Fa vagy műanyag ablak?
Németországban most kezdenek visszatérni a fa ablakokhoz a műanyagokról.
Munkatársamék pár éve cseréltették ki a fa ablakaikat műanyagra, azóta elkezdett penészedni a lakás. Ő már bánja, hogy kicseréltette.
Korábban már volt sok ilyen kérdés. Akkor már le lettem hurrogva, mert a többség a műanyagot favorizálta.
De én műanyagot soha nem tennék be.
A fa természetes anyag, lélegzik, szebb, igényesebb, ha megsérül, javítható, ellentétben a műanyaggal.
Szerintem ne fessétek, hanem lazúrral vonjátok be. Így megmarad a fa természetes mintázata és színe.
Árban ma már szerintem nincs jelentős különbség, ha az ember nem a legolcsóbb, leggagyibb műanyag ablakokkal hasonlítja össze.
Nah, most aztán kész a káosz a fejemben... :)
Én is hallottam ezt a penészedős sztorit a műanyag ablaknál, de a fa meg olyan hamar leamortizálódik. Viszont azt is hallottam, hogy ma már úgy kivitelezik a műanyag ablakokat, hogy jobban "levegőzhessen a ház".
"Én is hallottam ezt a penészedős sztorit a műanyag ablaknál, de a fa meg olyan hamar leamortizálódik. Viszont azt is hallottam, hogy ma már úgy kivitelezik a műanyag ablakokat, hogy jobban "levegőzhessen a ház"."
A penészedés nem elsősorban attól van, hogy műanyag az ablak anyaga, hanem attól, hogy a tok és a szárny közti hézag légmentesen van tömítve, megszűnik a filtráció (természetes légcsere), és a pára csak a falakon keresztül tud távozni, ahol lehűlve kicsapódik. A vizes falat meg imádják a penészgombák. Ettől függetlenül a légtömített ablakoknak van létjogosultságuk: olyan új építésű házakban, ahol gépi szellőzés működik. De egy hagyományos gerébtokos ablak helyett csak úgy betenni, és nem biztosítani a kellő légcserét, annak nem látom sok értelmét.
Mi asztalossal csináltattunk pallótokos fa nyílászárókat, egy belső, korszerű hőszigetelő üvegezésű szárnnyal, és egy külső lamellás zsalugáterrel. A tok és szárny közti hézagot nem tömítettük le, hagytunk természetes szellőzést.
Tudnék róla sokat írni, de inkább olvasd el ezt a cikket:
Összehasonlítja a műanyagot és a fát, valamint tanácsot ad arra, hogy milyen szempontokat kéne figyelembe venni nyílászáró vásárláskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!