A rozsdamentes acél nem mágnesezhető?
Van a kert végében némi fém hulladékom. Laposvasak, egyéb szálas idomok. Van olyan is, ami 20 éve ott van a gazban, éri az eső, nincs rajta semmilyen felületvédelem. Ennek ellenére fényes, fém színű, egy deka rozsda nincs rajta. Volt amiből már vágtam le és a vágási felületen sem rozsdás.
Én azt gondoltam ebből, hogy ez rozsdamentes acél. Nem akartam tovább rakogatni, vittel el belőle a vastelepre eladni. Ott az ott dolgozó úriember rárakja a mágnest és azt mondja ez nem rozsdamentes, hanem sima vaslemez, mivel fogja a mágnes, 60ft/kg. :O
Nem álltam neki ott vele vitatkozni, de ha sima vaslemez, akkor hogyhogy 20 év alatt sem indult meg rajta a rozsda?
“ Igaza volt a méhes embernek, az nem saválló volt”
Csakhogy sem a kérdező, sem méhes nem beszélt savállóról.
Tehát vagy a metallurgiai ismereteidet vagy (szerintem inkább) a szövegértéi készségedet kell fejleszteni.
"Tehát átvertek, kétségeid voltak a pénztárcád is bánta, tehát madárnak néztek, ráadásul sikerrel."
Miért bánta a pénztárcám? Mert leadtam egy rakás rozsdás ócskavasat és mellékesen megkérdeztem, hogy ezért az anyagért mennyit ad mielőtt odarángatom az egész hóbelevancot? Vagy szerinted úgy kellett volna, hogy mit érdekel az engem, majd a pénztárnál kiderül, aztán ordibáljak utólag mert mindenki hülye, csak én vagyok okos?! Te biztos így szoktad, de szerencsére nem vagyunk egyformák!
"ahol egy tizenmilliós kézi gamma spektrométerrel megnéznek minden anyagot"
Nem gamma lesz az, hanem XRF! Röntgennel dolgozik és az anyagokra jellemző karakterisztikus röntgenfluoreszcenciát méri. Mi is tervezünk ilyet beszerezni a munkahelyemen. Olyan 18-25 milliós árajánlatokat kaptam még 350Ft-os Euró árfolyamnál márkától függően az egyszerűbb típusokra. Fémek összetételét most is tudunk mérni, de roncsolásos módszerrel és időigényes laborban. Amivel mi mérünk (ICP-OES) az meg egy 40 milliós gép volt 2018-ban. Több labormunkát és időt igényel, de pontosabb mint az XRF, nyomnyi anyagot is tudunk mérni. De ilyen célra úgysem a ppb-k számítanak, hanem egy nagyjából %-os összetétel kell. Arra meg jobb, gyorsabb egy helyszíni XRF-mérés.
Ha lesz egy kis időm, saját kíváncsiságból lehet meg is mérem, milyen ötvözőket tartalmaz. Bár akkor sem fogom az eredményeket lobogtatni és az asztalt verni a vastelepen, mint ahogy az "átverős" válaszoló fröcsög. A boltban sem balhézok, ha drágább az egyik lánc boltjában a kenyér, mint a másikban. Nem ordibálok, balhézok, hogy át akarnak verni, stb... nem vagyok ez a típus.
“ Te biztos így szoktad, de szerencsére nem vagyunk egyformák!”
Jaj de nagy az egó. :)
Nem, én úgy szoktam, hogy tudom mit viszek oda, esetleg olyat kérdezek meg, akinek nem fűződik érdeke ahhoz, hogy átverjen.
Méhes próbált már átverni diák korunkban is. A volt kollégáim a laborban a hengerműben még nem.
Egyébként meg ha nem az egésszel vert át akkor is átvert, ha annyiért otthagytad a próbamennyiséget.
Tudom, hogy nem jó érzés, de nem én tehetek róla.
Igen, azt az egy szálat valóban otthagytam. Dönthettem volna úgy hogy visszahozom, senki nem kényszerített rá, hogy eladjam. De ennyire nem vagyok fillérszexuáló. Volt talán egy kiló is. Na bumm, nem fogok a hónap végén emiatt éhen halni, nem kell ennyire aggódnod értem.
Igen, akkor ezek szerint ez nem saválló, csak sima rozsdamentes. Ha ennyi az ára, akkor ennyiért fogom elvinni a többit is. Egy-két szálat elrakok barkácsolási céllal, a többit leadom. Kerti dísznek ugyanis nem egy szép látvány. És legalább egy kis zsebpénz visszajön belőle, még mindig jobb, mintha a kapu elé raknám ki. Ha ez "átverés", akkor nevezd annak!
Itt le van írva, de a lényeg: A ferrit és martenzit rozsdamentes acélok mágnesesek, az ausztenit nem.
A három típus külön wikipédia oldalait is érdemes megnézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!