Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » A rozsdamentes acél nem...

A rozsdamentes acél nem mágnesezhető?

Figyelt kérdés

Van a kert végében némi fém hulladékom. Laposvasak, egyéb szálas idomok. Van olyan is, ami 20 éve ott van a gazban, éri az eső, nincs rajta semmilyen felületvédelem. Ennek ellenére fényes, fém színű, egy deka rozsda nincs rajta. Volt amiből már vágtam le és a vágási felületen sem rozsdás.

Én azt gondoltam ebből, hogy ez rozsdamentes acél. Nem akartam tovább rakogatni, vittel el belőle a vastelepre eladni. Ott az ott dolgozó úriember rárakja a mágnest és azt mondja ez nem rozsdamentes, hanem sima vaslemez, mivel fogja a mágnes, 60ft/kg. :O

Nem álltam neki ott vele vitatkozni, de ha sima vaslemez, akkor hogyhogy 20 év alatt sem indult meg rajta a rozsda?

2022. jún. 19. 14:48
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
0%

Mondjuk a nevében is benne van...acél.

Amire Te gondolnál az a saválló lemez azt nem fogja a mágnes.

2022. jún. 19. 14:57
 2/19 anonim ***** válasza:
16%
Jó palimadár voltál. Mi rendeltünk az egyik cégnél saválló 4-es anyagból takarólemezeket. Azok nem voltak alapból mágnesezhetők, de amikor meghajlították élhajlítóval, ott már fogta a sarkoknál a mágnes.
2022. jún. 19. 15:01
 3/19 A kérdező kommentje:

Miért voltam palimadár? Mert inkább megkérdezem itt? Nem értem...

Ezek nincsenek hajtogatva. Sima laposvasat, ami ebből az anyagból van, is fogja a mágnes.

"Amire Te gondolnál az a saválló lemez azt nem fogja a mágnes." Nem gondoltam semmire, csak azt hittem, hogy ami alapból nem rozsdásodik, az drágább. De akkor sima vasnak számít ez is a vastelepen. Oké.

2022. jún. 19. 15:46
 4/19 anonim ***** válasza:
88%
Rozsdamentes anyagokból van 1000 féle. A mágnesezhetőség attól függ, mennyi ferrit van benne. Tehát van olyan fajtája, ami bizonyos mértékig mutat ferromágneses tulajdonságot mégsem rozsdásodik (szabad levegőn).
2022. jún. 19. 16:06
 5/19 anonim ***** válasza:
29%

“Miért voltam palimadár? Mert inkább megkérdezem itt? Nem értem...”

Ezért:

“ Nem álltam neki ott vele vitatkozni,”

Tehát átvertek, kétségeid voltak a pénztárcád is bánta, tehát madárnak néztek, ráadásul sikerrel.

Nem szégyen. Ha legközelebb is beleszaladsz, na az lesz szégyen.

2022. jún. 19. 16:17
 6/19 anonim ***** válasza:
90%

Úgy van ahogy 4# írja!

Vannak amit fog vagy gyengén fog a mágnes, van amit nem. Ez összetétel függvénye. Mágnessel pedig nem dönthető el ezért is.

2022. jún. 19. 16:20
 7/19 anonim ***** válasza:
79%
4-es mondja jól,...és függ a mágnes minőségétől(erejétől is),nem mindegy hogy az neodímium vagy régi hangszóró mágnessel teszteled a vasat.
2022. jún. 19. 16:49
 8/19 anonim ***** válasza:
40%

Nem vagy átverve.A vastelepen olyan mágnessel dolgoznak,ami nem gagyi.

Bele is van ütve,hogy hiteles .Az egyik családtagom pont ott hulladék vas átvevő. Sokszor mondja mennyire próbálkozik az etnikum.

2022. jún. 19. 18:28
 9/19 anonim ***** válasza:
28%

“ Bele is van ütve,hogy hiteles .”

Miért milyen a nem hiteles mágnes? Nem elektromágneses hanem gravitációs mezőt gerjeszt? 🤣

Hiteles meg nem hiteles mágnes... miket nem tanul az ember.

2022. jún. 19. 19:21
 10/19 anonim ***** válasza:
88%
A rozsdamentes, és saválló acélokban a fő értéket a nikkel, és a molibdén adja. Egy bizonyos nikkel tartalom fölött fogja a mágnes az anyagot. Ismerősöm egy olyan átvevőhelyen dolgozik, ahol egy tizenmilliós kézi gamma spektrométerrel megnéznek minden anyagot, és a savállót nikkeltartalom szerint szétválogatják, azon felül ha molibdén is van benne, akkor az meg főnyeremény nekik. A külföldi vevőnek már így szortírozva adják el, aki a "beltartalom" függvényében fizet. Ő mesélte egyszer, hogy kokerók vitték be a nem túl bizalomgerjesztő, de nem rozsdásodó anyagot, amiről alig bírták leszedni a mágnest. Meglőtték a masinával, persze a beszállítónak nem mutatják meg mi van az anyagban, 40% fölötti nikkeltartalom, plusz egy rakás molibdén. Nagy szájhúzva átvették az anyagot alap áron, később kiderült, vadászrepülőgépek bontott sugárhajtóművei voltak. Az alap konyhai 18/10-es rozsdamentesekben elméletileg 10% a nikkel, és 18 % a króm, de valójában csak 4-5 % a nikkel, a króm meg kb 10%. Amúgy sokszor előfordul, hogy agy rozsdamentes anyagot eredetileg nem fog a mágnes, de megmunkálás után meg igen. Én hegesztés után tapasztaltam inkább ezt, de most hogy mondjátok, lecsekkolom hajlítás után is. Simán elképzelhető, mert a kristályszerkezet változik valamelyest a hajlításnál, és az viszont befolyásolja a mágnesességet.
2022. jún. 19. 19:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!