Fém tárgyak csiszolás utáni polírozásánál milyen sorban kell lenniük a szemcsenagyság vagy finomságnak?
Csiszolópapír mondjuk csiszolás után kezdem 60 - utána 80? És így tovább?
A cél a végén polírozás.
Arra is hasonló kérdéseim lennének.
Keresgéltem interneten esetleg komplett tananyagot de sajnos nem találtam.
Első körben kialakul a forma, utána sorjázás, varratok eltüntetése és utána jön a finom csiszolástól egészen a tükörpolírig.
Így értettem.
De szerintem aki ért hozzá rendesen az úgyis tudta mire gondolok.
Minél nagyobb a szám, annál finomabb (egységnyi felületre a kisebből több fér, ezeknek a számát jelöli).
A tükör polír már más dolog. Minden anyagot mással, illetve anyag függvényében políroznak. Ehhez pasztákat, finom csiszolóanyagot használnak, vízzel, néha olajjal keverve. Ezek sokszor saját receptek.
Filc vagy más koronggal.
Pl a fényszórókat 2000 polírpapírral, aztán pasztával ujjítják fel.
A fogkrémekben nagyon finom csiszoló anyag van, ronggyal fogkrémmel, plexit szoktak felcsiszolni.
Ásványoknál más a helyzet.
Szval minél jobban polírozod, annál finomabb szemcséjű anyag kell, illetve a csiszoló anyag keménysége is lehet puhább
Köszönöm szépen a tippeket, idáig én is tudom.
Konkrétabb tudásra lenne szükségem. Akár link, könyv ajánlat is jöhet.
Mi a sorrend.
A sorrendet leírtad, leírtam. Ennél többre nincs szükség pláne fémnél. Ezekre nincs konkrét sorrend, recept.
Nagyban függ a felülettől, anyagtól, hogy honnan kezded.
Veszel pár csiszolópapírt, polírpapírt, ezek filléres dolgok
Pasztákat is kapsz megfelelő fémekhez aztán hajrá.
Sima boltba vannak fémtisztítók is.
A monkrétabb tudás a tapasztalat, amit nem kapsz meg csak úgy.
18,35 válaszoló, köszönöm klassz amit írsz 🙂 ezeken mind túlvagyok (látnád milyen mocskos a kezem).
Akkor kicsit konkrétabban kérdezek : azt szabad-e csinálni hogy mondjuk 80-as szemcsenagyságú után átugrok 120-ra?
Vagy marhaság mert csak az időt és eszközt pazarlom vele? Igenis lépésenként kell?
Jól gondolod, célszerű nem túl nagy lépésekben finomítani a következő fázis szemcseméretét.
Durva ökölszabályként mondható, duplázni (igazából felezni) lehet a szemcsefinomságot, 80, 160, 320 stb, de én szeretek kisebb lépésekben haladni, igaz, valószínűleg tovább tart, de ha elhamarkodok egy csiszolási ciklust, és a következőben látom, hogy még maradt karc az előző szakaszból, kissé ugyan tovább csiszolva, de visszalépés nélkül eltüntethetem azt. Én 80, 120, 150, 180, 220, 340, 600, 800, 1000, 1500, 2000, 2500 sort tartok itthon acélhoz.
Tudom, nem kéne ennyi, ha több gyakorlatom volna, biztos kevesebb lépést használnék. Hobbihoz viszont nem feltétlenül cél a maximális hatékonyság.
19.51-es vagyok. Te vagy az, aki nemrég itt régi fegyver csiszolásáról kérdezett?
Te dologd, de én is azt mondanám, ne csiszold ki a vakrozsdát. Tisztítsd meg, akár újra is barníthatod, védd meg a további korróziótól, de kár volna eltörölni a tárgy múltját!
Köszönöm! Ezt a sort szénacélhoz vagy rozsdamentes acélhoz gyakorlod?
Egyébként valószínűleg akik késeket készítenek otthon, akár hobbiból akár egyéb okból ők biztosan profik benne.
Rendkívül izgalmas téma!
És a mai kérdésemet pont az motiválta, hogy ma pl. hiába érkezett meg a tükörfény, alatta felderengett egy két csík.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!