Mitől ilyen magasak mostanában Budapesten albérlet árak?
"Ezt is megértük: Watson beletörődött az igazságba :) Sok munka árán, sok mellébeszéléssel, bagatellizálva, de - beletörődött :D"
Attól, hogy szándékosan bután értelmezed a feltételes módban írt mondatokat, nem jelenti azt, hogy nem vagy buta.
Eddigi válaszaidból és abból, hogy rosszhiszemű bérlőnek adtál tanácsot, hogy szívassa a tulajdonost világos volt, hogy téged csak az érdekel, hogy mások kárán neked jobb legyen.
Hiába írtuk neked többen is, hogy neked kell tenni érte, nem mások kárán próbálj meg boldogulni.
Az airbnb valós helyzete sem érdekelt téged, csak az, hogy találtál magadnak még egy "bűnöst" (a bérbeadók mellett).
Csak azért válaszoltam, mert más is látja, így elgondolkozik azon, hogy nem ellenségeket kell keresni és őket okolni, kárt okozva nekik és úgy jobban élni, hanem maguknak kell tenni érte.
Az tiszta sor volt, hogy te csak károkozásban tudsz gondolkozni és nem érdekel téged a valóság, ezért(is) van Watsonozás, Virág elvtársozás, mert hárítod a valóságot.
Ha csak egy valaki elgondolkozik ezen, már jó (persze te nem fogsz).
Lepontozhatsz engem és másokat is (akik neked nem tetszőt írnak), a több regeden keresztül, de ettől nem lesz igazabb amiket gondolsz.
Csernus írta:
"Az az ember, aki nem akarja elfogadni az élettől, hogy az élet nemcsak jóból, hanem rosszból is áll - és nem mer szembenézni azzal, hogy ő miben ludas -, mindig haragudni fog a másikra, mindig a másik lesz a hibás. Valójában a rossz mögött mindig ott van az illető ember saját kiszolgáltatottsága és tehetetlensége, amit önmaga okozott önmagának."
"Watson szerint ők mind őrültek. "
Nem értem, ki és hol írt ilyet? Már megint kevered a filmeket valósággal és itt reagálsz az éppen nézett filmre.
Nem csak Budapesten, hanem más városokban is a betelepülők okozzák a nagyobb keresletet és áremelkedést, nem az airbnb:
"A példákat hosszan lehetne sorolni Stockholmtól Barcelonáig, de néhány kivételtől eltekintve – Párizs és London a maguk kiugró mennyiségű apartmanjával ilyenek lehetnek – a számok azt mutatják, a lakáshiányhoz többet tesz hozzá a durván felpörgött urbanizáció és az életképes városi lakáspolitika hiánya, mint az Airbnb vagy bármely más cég."
Linkelgetünk, linkelgetünk? :)
"Az Airbnb titkolózna"
"az Airbnb egy ideje elérhetetlenné tette az oldalán az adatokat"
Nocsak, rejtegetnivalója van talán?
"Budapesten a legutóbbi becslések szerint 8-10 ezer kiadó apartman van, de mivel a nagyrészt szürkegazdaságban létező albérletpiac méretére vonatkozóan nincs rendes adat, nem nagyon lehet mivel értelmesen összevetni ezt a számot."
Nos, a számok hiánya nem gátolja meg a tényszerű újságírás eme gyöngyszemét a következtetések levonásában.
Konkrétumokat nélkülöző, hangulatformáló véleménycikk. Vajon kinek áll az érdekében ilyesmit címlapra rakatni, na kinek?
Számtalan nagyváros betiltotta az apartmanoztatást, mert az csökkenti a lakások kínálatát és emeli az albérletárakat. Ezt még maga az airbnb is elismerte. Szerintem Watson az egyetlen a világon, aki ezt még mindig nem hiszi el :)
"Nocsak, rejtegetnivalója van talán?"
Azt nem tudom, nincs rálátásom, én viszont olyat kérdek amit tudsz és nem rejtegetsz: miért segíted nyíltan tanácsokkal azokat a rosszhiszemű bérlőket akik nem akarnak fizetni se kiköltözni a bérleményből?
Ezt (is)emelted ki:
"Budapesten a legutóbbi becslések szerint 8-10 ezer kiadó apartman van, de mivel a nagyrészt szürkegazdaságban létező albérletpiac méretére vonatkozóan nincs rendes adat, nem nagyon lehet mivel értelmesen összevetni ezt a számot."
Igazad van, ez egy rossz becslés, vegyük az általad egy általad linkelt cikket, annak jobban hiszel:
Ebben konkrét számok vannak 2015 júliusi airbnb-s állapotokról(kerületi bontásban), amikor is 4522 lakást adtak ki és 670 szobát, a kettő együtt is csak: 5192
Vagyis akkor szerinted is túlzás a 8-10ezres becslés a konkrét 5ezreshez képest!
Ha hozzáveszük, hogy a KSH adatai szerint az utóbbi években több mint 61e betelepülő jött Budapestre, de te jelezted, hogy sokak nem is jelenkeznek be a bp-i címre, így persze sokkal többről van szó mint 61e, köszönöm a kiigazítást.
Ha összeveted a betelepülők több mint 61ezres számát az airbnb-s 5ezres számmal, látszik, hogy több mint 10x annyi ember jön BP-re, mint ahány airbnb-s lakás van, így a betelepülők hatása sokkal nagyobb.
A cikk is erről szól, hogy a betelepülők miatt nő leginkább a bérleti ár, nem csak Budapesten, hanem máshol is.
Én is kiemeltem, hogy nem mindenhol van így, néhány esetben pl. Párizs és London esetén a sok airbnb-lakás miatt, valóban az airbnb hatás is jelentős tényező.
Budapesten nincs így, a te általad linkelt számaid és a KSH adataiból jól látszik.
"Nos, a számok hiánya nem gátolja meg a tényszerű újságírás eme gyöngyszemét a következtetések levonásában."
Nem egészen, egyrészt a hiányzó budapesti adatok a KSH honlapján elérhető (linkeltem már), másrészt pl. Berlin esetén írja:
"A 2015 végi adatokból az derült ki, a 15 ezer ingatlan 60 százaléka, 9300 lehetőség teljes lakás volt ... Berlin esetében, ahol a város 1,9 millió ingatlanának 84 százaléka bérlemény. Ehhez képest az apartmanosított lakások száma olyan elenyészőnek tűnik, hogy esélytelen kizárólag erre kenni az elérhető árú lakások fogyatkozását."
"Szerintem Watson az egyetlen a világon, aki ezt még mindig nem hiszi el :)"
Mivel Watson egy kitalált személy, így akkor a világon mindenki veled ért egyet, akkor mégis miért kell bizonygatod, hogy csakazértismindenértazairbnbfelelős?!
Értelmezni kellene a mondatokat :) Legalább a saját linkelt cikkedet, kedves cikklinkelő :) nem is tudom, mit várjak, ha még ez sem megy. Az "albérletpiac méretére vonatkozóan nincs rendes adat", vagyis az életvitelszerű lakhatásra kiadott lakások számát nem tudja senki. Mint ahogy a betelepülők számát se, mert a lakcímbejelentés adatai bizonytalanok. Ami nem azt jelenti, hogy többen költöztek be, hanem hogy nem tudjuk. 2013-ban egyébként valamelyest könnyítettek a lakcímbejelentésen, tehát feltehetően többen, akik régóta budapestiek voltak, akkoriban jelentették be a lakcímüket. De még mindig nem tipikus bejelentkezni az albérletbe.
Mindez a fejtegetés tökéletesen irreleváns azon tény szempontjából, amit rengeteg nagyváros már felismert: az apartmanoztatás szűkíti a lakások kínálatát, ezzel emeli a lakbéreket.
"Értelmezni kellene a mondatokat :) ... nem is tudom, mit várjak, ha még ez sem megy."
Tényleg? Vegyünk egy sokkal egyszerűbb esetet:
Többször írtad, hogy az azemberek bére nem változott (de az albérlet duplázódott).
Mutattam a KSH statisztikát, miszerint az átlag és minimálbér majdnem duplájára emelkedett.
De te ezt követően is leírtad, hogy nem változott.
Ha fenti egyszerű esetben sem tudtad/akartad megérteni, akkor a kicsit összetettebb esetet sem fogod/tudod/akarod megérteni és hasonlóan tagadásba mész át.
Ha nem támogatja a KSH a mondanivalód, akkor nem fogadod azt el, de jobb adatforrást nem tudsz mondani.
"Legalább a saját linkelt cikkedet"
Ezért is vettem elő az általad linkelt cikk adatait, mert az számodra jobbak, azért is linkelted.
"... vagyis az életvitelszerű lakhatásra kiadott lakások számát nem tudja senki."
De, KSH adatok, nézd meg, az elmúlt években jelentősen visszaesett.
"Mint ahogy a betelepülők számát se, mert a lakcímbejelentés adatai bizonytalanok..."
KSH adatok, mondj jobbat ha tudsz, de ha sokan nem jelentik be a lakcímet, akkor a változás inkább több, de elég ha a KSH adatainál maradunk.
KSH adatait lesöprőd az asztalról, mert ellentmondanak állításaidnak:
"Mindez a fejtegetés tökéletesen irreleváns azon tény szempontjából, amit rengeteg nagyváros már felismert:"
, mert van jobb "magyarázatod":
"az apartmanoztatás szűkíti a lakások kínálatát, ezzel emeli a lakbéreket."
"Nem áll meg az albérleti díjak emelkedése a következő időszakban sem. Az árak várhatóan mindaddig a jelenlegi magas szinten maradnak, amíg nem növekszik az ingatlankínálat. Az egyik legerőteljesebb árfelhajtó tényező a lakáshotelek megjelenése."
"A lakásszállodák, amelyek különösen a turisták által kedvelt övezetekben terjedtek el, ugyancsak jelentősen felhajtották a bérleti díjakat."
"Az airbnb elterjedése másutt is kiváltotta a hatóságok közbelépését. Ez a bérbeadási mód Berlinben is jócskán megdrágította az albérleteket. Egy-két év alatt a duplájára, illetve a triplájára emelkednek az albérletek és ingatlanok árai a német fővárosban. Ezért a berlini városvezetés megtiltotta a lakáshotelek működtetését, s annak, aki nem tartja be az előírásokat, 100 ezer euróig terjedő bírságot kell befizetnie."
" magas szinten maradnak, amíg nem növekszik az ingatlankínálat."
Ez igaz.
"legerőteljesebb árfelhajtó tényező a lakáshotelek megjelenése"
Semmi adattal sem támasztja alá, csak kijelenti.
"400-500 ezer vevő halasztotta el a lakásvásárlást, ők bérlőként megjelentek a lakáspiacon. Csakúgy, mint azok, akik nem tudták fizetni az egyre magasabb törlesztőrészleteiket, s ezért elvesztették a saját otthonukat és bérleménybe kényszerültek. Ugyancsak a keresleti oldalt növeli, hogy egyre többen költöznek vidékről a nagyobb városokba munkahelyszerzés reményében. Emellett megjelent a városokban a lakáshotel (airbnb) szolgáltatás is"
Ez érdekes, mert ezek közül, csak az új betelepülőket néztem és már csak ezzel is sokkal több mint az airbnb, vagyis így még inkább alátámasztja, hogy nem az airbnb a "legerőteljesebb árfelhajtó tényező".
De azt lehet a legkönnyebben kiküszöbölni.
Példát kell venni a berliniekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!