Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A bio gyapjú mennyire állatbarát?

A bio gyapjú mennyire állatbarát?

Figyelt kérdés
Mint varrónő, szeretnék gyapjúval is dolgozni, de az ismeretlen eredetű, méteráruboltban kapható gyapjú fonalra és szövetre rá se merek nézni,sejtem milyen a háttere... De ha normális, jó körülmények közt tartott állatoktól származna, azt hiszem kipróbálnám. Érdemes? Ismertek márkákat, amik jók? Vagy hagyjam és maradjak a pamutnál?

2020. júl. 1. 19:50
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
0%

Keress rá, hogy "sheep factory farming", ott az ellenpéldád.

2020. szept. 30. 08:27
 22/34 anonim ***** válasza:
65%

Rákerestem.

Tényleg lehet találni nagyon durvának kinéző, szűk helyre összezsúfolt helyeken levő állatokat, de az szinte 100%, hogy nem a tartás tényleges helye. A juh elsősorban legelő állat. Nem lehet (és nem is éri meg) 100%-ban száraztakarmányon és abrakon tartani.

Itt van pár ilyen kép.

[link]

[link]

Szerintem a képeken valamilyen válogatás látható. Ilyen szűk helyen semmilyen állatot nem lehet tartani. És etető sem látható sehol, ahogy itató sem. Válogatás, orvosi kezelés, ivarzás szinkronizálás, füljelző behelyezés, vagy csak szimpla szétválogatás (amire utalhatnak a különböző színű kréták is).

Hogy miért vagyok ebben olyan biztos?

Mert nagyon tiszták az állatok! Ha valamin, akkor a gyapjún nagyon hamar meglátszik a tartás technológiája! Ezeknek az állatoknak tiszta, szálastakarmány és ürülék mentes a gyapjuk. Jól láthatóan egészséges, nem szakadt és nem is elszíneződött. Ezt ipari tartásnál nem lehet megoldani!

2020. szept. 30. 08:50
 23/34 anonim ***** válasza:
0%

A tehén is legelő állat, mégis bezárva tartják. Szóval mit számít ez?

Dominion c. film fent van youtube-on magyar szinkronnal, van benne szó a juhokról. (És akkor itt egyből megemlítem a Land of Hope ang Glory filmet, abban is van szó a birkákról - sokan a Dominiont letudják annyival, hogy "Európában nem ez van", de ez a film az Egyesült Királyságban készült, amiről az embernek egyből a zöld legelőn lófráló barikák jutnak eszébe.)

2020. szept. 30. 09:04
 24/34 anonim ***** válasza:
65%

Látom nem érted. Mindegy. Én itt le is zárom. Leírtam a véleményemet és azt amit eddig mindenhol láttam. Ajánlom, hogy nézz kicsit jobban utána, hogy milyen faji és élettani különbségei vannak a juhnak és a szarvasmarhának.

További szép napot mindenkinek!

2020. szept. 30. 09:09
 25/34 anonim ***** válasza:
0%
Kértél ellenpéldát, kaptál, erre "le is zárom". Vitakultúra. :D
2020. szept. 30. 09:11
 26/34 anonim ***** válasza:
65%

Na megnéztem az ajánlott filmet.

Van benne sarkítás bőven! Csak a juhos részt néztem meg belőle.

Na szóval.

Nem azért űzetnek ősszel, hogy tavaszra el tudják adni és, hogy a legelőn szülessenek a bárányok. Hanem azért mert ez egy természetes folyamat! A juh szezonálisan ivarzik, ergó csak és kizárólag ősszel! Elképesztő nehéz megoldani azt, hogy máskor is üzekedjen.

A farokcsonkítás a videóban egy nagyon brutális mód és ezen a videón kívül még sehol se láttam olyat, hogy így csinálnák. Plusz érzésteleníteni ilyen jellegű beavatkozásnál kötelező.

Ami a videóban látható agresszivitás a juhokkal szemben a nyírás alatt, az itthon nem, hogy nem létező, de gyakran a nyírók megverésével és azonnali elzavarásával jár. Ez egy nagyon szélsőséges eset ami a felvételen van. Mi az istenért hagyná a gazda, hogy egy jöttment nyíró így üsse verje a jószágát? Plusz ha nem is veri az állatot a nyíró, de ilyen módon belevág a juh bőrébe, azt is egy életre ellehetetlenítik a juhtartók. Híre megy annak, hogy ilyen és sehol nem kap munkát. Ha valaki így felsérti egy juh bőrét és ilyen módon bántalmazza az gyakran beteg lesz, nem fog úgy termelni vagy sok esetben el is pusztul. Ami kiesés a gazdának.

Semelyik gazda nem hagyja, hogy ez megtörténjen. A videóban levő egy igen szélsőséges eset volt...

Úgyhogy ez is elég megtévesztő.

Na és igazam lett. Azok a képek amiket én is linkeltem nem az állatok "lakhelye", hanem csak egy kiárusító tér.

A vágásba most nem megyek bele, mert itt nem is arról vitáztunk, hanem a tartástechnológiáról. (egyébként a vágásban szerintem tökéletesen egyezik a véleményünk. Teljes mértékben elítélem azt ami a vágóhidakon folyik..)

És egyébként úgy látszik nekem lett igazam. A filmben, amikor nem a vágást vagy az árusítást mutatták, csak és kizárólag legelőn levő állatokat láthattunk.

2020. szept. 30. 10:44
 27/34 anonim ***** válasza:

"Plusz érzésteleníteni ilyen jellegű beavatkozásnál kötelező."

Dehogy kötelező (magyarprszágon):

32/1999. (III. 31.) FVM rendelet

a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól

A mezőgazdasági haszonállatokon érzéstelenítés nélkül végezhető beavatkozások:

3. Juh, kecske esetében:

vérvétel, bendő szúrcsapolás, krotáliázás, tetoválás, tályogmegnyitás, vértelen szülészeti segítségnyújtás, castratio, szondázás, napos korban farokcsonkítás (vagy gumigyűrű igénybevételével, 8 napos korig).

[link]

2020. szept. 30. 10:49
 28/34 anonim ***** válasza:
65%

Ott a kulcsszó. Napos korban. Akkor még az egy igen porcos rész és nem is igazán vérzik, továbbá gyorsan gyógyul és gyakorlatilag fájdalommentes is.

Viszont a videóban nem napos és nem is 8 napos állatot farkatlanítottak hanem annál idősebbet. És az alapján amit ideírtál, akkora korú állatnál már kell az érzéstelenítés.

2020. szept. 30. 10:52
 29/34 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem napos állatok testrészeit levagdosni érzéstelenítés nélkül épp elég kegyetlenség ahhoz, hogy messzire elkerülje egy állatszerető ember az ilyesmi termékeket.

2020. szept. 30. 10:55
 30/34 anonim ***** válasza:
100%
Persze. Ebben igazad van. Én se nagyon szeretem ezt és nem is farkatlanítom őket.
2020. szept. 30. 10:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!