Egy lakást ha kiadok pár órára, hogy kell utána adózni? Hogy lehetne ezt legálisan csinálni?
Szerintem kérdezz meg egy könyvelőt. Amit találtam erre vonatkozóan, hogy magánszemélyként adószám nélkül is bérbe lehet adni ingatlant és nem kell bejelenteni a NAV-nak. A személyi jöv.adó bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell bevallani és lehet alkalmazni a 10%-os költséghányadot, ez annyit tesz, hogy a bevételből le kell vonni annak 10%-át, majd felszorozni 27%-kal és annak a 16%-a lesz az adó. Linkelek egy-két dolgot, de nekem még így sem világos, hogy akkor most számlát vagy mit kell kiállítani. :)
Nem kell számlát kiállítani, csak ha a bérlő kéri. Ilyen esetben viszont kénytelen a lakást kiadó adószámot kérnie erre a tevékenységére az adóhatóságtól, mert csak ennek birtokában tud számlatömböt venni a nyomtatványboltban, valamint számlát kiállítani a saját nevében.
Ha olyannak adja ki, akinek nem kell róla számla, akkor elég a szerződésben szereplő összeg is, amit aztán év végén az adóbevallásában bevall, mint önálló tevékenységből származó jövedelmet.
Adózása a fenti módon történik egyszer. Van másik lehetőség is, de a pár órára kiadott lakásnál talán kicsit bonyolult az, és felesleges is.
Viszont a bevételből levont 10 % költség után megmaradó összeget nem kell feltétlenül 127-tel felszorozni (szuperbruttósítani). Azt csak akkor kell, ha éves szinten az adóköteles jövedelem a 2.424.000,- Ft-ot meghaladja. A feletti részt kell szuperbruttósítani, és úgy venni annak 16 %-át adóösszegként.
Ha a fenti módon teszel, akkor már a dolog legális. Attól válik azzá, hogy bevallod róla év végén a jövedelmet, és befizeted utána az adót.
Felhívom szíves figyelmedet, hogy bizonyos feltételekkel negyedévente adóelőleg-fizetési kötelezettség is van az ingatlan bérbeadása esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!