Hogyan kell legálisan lakást kiadni? (lent a többi)
Úgy alakult, hogy a közeljövőben szeretném kiadni a lakásomat, de nem szeretnék ráfázni. Lenne pár kérdésem:
1. Azt tudom, hogy szerződés kell. Oda kell ügyvéd vagy közjegyző vagy egyéb hivatalos személy?
2. Át kell íratni az albérlőnevére az előfizetéseket (TV, net) meg a többi rezsit (víz, villany stb.)?
3. Az albérleti díjról a számlaadás és az adózás hogy működik?
Lehet, hogy össze-vissza firkálok, de azt hiszem sikerült megcáfolnom a kötelező számla-adás tévhitét. :-)
Egyébként végre egyszer következetes volt a jogalkotó.
(ezt utólag letagadom, hogy én írtam)
Ha már előtte lehetővé tette, hogy ne kelljen kötelezően számlát adni, akkor ezt egy későbbi intézkedéssel- törvénnyel sem írta felül, mert csak bizonylat adását kéri.
Bocs, hogy beleszólok, de
1. Lakhatási támogatásnak nincs köze a munkáltatóhoz, a munkaügyi központba kell leadni havonta az albérletről a SZÁMLÁT! Nem egy kézzel írt fecnit, hanem KÉSZPÉNZFIZETÉSI SZÁMLÁT a bérbeadótól/tulajtól.
2. Nem kötelező számlát adni az albérletről, de ha valaki számlát kér, és adózik a tulaj ami ugye KÖTELEZŐ, akkor számlát KELL adnia a számára. Milyen hülyeség az, hogy magánszemély nem ad magánszemélynek számlát???? Még a sarki kínai árus is ad számlát - és kell is neki -, ha kérek, és nem csak nyugtát, vagy papirfecnit dug az orrom alá.
#14-es: Az "alap" lakhatási támogatás esetében (álláskeresők munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében) a folyósítás feltétele szintén az igazoló BIZONYLAT. Itt sem számlát írnak elő.
A kínai árus hasonlat pedig abszolút rossz, mert ő nem magánszemély.
Ha már hasonlatot keresel: jófogáson keresztül veszel Te, mint magánszemély valamit egy másik magánszemélytől. Ebben az esetben is tartod a kezed a számláért?
(ez sem tökéletes hasonlat, tudom) :-)
#16-os: én nem adok senkinek bérbe semmit, nincs kiadó albérletem. :-)
De legalább linkelj már be valami hasznosat, ami a Te igazadat támasztaná alá? :-)
N I N C S számlaadási kötelezettséged és pont. Ezt nem kell értelmezgetni. LEHETŐSÉGED viszont van. Ebben az esetben kell egy adószámot igényelni hozzá.
A bérlő van szorult helyzetben, mert nehezen talál majd olyat, aki a két szép szeméért adószámot igényel. A támogatott albérlet elszámoláshoz kellene neki a számla. Mivel bérlő van bőven, nem lesz gond a kiadás.
Bevallás éves viszonylatban van, elismervényt viszont kell adni az átvett összegekről. Adóelőleget elvileg év közben is kellene fizetni.
Az eszedbe sem jutott, hogy rakod ki a bérlőt, ha nem távozik önként. Pedig ez mindennél fontosabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!