KB 120Liter cefréből lejött 18 liter alszesz kb 60 fokos opálos. Beállítottam 25 re majd finomítottam levettem 1,5 dl rézelejét majd 2dl előpárlatot ami már kristály tiszta volt. Majd lejött 8 liter kb 80 fokos pálinka ami kristály volt, majd 3 liter opálos utópárlat 40 fokos. A 80 fokos pálinkámat nem tudom higítani mert opálos lesz pedig hőm. egyforma keverés közben cseppenként adagolom a Szentkirályi mentes vizet a párlathoz és opálosodik(NAGYON). Olyan mint a higított citromlé....
Ez cseresznyéből készült a cseresznye illata alig kivehető inkább intenzív alkohol érzik, de nem büdös. Az elő ill. utópárlaton az érzik amit a szakkönyvek is írnak. Mit rontottam el?
Próbáld desztillált vízzel, műfater mindig azzal hígít, sosem opálos a pálinkája.
2013. júl. 10. 23:39
Hasznos számodra ez a válasz?
2/12 A kérdező kommentje:
Holnap veszek és kipróbálok egy újabb 2dl es mennyiséget kihigítani. És ha jó csak akkor a többit egyszerre. Meg azt sem értettem, miért jött le nekem kicsi mennyiségű de nagy alkohol százalékú alszeszem. A pálinka mennyiséggel nincs gondom 8 liter, de az kerítésszaggató. Az utópárlat szintén miért olyan erős 40%-os? Érdemes lenne azt még egy következő alszesz készítésekor feltenni a cefréhez?
2013. júl. 10. 23:44
3/12 Agytörzsi Prof. válasza:
Ezt nem tudom, de majd ha egyszer hazaérek, akkor megkérdezem az öreget, és megírom privátban. De az még nem most lesz, csak valamikor július végén megyek haza.
2013. júl. 10. 23:47
Hasznos számodra ez a válasz?
4/12 anonim válasza:
Valóban desztillált víz kell a hígításhoz,mi is azzal hígítottuk anno. Viszont arra is emlékszem hogy nem egyszer lett átfőzve hanem legalább 2x. Egyébként milyen hőfokon mérted az alkohol fokot? Mert az sem mind1! Milyen mérő eszközeid vannak?
2013. júl. 10. 23:54
Hasznos számodra ez a válasz?
5/12 A kérdező kommentje:
A kész pálinkát újrahigítottátok és lefőztétek újra? Amúgy hőmérős szeszfokolóvalmérek 0-100 fokig mér ma próbálkoztam 2 dl higításával de opálosodik. A szeszfokot kb 24 celsius fokon mértem. Nekem 0,5-1% szeszfok nem számít.
2013. júl. 11. 01:34
6/12 anonim válasza:
Ami lejött tiszta anyagot főztük újra,majd az lett bekalibrálva d vízzel. Mi 20C fokon mértük az alkohol fokot,úgy tudom oda vannak kalibrálva a mércék is.
2013. júl. 11. 02:09
Hasznos számodra ez a válasz?
7/12 anonim válasza:
Én nem variálom túl a főzést.Lefőzöm a cefrét,de 30 fok alá nem megyek.Aztán finomitom,újrafőzöm.Mivel kis főzőm van 30 fok alá itt sem megyek.Igy az összes kb 75 fokos lesz.Majd mindig a felhasználásra valót keverem csak desztilált vizzel. 45 fok alatt,már nálam is kezd opálos lenni.50 nél tükör tiszta .30 fok alatt már csak romlik
az iz is .
2013. júl. 11. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
8/12 A kérdező kommentje:
Tehàt finomitod es ujrafozod. Az az a kesz palinka haromszori leparlasbol van meg? Bocsi az ekezetek miatt csak telorol irokj
2013. júl. 11. 20:35
9/12 Sanyimester válasza:
Vigyázz desztillált vízzel készítsd, ne ion-cserélttel.
2013. júl. 11. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
10/12 A kérdező kommentje:
Ok most melozok. Tizre erek haza. Mar vitettem haza patikai desztvizet ott var a palinka mellett. A homersekletuk is azonos lesz. Ha kiprobaltam megirom mi lett belole. Koszi az infokat.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!