Kézigyalu hobbira?
Üdv, van néhány fa munkafelületem amit olykor olykor felfrissítenék egy gyalulással. A munkaasztalom valamilyen keményfa de mondjuk egy régebbi gyúródeszkámat is legyalulnám ami fenyő.
Ez vagy hasonló a típusok használhatók vagy keressek valami mást
Előre is köszi!
Dehogy veszünk össze, én abszolút jóindulatból írok.
Majd írd meg, hogy mit mondott a mester! :)
#18 De mondom, ha jól van beállítva a gyalu, éles a kés és helyesen használja a gyalut, akkor kizárt, hogy beszakadjon az anyag. Karcos sem lesz, mert a gyalu nagyon vékony forgácsot választ le az anyagból. Ha tényleg tökéletesen sík felület a cél, akkor nincs más megoldás a gyalulásnál. Tény, hogy gépi gyalun lenne jobb áttolni az asztallapot, de egy összeszerelt asztalt nem igazán lehet már szétszedni vagy legalábbis macerás, így marad a kézi gyalu.
Ha nem fontos, hogy tökéletesen sík legyen, akkor lehet csiszolni is. Legyen igazad neked is.
A fém lapra gondolsz? Az színlőpenge, vagy citling. Ez jó, de nagyon vékony felületet távolít el, ha van egy-egy benyomódás a felületben, ami 1-2mm mély, akkor az aszzallap többi (nem benyomódott) részét kell eltávolítani és egy ilyen pengével jó ideig eltart. Ez a penge nem drága, szerintem próbáld ki, bajt nem okozol vele.
A 22-esnek is részben igaza van, de csak akkor működik biztosan, ha szép egyenes szálú csomómentes az anyag és nagyon jól meg van élezve a gyalukés.
Van itt egy egész jó írás, ezért nehéz nagy felületet szépen gyalulni kézi gyaluval.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!