Forog a tipli a falban, és hiába cserélem, nem szorul meg
a furatban. Mi lehet az oka? (A részleteket lentebb írom.)
Figyelt kérdés
Van egy fürdőszobafal a következő rétegrenddel: csempe - gipszkarton -téglafal. (A karton ragasztva van a téglafalra.) A falban korábban elhelyezett tiplik forognak. A feladatuk az, hogy rögzítsenek, megtartsanak egy nehéz, üveg zuhanyajtót. Próbáltam cserélni őket, 8X120-as tipliket helyeztem bele. Valószínűleg béna vagyok, mert továbbra sem bírják sokáig az újonnan behelyezett tiplik, forognak a falban. Mi lehet az oka? A tipli benti végét nem fogná kellően az üreges szerkezetű tégla? A kialakított furatba 10-es tipli már nem fér bele, de nem akarom feleslegesen szélesíteni a lyukat. Milyen megoldást javasoltok?
Ragaszd be a tiplit valami erős ragasztóval, vagy előre injektálj csemperagasztót a furatba, úgy rakd be a tiplit.
ma 14:33
2/9 anonim válasza:
A téglában pont nagyon jól szokott fogni.
Nem lehet, hogy pont sikerült elfogni a téglák közti maltert?
Egyébként van speckó tipli is lyukacsos téglára, de pl. van olyan készlet is, amihez van ragasztó, és a tiplit be kell ragasztani. Olyan helyekre jvavsolják, ahol nagy a terhelés, pl. TV-konzolnál.
ma 14:36
3/9 anonim válasza:
Tegyél bele kicsit vastagabbat.
ma 14:49
4/9 anonim válasza:
3 ha a 8-as elforog, akkor felesleges. Ha olyan helyen van, nekem vagy fog a 6-os is (feltéve, hogy elég mélyre megy), vagy ha az elforgott próbáltam egyszer 12-ig, a végén mind meglazul. Még a csavart sem tudtam meghúzni, ilyenkor szoktam beragasztani. Abban még nem csalódtam.
ma 15:04
5/9 A kérdező kommentje:
#1 Köszi a tippet, de ezt megpróbáltam - bár lehet béna módon. Csemperagasztásra alkalmas "szilót" nyomtam bele a lyukba, nyomtam bele a tiplit, majd hagytam száradni 24 órát. De így is elforgott miután jobban behajtottam a csavart. Lehet hogy nem nyomtam bele elég ragasztót...?
ma 15:37
6/9 A kérdező kommentje:
#2 "Nem lehet, hogy pont sikerült elfogni a téglák közti maltert?" - én is ettől félek, de sajna nem látok a falba.
Az epoxi, vegyi dűbelt érdemes kipróbálnom? Sosem használtam, ráadásul nagyon drágának tűnik...
ma 15:40
7/9 anonim válasza:
Ilyen tégla? Ha lyukacsos vázkerámia, akkor az ütvefúrás szétverhette a vázat, és most van benne egy nagy lyuk, ami mindent elnyel.
ma 16:08
8/9 anonim válasza:
Na a sziló az ami tabu. :)
Ha pedig akrilról van szó, az nagyon lassan szárad. Én ajtókeret mellett használtam olyat apró rések szépítésére, a leírás alapján már aznap át lehetfesteni, hát én 3 napot vártam, de még mindig kirepedezett, meg nem volt rendese, megszáradva. Azt hiszem 24 óra / mm-t írnak száradásra.
ma 17:18
9/9 anonim válasza:
Először húzd ki a falból a forgó tiplit. Piszkálj bele a lukba egy hosszabb műanyag valamivel (ami belefér). Nézd meg milyen mély a lyuk és ahhoz képest milyen hosszú a tipli amivel próbálkozol. Amennyire lehet azt is nézd meg hogy mennyire tágas a lyuk belseje. Ha tényleg az a baj, hogy egy kis adu van odabent akkor csemperagasztóval tömd be és abba helyezed a tiplit. Várni kell akár egy hetet is, mire csavart teszel bele, ha megszorult a tipli akkor rendben vagy. Ha ezt a csemperagasztót is kiszedi, akkor nincs más választásod, mint szélesebbre fúrni a lyukat és nagyobb tiplit betenni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!