Mit csináljak? Após-Fűtésgondok.
Az apósom kitalálta, hogy kb50000ftből teljesen szétveri a meglévő gáz rendszerünket, és majd egymaga csinál egy fatüzeléses, víztáras központi fűtést, nem hagyom, hogy a szobába egymás mellé tegyen még egy cserépkályhát, ami van az nem fűti ki a belső szobát, kevés meleget ad le amúgy is... viszont az is igaz, hogy a gáz nagyon drága.
Nem ért a fűtésszereléshez, rokon sincs aki segítene neki, sajnos csak tákol, ha azt mondja 1,5hét, akkor nekem jövőre se lesz kész, és baromira félek, hogy valamit jól elb egy szétbarmolt fűtetlen házban, mert vagy nem működik, vagy túlfűtődik és szétmegy a rendszer.
Karácsonyra jön a második pici, sajnos feléltük a tartalékainkat, nincs nekünk pénzünk, az apósnak is csak 50je van, 80m2 ebből, úgy hogy a kályha 90nem lehet fűtést szerelni... plusz nem ért hozzá, és akárhonnan nézem ebben a hülye időjárásban lehet egy hét múlva fűtésszezon... ő meg szept végére tervezi a tákolást.
Ötletek, hogy ezt hogy lehetne megoldani, hallani nem akar arról, hogy várjunk ezzel amíg anyagilag úgy állunk, hogy ha valami nem megy neki ki tudjuk fizetni a segítséget, na meg az anyagköltség(csőrendszer, csempe, új radiátor, a régiek törött "javított" félig nem működőek), viszont tele a pelusom, hogy mihez kezdek egy teljesen szétlőtt házzal, mert ha ő csináljak akkor luca székénél is lassabban dolgozik, sose ér rá, kapkod, tákol, összecsapja... itt töri a falat ott a padlót...
És ha azt számolom, hogy egy ajtó lefalazása neki 3hónap volt, úgy, hogy arra a falra egy textilpelust nem lehet kitenni... akkor egy komoly központi fűtés vajon mennyi.
Két kicsivel egy kétévessel meg egy újszülöttel hová meneküljek addig?
Milyen módon, hogyan lehet, mennyi idő alatt megcsinálni, ha ennyi pénzből akarja, működőre, régi rendszert szétszedni, az újat kiépíteni..
Teljesen kocka 80m2 ház, egy rossz cserépkályha van a közepén, konyha két szoba fürdő wc előszoba, a ház, teljesen szimmetrikusan, a két szoba egymásba nyílik, az előszoba-wc-fürdő légtér akkora mint egy szoba, 4rozzant radiátor, régi jó vastag vizes csövek, gáz kazán, keringető a padláson, azt hiszem nyitott a rendszer. Ezt kell megszüntetni, apósom úgy akarja, hogy a két szobában marad a radiátor, a konyhát és a fürdőt közvetlenül ki tudja szerinte fűteni a kályha(szerintem is, ha működik, bár a fürdőbe egy kis radit én tennék, nehogy fagyás legyen, a mostani cserépkályha miatt elfagyásra utaló jelek voltak, amikor csak azzal fűtött az albérlő a konyhában, csak azt a helységet használta, és bizony nagyon hideg volt mikor erre jártunk, pedig én nem vagyok fázós, és már jó 2órája le volt zárva a kályha, a kályha fala pedig a konyha fala, tehát bele lóg, nem egy falon keresztül kellett volna felmelegíteni)
Szóval tényleg kivitelezhető tudás nélkül ennyi pénzből ennyi idő alatt(1,5hétre saccolja, ennyi idő alatt csinálja meg csak a szerelést, azt, hogy amit szétvert azt úgy hagyja, akinek nem tetszik az megcsinálja alapon... tehát a felszedett padlót úgy hagyja, a lukas falat úgy hagyja, a...) működőre. Úgy, hogy az biztonságos, fűt is, és reményeink szerint olcsóbban mint a gáz(mert ha csak 150mázsa fával tudom egy szuszra kifűteni a lakást, akkor nem olcsóbb)
Akik már ilyenbe belekezdtek meséljenek tanácsoljanak, mit csináljak, adjak neki zöld utat, mert minden rendben lesz, vagy ragadjak puskát és kergessem el, mert neeee tegye, ha jót akar nekünk...
Egyik fülén ki a másikon be, ha azt mondjuk NEM, ne most, mert nincs majd szaki.
Kiröhög, és ennyi.
Mielőtt beköltöztünk osztottunk szoroztunk ér az jött ki lesz pár dolog amit nem tudunk finanszírozni, a nagyokos meg csakazért is szétszedte, elbarmolta, most imádkozok, hogy a fürdő fala ne menjen szét a télen, mert megpiszkálta a vízrendszert, és valahol elment, és ázik a fal, ott ahol hivatalosan nem éri víz, de per pill nincs rá keret szétverni, megcsinálni...
Szóval itt az udvarias nem régen nem működik, ő csak jót akar, ellenben én a diliosztályon leszek:S:S:S
Az övé.
Nem is azzal van a baj, hogy megcsinálná, hanem, hogy most, és ennyiből max összekukázott szarokból, pláne egyedül, és kérdeztem szakembert(jó ők szeretnek túlozni, de valahogy jobban hiszek abban, hogy ha csak a kályha akkora ami erre a légtérre kell 90ezer, akkor 50ezerből nem jön össze sehogysem mindennel) a szakinak is kell segítség, plusz egy fő, hogy 2,5hét alatt legyenek kész egy kb ekkora munkával.
Bejelentettük, hogy terhes vagyok, azóta akarja megcsinálni. Eszébe sem jutott eddig. Nála mindig csak akkor van bontás ha valaki terhes a közelében, pechemre én vagyok az áldozat. Amúgy első nekifutásra nem a fűtést akarta szétverni, hanem a falakat és új alaprajzot csinálni, hogy ne csak két szoba legyen, hanem 3, meg ezt ide átrakni azt oda.
Ha június egyet írnánk, nem mekmester lenne, tudnánk adni annyi pénzt, hogy normális kazánt, csempét hozzá(víztáras csempekálya) csőrendszerhet alapanyagot, radiátort vehessen, akkor fel sem merülne, hogy ne.
Évekig állt egyedül a ház. nem érdekelte, hogy összedől, hogy, csak akkor érdekelte, amikor egy: megcsináljuk, de nem vele csináltatjuk, besértődött, amit ráhagytunk azt elb@szta, kb 400e ami kár lett miatta, mert majd ő jobban tudja(tönkrement a mosógépem, a vízrendszer, a bojler, a csempéket leverni, kádat ki....) és ez csak akkor amikor megtudta terhes vagyok, és már nem volt sajna munkám, bevételem...
Most dettó.
És azzal, hogy benne élünk, mi fizetjük a rezsiét, neki csak papíron háza, mert mindent mi teszünk rendbe. Tojik a házra, ő csak rombolni akar.
A feleségét is mindennaposan otthagyta egy félkész házban, amit az első hetektől kezdett el szétverni, úgy, hogy az a ház a feleségéé, és a sajátjára nem tudott nemet mondani.
Fizikailag sem bírja, félbe hagyja, amit csinál összedől... És ha sajátja ha nem én nem bnék ki a gyerekemmel, az unokáimmal a menyemmel úgy, hogy bevállalok mindent, aztán a szemük alá a monoklit, és könnyítés helyet csak...
és nem is az lenne a vita tárgya, hogy kié, hogyan, hanem ti mit csinálnátok, mert nektek kell két kicsivel ott maradni, Ő hazamegy a fűtött lakásába(ahová ti nem fértek)
És a szakmája vegyész, és nagyon makacs, és ő akkor is ragaszkodik az igazához, ha a ház rád döl, mert ő akkor is jól csinálta.
Mivel lehetne elnapolni, ezt a korszerűsítést. Vagy akik homemade megcsinálták mennyi idő alatt csinálták mennyiből, és hogyan működik. Ez a kérdés.
Szakiról hallani nem akar, mert az minek, hitelre meg mi nem, mert ha így kell a mi farkunkkal a csalánt verni, és nem bír várni, akkor minden szarba azonnal ugorjunk bele, egy évet kéne várni ezzel az egész marhasággal, mert lejár előtakarékosságom jövőre, lenne pénz normálisan idő, egy egész nyár, nem két perccel a fűtés előtt...
No mindegy, éppkézlább megoldásig nem jutottam, mivel nem kitiltásról hanem időhúzáshoz kértem olyan érveket amik talán elgondolkodtatják, és vár legalább egy évet erre. vagy tapasztalatot kértem, hogy megoldható e, de odáig eljutottunk, hogy minek szültem adddig amíg nem saját, meg jogilag kussoljak amivel tisztában vagyunk mindketten a párommal...
Utolsó papíron a páromé lesz pár év múlva az öreg életvitelét tekintve... magyarul saját ház lesz, ez az első, második fent tudjuk tartani, nem albi, és kidobni már csak azért sem dobna, mert a falu a szájára veszi és ez neki nagyon fontos, hogy ő makulátlan legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!