A fi relé teszt gombját megnyomom és semmi sem történik, de a fi relék érzékenyek arra is hogyha a nullát és a földet összeérintjük és erre le is csap lekéne cserélni?
Szerintem meg tök normális, hogy leveri a fi relét, ha valahol összeérinted a 0-át a földdel.
Nem kell más, csak egy fogyasztó a védett hálózatban, aminek van valamennyi felvétele, ugyanis a fi relé pont azt figyeli, hogy ugyanannyi áram "folyik"-e ki a 0-n, mint amennyi bejön a fázison, mert ha nem, akkor valahol -mondjuk épp a testeden át- leföldelődött.
a teszt gomb azt csinálja, hogy a FI belsejében egy ellenálláson keresztül hibaáramot produkál és ez oldja le. ha nincs a FI relén villany, akkor nem is működik ebből kifolyólag.
ha van villany és a teszt gombra nem működik, úgy lehet belső hiba, és érdemes lenne kicserélni (persze ettől még lehet jó, de kicsi az esély és nem próbálható/tesztelhető)
Nullát és fázist összeérinted, vagy lemegy vagy nem, ez nem mérvadó, attól függ hol zárod rövidre.
Én csináltam egy tesztert, ami egy villásdugó, ahol a fázist rávezettem a védőföldre egy ellenálláson, ami kb. 40mA-t visz át. Ha simán és elfordítva bedugva se vált le, akkor
-hibás a fi relé
-nincsen bekötve a védőföld az adott konnektoron
-az adott konnektor nem a fi-relé áramkörén van.
Ha a nulla és a védőföld összeérintésére lecsap, akkor nagyon nem rossz, de az érzékenységét így nem ellenőrizted. Lehet hogy nem 30mA hibaáramra vált le, csak 300-ra... Persze a valószínű magyarázat az az, hogy a fi relé jó, csak a tesztgomb rossz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!