Mi a véleményetek a "söröshordó+kukta"-ból készült pálinkafőzőről?
Józan paraszti ésszel végiggondolva...:
-egyszerűbb megcsinálni
-olcsóbb
-főzéskor nincs "rézeleje"(feltételezve,hogy a csőkígyó is saválló).
Van amire nem gondoltam?
Esetleg arra, hogy a rezet nem hagyhatod ki a készülékből, márha iható pálinkát akarsz főzni.:(
Olvass utána, a rézelejét nem azért dobod ki, mert pl kimarta a rezet, hanem mert a metil-alkohol tartalmánál fogva mérgező!!!
Az elsőnek igaza van. Csak a parasztnyelvben nevezik rézelejének oly átdeformálódott következtetéssel mint a Vénusz bolygóra azt mondják, hogy Esthajnalcsillag. A metil hamarabb kezd el forrni (67 fokon), így értelemszerűen előbb indul meg a lecsapódása mint a 78 fokon forrásnak induló etilnek. Minden 100 liternyi cefrében van 2-3 deci metilalkohol, amit biztonsággal csak az elején alacsony tűzön melegített kuktából lehet szétválasztani, de így is 2-3x többet érdemes "kiönteni" legalább a második tisztázó főzésnél. Az alszesznél még nem szükséges.
Azonban a réznek vannak egyéb jótékony kémiai szűrő hatásai is, azaz legalább a csőkígyó legyen rézből, különben mint főzőrész szerintem rendben van így, talán még agyon is van komplikálva. Inkább ennyi ráfordítással a keverést is meg kéne oldani, hogy egyenletesen melegedjen a cucc.
Hy!
Elvben nem rossz ötlet,de van benne egykét bibi :)
Nos a rezet nem hiába használjuk!
Nézzük mi köze is van a réznek a főzésnél:Fertőtlenít a mérgektől,pl a cianid tartalmat is csökkented ezáltal.A rezet ízfokozó hatása miatt is használják,tehát ha nem rész a csöved akkor vodkát főzöl ki :)És a réz még valamiért jobb:Hővezető képessége,nos egy savállót nehezebben fog átmelegyíteni így sokkal több energia kell a főzéshez.
Ha saválló csövet használnál:akkor az előpárlatot ugyanúgy el kell venni mert abban van a méreg,mármint 80 fok fölött párolog az alkohol,a mérgek meg 80fokig kiválnak.Ami a kuktát illeti:Alumíniumot felejtsd el,nem egészséges!
Nos:A lényeg:Rézcsövet akár hidegen is letudsz hajtani egy cső köré úgy hogy kitömöd homokkal jól és lezárod mindkét végét mondjuk szigetelő szalaggal.ami a kötéseket illeti,nem nagy ördöngösség forrasztani vagy akár hegeszteni is.
Ezt az oldalt nagyon ajánlom!!!
Jó pálinkázást!
Köszönöm!
A páracső,és a hűtő biztosan rézből lesz,hiszen azt nem csinálok...kölcsönkérek.De ha a későbbiekben lesz rá pénz,sokkal egyszerűbb a dolgom,mert itt eleve tekercsben árulják(kb.40~50 cm-s átmérőjűben)...<Sin-Us 1997 Kft, Szeged>
A kukta nem alu,hanem saválló lesz.
Ismerem azt az oldalt is,ha van időm,rengeteget(de még nem eleget) olvasok a témában.
Azért a nagy felbuzdulás,mert évek óta-bár eddig is nyűgös volt-rokontól kértem a főzőt,most kicsit több cefrém lett,és "megjegyzés" volt(jogosan),hogy hetekig nálam volt...valamint kicsi is volt az a 30 literes készülék.
Én 20 literessel főzök :) Nos néha az is elég ha jól el van osztva a cefre :)
Basszus jó sok cefréd lehet ha 30 lityis nem elég :) Úhh mennyi idő azt lefőzni...
Én magamnak számolgattam,szilvánál magoztam,kezeltem stb 2 xer főztem,nos amennyi időt belefecceltem meg vettem gázt is ,úgy nem éri megcsinálni a páleszt mert sok helyen 2-3 ezerért már jónak tűnő pálinkát árulnak,Én ezt ennyiért nem adnám el mert sok meló is van benne,na meg finom is.Előbb osztottam el a haveroknak,rokonoknak :)
Nem sok(3-3fa)kell,hogy bőven meglegyen egy 110 l-s hordó körte+ alma. Ez,ha sűrű,még főzéskor hígítani szoktam.
Nekem nem az a mindenhol kapható öntvény égőfejem van...az nagyon sokat "eszik". Egy nagykonyhai égőfej van megcsinálva.
Konkrétan mértem,novemberben,mikor a törkölyt főztem,a főzés+a tisztázás 2,3kg gázt "vitt el". A "kölcsön30~35 l-s főzővel.ez 900 ft.-ra jön ki.
Errefelé amúgy 950~1050 ft. között főzik hivatalosan literjét.
A szilva, barack magozása valóban elvesz jó pár órát mázsánként, de pl. a törköly meg a szőlő egyáltalán nem macerás és az is elég finom, főleg a sima szőlő. Úgy számoltam, hogy 15 liternyi cefrénként kb 2 liternyi 50 fokos páleszt lehet átlagban lefőzni. Az olyanokhoz mint alma, körte, törköly némi cukrot is ajánlatos tenni, különben egy mázsából alig lesz 7-8 liter végeredmény - igaz ennek a pálesznek a jó részét nem is élvezeti cikként hasznosítjuk, hanem aromásításra, befőzésre stb.
Vagyis a 17 literes nagy kuktán 2x lefőzve (a második főzés 2-3 alszesz összevont lefőzése valójában) kb 4 órai villany pöfög el a 2kW-os rezsóval, vagyis 4x2x60 Ft =480 Ft a villany, ez 2 liter letisztázásáig bőven elegendő. Ergo 250 Ft körül van a felhasznált energia 1 liter pálinkánál (és némi mosogatóvíz). A túl pici (8L) kukta macerás, több idő, a nagy meg esetleg felesleges ha kevés a cefre. Ha cukor is van benne és az ember 1000Ft/h munkadíjjal számolja magát, akkor bizony benne van egy liter 2-3 ezerbe ahogy fentebb írták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!