Ki az aki ilyen albérlet ár mellet nem vesz fel lakáshitelt inkább?
Találtam egy belvárosi albérlet hirdetést.
2 szoba,70nm, alap szinten fel van újítva szépen be van rendezve, semmi extra.
Havi 300 ezer + rezsi!
Megnéztem egy ismertebb bankot mennyiért ad lakáshitelt.
40 millió 15 évere havi 294 ezer/hó.
40 millió környékén ugyan úgy a belvárosban már akár új építésű lakást is lehet venni hasonló paraméterekkel.
Az ilyen lakásokat általában nem kispénzűek veszik ki, hanem olyanok, akiknek lenne pénzük lakásra, de mobilisak akarnak maradni a munkaerőpiacon.
Általánosságban nézve a dolgot egy olcsóbb albérlet tekintetében, általában a bankok által kért 25 % önerő szokott gondot okozni, ami miatt meghiúsul az önálló lakás.
"Az ilyen lakásokat általában nem kispénzűek veszik ki"
Én ezzel tisztában vagyok, de aki tud fizetni havi 300 ezeret egy albérletre az tud fizetni havi 300 ezer törlesztőt is. :)
Igen az a fránya önerő ami a válság óta kötelező. :/
Nem mintha nem tartanám jogosnak.
"Havi 300 ezer + rezsi! "
Ez csak annak sok aki dolgozik.
Sok nő ez pár nap alatt kitermeli úgy, hogy ki se kel az ágyából...
Én most fele annyit fizetek egy lakás törlesztőire, mintha albérletben élnék. Az önerőt éppen csak összetudtam rakni úgy, hogy maradjon minden járulékosra és egy kis "felújításra" is mellette. 5 évig biztosan ugyanennyit fizetek, de nem élek álomvilágban, sejtem, hogyha akkor még nem is, 10 év múlva már tuti nagyokat pislognék, ezért szorgosan takarítgatok meg előtörlesztésre, lakástakarékokat is fizetek. A terveim szerint 5 éven belül a tőketartozásom jó részét visszafizetem, így remélhetőleg nem ér trauma a kamatperiódus végén. A 10-et pedig remélem már nem éri meg a 20 évre felvett hitelem. :)
Ennyi pénzért szerintem külföldiek, vagy olyan űber gazdag emberek tudnak bérelni, akik csak ideig-óráig tervezik maradásukat Budapesten, vagy is nem kívánnak lakásba fektetni.
40 milliót pedig nem osztogat csak úgy a bank. Minimum 20% önerő kell hozzá és maximum az adós+adóstárs közös bevételének fele terhelhető havonta törlesztővel. Ez azért a földi halandókat elég jól "lekorlátozza". Ja, és valamiből az ügyvédi költséget, meg a vagyonosodási illetéket is ki kell perkálni. Nem is beszélve egy esetleges felújításról. 10-12 milliónak kéne zsebben lennie, de még akkor is nagy vakmerőségnek nevezném egyszerű munkás emberként ezt felvállalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!