Albérletbe költözéskor bevett szokás-e cserélni zárbetétet?
Biztos hogy mindenki, aki elgondolkodik a dolgokon, az figyelembe veszi a piaci és a jogi helyzetet is, de az ingatlan bérbeadás legfontosabb része mégiscsak a kölcsönös bizalom kellene, hogy legyen. Sosem adnék bérbe olyannak, akiben nem bízom. Bérbe sem vennék olyantól, akinek a korrektségében nem bízok meg.
Előzetes egyeztetés nélkül eszembe nem jutna zárat cserélni egy bérbevett ingatlanon. Ha aggályaim lennének, hogy a bérbeadó kulcsával valaki illetéktelenül bejön, akkor riasztót vagy kamerát szereltetnék föl. Ha belépne illetéktelenül, akkor felmondanám a bérleményt, keresnék másikat mielőbb. A bérbeadó csak egyeztetett időpontban, a bérlő jelenlétében léphet be a bérleménybe, vagy vészhelyzetben, ha a bérlő nem tud intézkedni.
Bérbeadóként nem venném jó néven, ha valaki egyeztetés nélkül zárat cserélne. Egyeztetés esetén zárat cserélhet, de akkor több kauciót kérnék és garanciát arra, hogy probléma esetén lesz valaki, aki intézkedik az ingatlan állagmegóvása érdekében. Illetve több információt a bérlőről, amit egyébként nem igényelnék.
Köszönöm az aggodalmad, nem kell híd alatt élnem, mert én ugyanúgy továbbmegyek a másik 10 albérleten, ha ilyenbe ütközök, nem probléma. Mert a piac a másik oldalon is széles, nem csak felőled...
Ha mégsem járnék szerencsével még mindig visszaköltözhetek ideiglenesen a szülőkhöz amíg találok, mert épelméjű családban nőttem fel, ahol ez nem probléma.
Nevetséges ez az őstulok, proli, posztkomcsi felfogása még mindig a magyarnak. A bérlő még zárat se cserélhet a saját cuccainak megóvása érdekében, viccesek vagytok...
Akkor szerel fel másodzárat, riasztót, kamerát, aztán ahogy bemész megy is a rendőrségre feljelenteni a saját tulaját a háznak, aztán pisloghattok. És a bíróság naki fog igazat adni 100%-ban.
Egyébként hadd kérdezzem már meg, te honnan tudod a bérlőd cserélt zárat, hmmm? Nem fog az látszani kívülről... Azt bizony csak akkor veszed észre, ha be akarsz menni, na de miért is akarnál bemenni?
Na ugye... Kis huncut.
Sajnos ebben a rohadt országban akkora nyomorgás van így is találtok albérlőt mert szerencsétlenek benyaliznak, rátok kényszerülnek, mert ha nem lenne és mindenki leszarná az ilyeneket mint ti, hamar kikopnátok...
Kíváncsi vagyok, hogy ti odaadnátok-e másnak a lakásotok kulcsát, na ugye. Miért kellene az albérlőnek is. Mindig csak fordítva van a nagy pofa felőletek, de ha valaki az alapvető jogaiért szól az kussoljon el, meg menjen híd alá, tipikus magyar...
Nem az a kérdés, hogy a bérlő miért akar zárat cserélni, hanem hogy joga van-e megtenni. A válasz pedig az, hogy igen.
Magára valamit adó, profi tulajdonos írásban szólítja fel a bérlőt arra, hogy cseréljen zárat. Ugyanis sem besurranni, sem a bérlő értékeivel kapcsolatos gyanúba keveredni nem akar.
Másrészről tulajdonképpen nyugodtan alá lehet írni a zárcsere tiltását a szerződésben. Annyit se ér egy ilyen kikötés, mint a papír, amire nyomtatták. Ugyanígy a lakcímbejelentés megtiltását, vagy a birtokvédelemről való lemondást szükség esetén nyugodtan aláírhatja a bérlő. Ezek ugyanis érvénytelen megállapodások. Semmiféle joghatást nem váltanak ki.
Én 8 évig béreltem, most kiadok.
Fura módon se bérlőként se kiadóként nem találkoztam még soha zárcserével. Vidéki megyeszékhely, jó környék.
De ha valaki ezzel jönne, nem ellenezném, viszont kulcs kellene. 2x is előfordult, hogy az alsó szomszéd hívott fel mert ázott, a bérlőm meg külföldön volt.
Viszont "behatolás" előtt mindig telefonos egyeztetés történik. Kivéve persze ha pl. tűz lenne. Soha nem mentem még úgy be hogy nem szóltam. Sőt, az elszámolás is általában lakáson kívül történik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!