Víztárolás a falak belsejében mint hőtároló. Mi a véleményed róla? Van értelme?
Egyszer régebben láttam egy ilyesfajta cikket/próbálkozást. Mivel a víz jóval olcsóbb mint bármilyen falazat ráadásul a hőkapacitása is 2,5-3x jobb mint a legjobb hőtároló falazóelemnek vagy talajnak, ezért nem tűnik butaságnak.
Nyilván a vizet folyékony állapotban nem lehet megfúrni,hogy megtartsa a bútorainkat és felmerül még pár probléma.
Akkor már sózd is meg, akkor még nagyobb lesz a hőkapacitása.
Ha valamit nem csinálnak, annak általában két oka van:
-Senki nem jött rá, hogy lehet, te vagy a zseni, aki feltalálta.
-Nem működik.
1,5 méter vastag falak kellenének. Belül 1 méter széles üreggel amit fel lehet tölteni vízzel.
Egy 10x10-es, 100 négyzetméteres kádárkockába 2,5 méter magasan 100 köbméter víz férne kb. Az 100 tonna hőtároló kapacitás, plusz a falazat. Biztos tök jó lenne. Csak rohadt drága lenne úgy megépíteni hogy jó is legyen.
A só kevesebb mint feleannyi hőt képes eltárolni a vízhez képest(azonos térfogaton és azonos hőfok különbözet mellett),tehát jobban semmiképp nem járnék az ötleteddel.
#8 Szép válasz. Átértékeltem az életem.
Tehát gazdasági szempontból egy bizonyos mértékig jobban megéri a szigetelés vastagságát növelni,mint a hőkapacitást. Egy bizonyos szint felett pedig a normál használat során kifűti az ember a lakást télen,hűtésre meg ott a klíma bár jobb esetben azzal is megbírkózik a lakás,ha 10-20napig 30-40fok van kint.(idén 14napot volt 35fok feletti a maximum hőmérséklet). De kicsit elkalandoztam. Köszönöm a válaszokat :D
Gépész barátom kiszámolta, ahhoz hogy a nyáron napkollektorral felmelegített vízzel egész télen fűteni lehessen, kellene egy 100 m3 térfogatú medence, ami mind a 6 oldalról 150 cm vastag EPS szigetelést kapna. Nyilván a hungarocell önmagában nem tudnak megtartani 100m3 vizet, szóval több 10 m3 vasbeton szerkezetet kellene köré építeni.
Nos ennek az árából kb. 40-50 évig trópusi melegre fűthető egy átlagos kádár kockát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!