Hitellel terhelt lakás kiadása esetén a hitel törlesztője leírható a bevételből kiadásként adózás előtt?
Nem írható le, szép is lenne. :-) Gondolom akkor gyakorlatilag 0 lenne a fizetendő SZJA-d. Ahogy nem írható le pl. a közös költség sem.
Hát, hozzáállás kérdése, hogy kinek mi lenne szép vagy mi lenne ésszerű. Számomra az tűnne logikusnak, ha a lakás megtartása nekem havi kiadással jár, akkor az ugyanolyan ráfodítás, mint az időnkénti állapot megóvás vagy javítás, korszerűsítés. Ahogy más országban is csinálják - egyet egészen biztosan tudok, igaz, most kezdték el beszabályozni és már nem lehet a hiteltörlesztő egészét! leírni. Nagy Britanniában ez a módja. Igaz az is, hogy a kiadás célú lakásvásárlás hiteléhez jóval nagyobb kritériumoknak kell megfelelni és dárgább is maga a hitel.
A cikket köszi, ezeket a részleteket már tudtam. A kérdésemre viszont nem tér ki, ezért még nem is zárnám ki, amíg valaki jelentkezik megbízható forrással
2 táblázatot vezetsz a NAV-nak, az egyik a költségekről, a másik a lakás értékcsökkenéséről.
Az értékcsökkenés címén a vételárnak 2%-a írható le az adóalapból évente.
Most nem tudom, hogy ez a tényleges vételár, vagy a banknak visszafizetendő rész beleszámíthat-e, érdekes felvetés.
A NAV-ot vagy az adótanácsadódat kérdezd, érdemes. ;)
Logikus lenne Kérdező amit mondasz, csak eleve ott bukik a történet, hogy egy jelzálogfedezettel terhelt lakást te hivatalosan nem is adhatnál ki.
Ezt szerződében aláírod a banknál.
Akkor add ki! Nem vitatkozom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!