáróba belehet építeni különböző szelőztettő rendszereket. További kérdésekre szívesen válaszolok ha még érdekli a téma, írjon itt üzenetet tudok minőségileg megfelelő nyílászáró gyártó cégeket ajánlani.
Nekünk a faablak vált be, igaz családiházon. Az ára tényleg húzósabb, de azóta is csodájára járnak a környékről, hogy milyen szép. És kérik el a gyártó telefonszámát...
Ja, és a nyílászárón nem éri meg spórolni. Így lett a konyhabútorunk fa helyett, MDF-ből.Inkább ennél spóroltunk. De lehet, hogy nem mindenki gondolja így.
Aki nem hiszi, járjon utána. És nem műanyag festés kell a faablaknak.. hanem lazúr.
Forrás: hg.hu
Xyladecor Classic, Favédő vékonylazúr
Kültéren használható. Véd a gombásodás, kékülés, korhadás és az időjárás, UV-sugárzás, és csapadék ellen. Légáteresztő, páraáteresztő, hagyja a fát lélegezni. Mélyen beivódik a fába, így hatását a felület alatt is kifejti.
Kiadósság: 6m2/l két rétegben felhordva
Kiszerelés: 0,75l, 5l
Köszönöm mindenkinek a válaszokat,végül is műanyag lett.
És az oka az,hogy a válságos időkben 45-os kedvezménnyel jutottunk hozzá.:))Hét ablak, 270 000 szerelési díjjal együtt!Kedden rakták be.:))
Szerintem nem lehet kijelenteni kategorikusan, hogy a műanyag a szuper, amit nem kell ápolni és jobban bírja a napsütést, jégesőt, fagyokat.
Nekünk fa nyilászáróink vannak. Nekünk csak ez jöhetett szóba. Lélegzik mellete a lakás, a fa él és igen, ezért is kell az 5évenkénti kezelés, de pont emiatt, ha pl megveri a jég, vagy megszívja a nap, lehet kezelni a sérüléseket, míg egy műanyag ablaknál nem.
A másik érv amiért a fa nyilászárókat választottunk, mert 100 éves fa ablakot és ajtót már sokat láttam, 100 éves műanyag ablakot viszont nem...
És nem szeretjük a műanyag dolgokat, semmiből sem. Valamint a házunk egy 1965-ben épült helyes kis ház, amihez elképzelni nem tudtunk műanyag nyílászárókat...
Elég sokat olvasgattam utána, ráadásul vidéki háznkban fa ablakok, egy melléképületben alumínium ablakok, lakásunkban pedig műanyag ablakok vannak.
Egy panelba például fölöslegesnek tartok fa ablakot venni, mivel drágább, mint a műanyag, ráadásul paneloknál általában a fehér ablak a nyerő. Egy műemlékházban szerintem is csak a fa ablak jöhet szóba, de ez esetben általában nem előre gyártott modern stílusú ablakot érdemes venni, hanem asztalossal legyártatni az eredeti ablak mintájára az újat.
Mellesleg manapság már nincs különbség minőségben. A fa ablak sem szellőzik és nem is él, mivel már a fát kivágták. Én ha fa ablakot vennék, akkor kezeletlent, és lazúroznám. Sokkal egyszerűbb kezelni, mint a festést. Viszont vannak olyan fa ablakok, melyek végleges, UV álló bevonattal rendelkeznek, de ez meg pont a fa eredeti mintáját takarja.
A műanyagok manapság olyan minőségben készülnek, hogy nem fognak elporladni a napon 15 év alatt. Azért kicsit túlzásnak érzem ezt a kijelentést. Évtizedek óta használok műanyag kerti széket és asztalt, és még egyik sem porladt el. Pedig szerintem egyik sincs olyan minőségű műanyagból, mint a minőségi műanyag ablakok.
Én is jobban szeretem a fát, de most pl panelba készülök ablakokat vásárolni, mégpedig műanyagot, mert árban jobb, mint a fa, és könnyebb kezelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!