Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » TIG/MIG/MMA hegesztés, melyike...

TIG/MIG/MMA hegesztés, melyiket ajánlatnátok?

Figyelt kérdés

Nem hegesztettem sokat (az is pálcás volt még gyerekkromban), de szükségem lenne a hegesztésre, barkácsoláshoz. Elég jó ügyességem van, biztos megtanulom bármelyiket.

Nyilván úgyis az egyik lesz a nagy kedvenc. De kinek mi jön be? Melyik tanulható könnyen, és szép eredménnyel?

Nyilván egy inverteres multi hegezstőgép lenne az igazi, de felesleges ha igazából úgyis csak ez egyik módot használom igazából.

Ezért inkább 1 vagy 2 funkciót tudó, olcsóbb gépetvenneék.

Alapvetően szerintem 2-3 mm-es vaslemeznél, vagy falvastagságú profilnál vastagabbat nem hegesztenék. Ezeket is csak alkalomszerűen.

Esetleg milyen gépet ajánlanátok?

2022. okt. 20. 00:40
A kérdező szavazást indított:
TIG
MIG
MMA
6 szavazat
 1/10 A kérdező kommentje:

Azt hogy melyik milyen elven működik, milyen fogyó eszközök kellenek hozzá, stb... ezt már tanulmányoztam. Vagy tucat videót néztem.

De ennek ellenére nem tudok dönteni :) Mert ehhez mind ki kellene próbáni. A kérdés ezért van, hogy hátha utóbbi megúszható, és célirényosan mehetek a boltba :D

2022. okt. 20. 00:52
 2/10 A kérdező kommentje:
Kimaradt az MIG flux-core verzió... :) Mindegy. Az MIG alatt akkor a gázos és Flux-core mód értendő akkor :D
2022. okt. 20. 01:05
 3/10 anonim ***** válasza:
85%

Az MMA a legolcsóbb és a legegyszerűbb, háztáji munkákhoz 2-3 mm vastagságú anyagokhoz egy jó minőségű inverteres gép tökéletesen elég.

A MIG a legkönnyebben megtanulható, vékony anyagokhoz is jól alkalmazható (karosszéria). Cserébe a gép jóval drágább és kell hozzá palack meg nyomáscsökkentő. Ez utóbbiak miatt kevésbé mobil mint az MMA. Inkább ipari szintű hegesztéshez való. Kezdőknek javasolt egy szinergikus (automata beállítású) gép beszerzése. Egyébként szinte minden inverteres MIG gép tud MMA és Flux-Core módban működni.

A porbeles hegesztés még könnyebben tanulható, igazi otthoni barkács módszer, viszont a huzal nagyon drága hozzá.

A TIG talán a legnehezebben tanulható, legdrágább technológia.

Kicsit a lánghegesztéshez hasonlít és inkább rozsdamentes, réz, alu, stb. hegesztéséhez való. Otthoni munkáknál ritkán van rá szükség.

Nekem van mindhárom technológia, de szinte csak a MIG módot használom mindenre.

2022. okt. 20. 06:38
 4/10 anonim ***** válasza:
Otthoni barkácsolásra egy inverteres pálcás gép tökéletesen elég. Ha komolyabban akarsz hegesztéssel foglalkozni és van felesleges pénzed is, akkor MIG.
2022. okt. 20. 13:30
 5/10 A kérdező kommentje:

Nem, nem komolyabban. Csak pár zártszelvényből ilyen olyan (nem kiritikus) állványt hegeszteni, stb. Egy-két néha hegesztgetni ... de talán még annyival sem. Még ha kicsit odafigyelősebb is a pélcás, nem hiszem hogy nem tudnám megtanulni. Elég türelmes vagyok, főleg olyanba ami érdekel. Ez pedig az...

De köszönöm a válaszokat. Mondjuk a TIG tetszik, de akkor lehet a pálcás és a MIG felé mozdulok. MIG felől is a fluxos iráynyba. Még ha a legdrágább is a flux core... 10 évig elég lesz egy tekercs :)

2022. okt. 20. 20:51
 6/10 anonim válasza:

Nézd én kezdőként vettem egy olyan gépet ami tud mma mig es porbelest. Tiget nem eroltettem, mert egyedul kezdtem neki, nem lett volna ra olyan aki elmagyarazza. Az mmaval soha nem leszek hajlandó hegeszteni. Annyit sosem anyaztam. Állandóan letapadt a varrat csunya is volt, nem is tudtam úgy beállítani a gépet ahogy kellett volna, videok sem segitettek rajta. Lehet ha egy profi hegesztő megmondta volna mit rontok el akkor könnyebb lenne, de inkább nem eroltettem át kötöttem porbelesre és mindjárt egyszerű volt minden. Mmat nem eroltetnem. Igen egyszerű praktikus meg minden, de mig gépet is lehet normalisat venni nagyjából jó áron.

En egy hyundai mig 161 et vettem 70kert és szépen lehet vele hegeszteni. A legegyszerűbb a mig. Én senkinek nem ajánlom az mmat. Persze aki tud, meg érti meg mit tudom én, annak jó, de kezdőnek én a porbelest vagy miget ajánlom. Mma olcsobb igen, de én inkább kifizetem a többletet a porbeles hizalra.

2022. dec. 13. 22:40
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, végül is egy CO2/probeles verziót néztem ki, ami puszban tud egyébként MMA-t is. De az MMA az amit használni fogok valószínűleg.
2022. dec. 15. 13:59
 8/10 anonim válasza:
Ahogy érzed, vegyél egy 0.9es porveles huzalt, jobb minőségűt (ne parksideost) pancoredet ajanlom ilyen vilagos kékes doboz és próbáld ki majd a porbelest is. Én szerintem megfog tetszeni.
2022. dec. 16. 22:49
 9/10 A kérdező kommentje:

Jaj... Keverem a betűket :D

"De az MIG az amit használni fogok valószínűleg." akart lenni logikusan :D

2022. dec. 19. 15:24
 10/10 anonim válasza:
Szerintem jó döntés egy ilyen gépet venni. Mindkettőt próbáld ki aztán meglátod :))
2022. dec. 20. 09:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!