Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » 50 l-es söröshordó pálinka...

Ll953 kérdése:

50 l-es söröshordó pálinka fözőm van, tavaj már működött át szeretném át alakítani úgy, hogy az alját be csinálom és a zárt térbe olajat teszek . van valakinek tapasztalata ilyenbe? Milyen olaj kell bele és kb hány %-ig kell fel tölteni.

Figyelt kérdés

#olaj #sörös hordó #pálinka föző
2014. nov. 28. 18:38
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Az enyém is olyan...

Én Jófogáson találtam egy saválló fedőt,azt megvettem,kisfexszel körbevágtam(mert 50 centis volt). A hordó talpának visszahajtott peremét körbe levágtam,így az oldalánál mérve csak kb.4centis az alja. Elvittemés ráheggesztettem a kör alakú lemezt az aljára...+ azt a 4 kisujjnyi lyukat is berakattam ami az alj,és az oldal között volt körben.

az alj oldala ki lett fúrva,és belehegesztve egy "L" alakú 20mm-s saválló cső,ami fölfelé áll. Így nyitott rendszerű az alja.

Én ócskavas telepekre jártam ki,és a kidobott elektromos radiátorokból gyűjtöttem össze az olajakat.

később folyt...

2014. nov. 28. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:

Na, mehet a NAV. :)


Ismerősöm is pont ilyen hordósat akar csinálni, ő trafóolajjal akarja feltölteni. Teljesen tele lesz olajjal, szintén lesz rajta ilyen felfelé álló L-alakú cső, aminek a tetején lesz egy elzárási lehetőség, hogy mosáskor ne folyjon ki. Amúgy főzéskor meg jó, ha nyitott, nehogy eldurranjon a hőtágulás miatt.

Én azt javasoltam neki, hogy sima bordáslemezzel foltozza be az alját.

2014. nov. 28. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:

ismét...

Így igaz,ahogy írtad....!

Az aljának a bordáslemezzel 2 gond van...az egyik,hogy a savállót a savállóval egyszerűbb hegeszteni.

A másik,hogy nem jó a vastag,"sok olajos" alj,mert csak viszi a hőt/gázt(tapasztalat). így is--mivel a söröshordó alja domború,a pusz lemezen is domborítottunk kicsit. így a szélénél 3,5...a közepénél 1,5 cm a fenék,és a plusz alj közti távolság,ebbe kb. 3,5 l hőközlő olaj fér.

2014. nov. 28. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
Ez (is) jó... [link]
2014. nov. 28. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
Én még nem láttam élőben ilyen hordót, hogy milyenek az aljának az arányai, úgyhogy biztos igazad van.
2014. nov. 28. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
Nekem egy réz főzőm van, azt csináltam meg dupla falúra. De nem csak az alját, hanem a palástot is kb. 3/4 részéig. Teljesen zárt rendszerű, nyomásmérő órával és 1,5 baros biztonsági szeleppel. Trafóolaj helyett, étkezési pálmaolajat használok és annyit töltök bele, hogy legyen 3-4 centi légrés a tágulásnak. Ezzel a módszerrel nem csak az alját melegíti, hanem körben az üstöt is és az olaj hőmérséklete elérheti akár a 130-150 C fokot. A cefre nem ég oda, minimális a habzás ezért jobban tele lehet rakni és szinte nulla alkoholfokig le lehet főzni.
2014. nov. 29. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
A víz miért nem jó miért jobb az olaj?
2014. nov. 29. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Lehet vízzel is csinálni, de csak nyitott rendszerben (a zárt rendszert túl erősre kellene csinálni). Hátránya, hogy 100 foknál gőzzé válik ezért sokkal lassabban lehet vele főzni mint pl. a 150 fokos olajjal és ez miatt nem is lehet vele teljesen kinyerni az összes alkoholt a cefréből.
2014. nov. 29. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
Értem de maradok a víznél. Szomszédom az olajra esküszik viszont le is égett a háza mikor kifröccsent.
2014. nov. 29. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
Egy zárt olajos rendszernél ilyen nem fordulhat elő, de persze ezt drágább megcsinálni mint a vizeset.
2014. nov. 29. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!