Mitől ilyen magasak mostanában Budapesten albérlet árak?
De azt mondja meg nekem valaki hol van még olyan ország ahol az emberek elkérnek egy havi fizetéseket egy teljesen átalagos albérletért!
Ezekis csak mi magyarok lehetünk!
20-as "Amiket felsoroltál nálunk nincs." Ebből is látszik, hogy nem úgy laksz mint a sajátod lenne, elhiszem hogy azok nincsenek amiket soroltam részben, de nem hiszem hogy nincs függöny, nincs bútorlapból konyhabútor, nincs kád vagy zuhanytálca, nincs mondjuk lefolyó, nincs mosógép, nincs wc tartály...
Egyébként én is voltám a mások oldalom fiatalon, és én sem értettem volna miről beszél egy tulajdonos. (én is vigyáztam máséra, takarítottam rendszeresen) Remélem majd megtudod :) Egyébként meg a havi 80e rezsivel 10-ezerrel van csak a piaci ár alatt esetedben, ugyanis egy enerigiatakarékos jó lakást fent tudsz tartani 15 ezerből cakk-pakk. Te "elméletben" 70-ezret adsz egy lakásért a külvárosban. Remélem érted a logiát. :)
"hol van még olyan ország ahol az emberek elkérnek egy havi fizetéseket egy teljesen átalagos albérletért"
Tévedésben vagy kérdező, ha Németországban keresel minimálbért pályakezdő fiatal egyedülállóként akkor 900 Euro nettót kapsz kézhez. Ebből ha vidéki kisvárosban bérelsz szobát (nem lakást!!) kb. 300-400 Euro, ha megengeded magadnak azt a luxust, hogy egy nagyvárosban(pláne a nyugati részen) átlagos lakást bérelsz az 800-900 Euro. Anglia, itt egy átlagos lakást Londonban bérelsz az 1100 Font. Ennyi amit egy gyári munkáért kapsz kint. Szóval nem csak nálunk drága a mnimálbérhez viszonyítva egy lakásbérlet henem Európa más országában is. Ugynaz igaz, hogy ha ennyit tudsz keresnei akkor nem kell a legdrágább városban bérelni lakást. A logikádat sem értem, ha Budapesten csak minimálbért tudsz keresni akkor minek élsz ott? Minimálbért tudsz keresni az ország més városaiban is ahol harmadáron lehet lakást bérelni. Csendesen megjegyzem, hogy pl. Miskolcon 25-30 ezer egy jóállapotú garzon bérlése, és a minimálbér ott is annyi mint Budapesten. Felfoghatatlan miért egy magánszemélyen kéred számon hogy a saját jövedelmét miért nem csökkenti, kvázi miért nem ad valaki idegennek havonta 40-45 ezer forintot csak úgy. Németországban egy kg kenyér a leggagyibb 1 Euro/kg egy minimálbérből 900 kg-ot vehetsz, itthon 200 Ft a legolcsóbb kenyér kilója, egy 80 ezres minmálbérből 400 kg-ot tudsz venni. Eszedbe jut számkérni az élelmiszerbolton hogy a minimálbérhez viszonyítva neked egy kiló kenyeret adjon a bolt 90 Ft-ért mert Németországban ez lenne az arány a minimálbérhez képest?
"Azaz a 10 milliós befektetés amit a lakás ér, éves szinten 3,24%-os hasznot hoz. Ettől ha szétnézel a pénzpiacon minden nagy kockázatú dolgoktól tartózkodva, több hozamot érsz el egy év alatt simán."
A 0%-os alapkamat korában ugyan mivel? És az ingatlan értéknövekedése?
(Arról már nem is beszélve, hogy a költségeket nem adózás után kell fizetni...)
4% hozam a bérbeadással az régen volt. Ma inkább 8.
Az apartmanoztatás alaposan felnyomja az albérletárakat. A berliniek elég tökösek ahhoz, hogy tegyenek ez ellen valamit. Budapesten mikor lesz végre betiltva az apartmanoztatás?
"ahol felkapott ez a szolgáltatás, ott megemelkedik az albérletek ára is."
"Egy Berlinben élő magyar az Indexnek megerősítette, hogy a helyieket nagyon megviseli az AirBnb. Vannak, akik több lakást is futtatnak ezen a szolgáltatáson keresztül, de adót nem fizetnek, miközben az albérlet árakat az egekbe nyomják."
"Tévhit, hogy a helyieknek jó a sok turista. A turizmusnak igen, de előlem elveszi a lakást és feltolja az árat" - mesélte a Berlinben élő magyar."
"alacsony jövedelmek stagnáltak"
- ez nem igaz, 10 év alatt duplázódott a minimál bér(KSH adatok), ezt 51%-os is tudja, itt írtam neki (14-es hozzászólásban):
http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__alberlet__7626380-menn..
"magas jövedelmek pedig jelentősen megnőttek"
- ez sem igaz, a fenti linken a 9-es hozzászólásában(KSH adatok) látszik, hogy az átlagbérek kevesebbet emelkedtek mint a minimálbérek
"magyarországi törvények kiszolgáltatják a bérlőt a tulajdonos önkényének"
- ez sem igaz, már írtam, hogy azért nincsenek nagy cégek akik bérletre adnának ki nagy bérházakat mert a hazai jogi viszonyok miatt a bérbeadó nagyot bukhat a rissziszemű bérlők miatt
- sőt az 51%-os a rossziszemű bérlőknek ad tippet, hogy szívathatják a tulajdonost: http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__alberlet__7524310-az-j..
a kérdés írója (a fenti link 9-es hozzászólásban)leírta, hogy nem fizet, nem is akar, kiköltözni se és a tulajdonost se akarta beengedni.
Az 51%-os a 12-es válaszában ad tippet a nemfizető bérlőnek, hogy mivel szívathatja a tulajdonost, milyen jogi lehetőségei vannak ehhez.
Ezért a következő hozzászólásban már a rosszhiszemű bérlő az 51%-stól kér segítséget az illegális bentmaradáshoz: "Másik új helynél hogy érjük el hogy bejelentsenek és ne tudjanak kirakni akkor se ha nem fizetünk egy ideig?"
"A kereslet nem létező erősödése..."
- írtam már neki, hogy a KSH adatai alapján: [link]
2008-2015 között 61 ezer ember költözött Budapestre. Ha megnézzük Szolnok lakossága: 74 ezer, Eger lakossága: 54 ezer, Kaposvár: 68 ezer, vagyis kb. olyan mintha az említett városok valamelyike átköltözött volna Budapestre
Az 51%-os szándékosan állít homlokegyenest ellentétes dolgokat, pl. ezen a linken:
http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__alberlet__7670371-kiad..
46-os és 47-es hozzászólásokban is látszik
Az 51%-os azt írja, hogy ezt tenné a tulajdonos leveleivel (10-es hozzászólás):
http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__alberlet__7615806-albe..
"A 0%-os alapkamat korában ugyan mivel?"
- a legegyszerűbb esetben az állampapír is 3% körüli hozamot hoz és persze vannak más befektetések is
"És az ingatlan értéknövekedése?"
- semmi köze a bérleti díjhoz, amikor évekkel ezelőtt mentek le az ingatlan árak, senki nem emelt bérleti díjat emiatt, sőt a bérleti díjak is lefele mentek, a bérlő lakást bérel nem értéknövekedést vagy csökkenést
"4% hozam a bérbeadással az régen volt. Ma inkább 8"
- a kiszamolo.hu- nagyon jó cikkek vannak, pl. ebben a cikkben:
van egy excel kalkulátor, amivel ki tudod számolni, hogy mennyire éri meg bérbeadni egy lakást.
Az excel alapadataiban (amit átírhatsz a saját számaidra) látszik, hogy egy 14MFt-os lakás esetén, 6%-os hozamhoz 175eFt-ért kellene kiadni
De ha átírod 10MFt-ra a vételárat és a 8%-os hozamot, akkor 217eFt-ot kellene kapni bérleti díjként
Ha a 10MFt-os lakás hozamát 3%-ra állítod (annyi mint az állampapír hozama), akkor 93eFt-ot kéne bérleti díjként kérni, arról nem beszélve, hogy az állampapírral nincs kockázatod és munkád, ellentétben a kiadással!
Az egy másik dolog, hogy milyen lakást veszel BP-en 10MFt-ért.
Azzal se gyertek, hogy valaki régen egy 10MFt-ot érő lakást 5MFt-ért vette és ahhoz nézze a hasznot, mert ugye most 10MFt-ot érő lakást 10MFt-ért adná el és az fektetné be valami másba és a hozamot is ahhoz kell mérni.
Kérdező: mint írtam, vagy teszel magadért és jobb lesz neked vagy te is úgy csinálsz mint az 51%-os. A világban van ahol jobb és van ahol rosszabb bérelni, mindegyikre van példa. Téged mennyiben segít az ha azon siránkozol, hogy van ahol jobb? Van ahol téged irigyelnek mert ott rosszabb. És? Ettől neked jobb vagy rosszabb??
--------------------
"Tudják, az élet mindig benyújtja a számlát... Mindenki azt kapja vissza, amilyen előjelű energiát belefektetett. Ha döntően negatívat, kevélységet, fösvénységet, bujaságot, irigységet, torkosságot, haragot, jóra való restséget - akkor ennek megfelelő lesz a vég is. És ezek nem pici, bagatellizálható sztorik, hanem nagyon súlyos gyilkolások..."
/Dr. Csernus Imre/
"az apartmanoztatás betiltását célozzák"
Tavaly a budapesti airbnb lakások száma:
- kb. 3500 ( [link]
- alapvetően a belvárosban lehet kiadni
- jó cikk erről: [link]
- kb. u.az a helyzet mint az Uber esetén, alapvetően gazdasági lobbik érdekeit sérti
KSH adatok a Budapesten lakók számáról (2001-2015):
- 2008-2015 között 61 ezer ember költözött Budapestre
- látható, hogy csak 2015-ben: +12 953 Budapestre költöző
Látszik, hogy az airbnb hatása csak töredéke a beköltözőkhöz képest: 61e beköltöző kontra 3,5e airbnb!
A túlszabályozás (amit 51%-os annyira szeretne) a svéd fővárosban is nagy gond, egy mostani cikkben is említik (pedig nem erről szól):
"A stockholmi ingatlanpiac szerintük egy katasztrófa: a túlszabályozás és nem megfelelő beruházási tempó miatt nehéz megfelelő lakást találni"
Ráadásul berlini bérleti piac teljesen más, hiszen az 51%-os által belinkelt indexes cikk szerint is: "berlini lakások eleve nagy cégek tulajdonában vannak, a 90 százalékuk 5-6 cég között oszlik meg", vagyis nem hasonlítható a budapesti viszonyokhoz (de persze nem csak emiatt).
Kérdező:
inkább az 51%-os szerinti apartmanozást betiltásán (és hasonló megoldásokon)érdemes dolgoznod, mert akkorIsMindenértAzAirbnbAHibás, tanácsadás a rosszhiszemű bérlőknek (, hogy hasznosnak érezd magad), bűnös keresés mindenáron (aki miatt áldozat lehetsz, sajnálatra méltó és tehetetlen)
vagy
inkább azon, hogy jobb munkád, fizetésed és jobb életed legyen.
Persze a jobb nem jelent mindig könnyebbet is.
A budapesti lakosok érdekeit sérti keményen az apartmanoztatás. Ezt nevezhetjük gazdasági lobbinak is :)
A turisták meg a lakáskiadók jól járnak vele. Talán véletlen, hogy Watson, aki saját bevallása szerint lakáskiadással foglalkozik, vehemensen igyekszik tagadni és bagatellizálni azt az alapvető közgazdasági tényt, hogy az apartmanoztatás emeli az albérletárakat? Szerencsére ez még csak véletlenül sem gazdasági lobbi :)
A berliniek nem voltak kishitűek, és elérték az apartmanoztatás betiltását. A budapestiek vajon elég bátrak hozzá, hogy megvédjék az érdekeiket?
"aki saját bevallása szerint lakáskiadással foglalkozik, vehemensen igyekszik tagadni "
- megint nem mond igazat az 51%-os, a következő linken:
http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__alberlet__7615806-albe..
a 17-esben írtam, hogy:
"A 10-es alapvetően úgy áll hozzá, mint a bérlők többsége mostanában: szerintük a bérbeadó ellenségük, mert az ő szorult helyzetüket kihasználja és jogosulatlan haszonra tesznek szert. Érdemes fórumokon, fb-os budapesti albérletcsoportokban stb. tájékozódni. 1 éve vettem lakást kiadásra, most el is fogom adni, mert két albérlőm volt, sok gondot és kárt okoztak, pedig korrekten álltam hozzá, 11 évig voltam én is bérlő, tudom milyen. Szerencsére a károk ellenére, az áremelkedés miatt nem lesz bukta az eladás. Inkább másképp fektetem be a pénzt.
Szóval, túl sokat ne várj a bérlőktől, kevés az aki nem a fentebb leírtak szerint gondolkodik."
Látszik a válaszból, hogy nem adok ki lakást, ezt az 51%-os tudja, hiszen válaszolt is rá (22-esben):
"milyen szánalmas már, volt két üzletfele, ebből levonja a következtetést a "bérlők többségére" :) Ha neked nem megy az üzlet, nem kell csinálni."
A válaszomból az is látszik, hogy sokáig voltam bérlő, pontosan tudom, hogy milyen az, ő viszont soha nem volt bérbeadó, így nem tudja, hogy az milyen is az.
A fenti link többi hozzászólásait is érdemes elolvasni.
Nem zavarja az, hogy ha folyamatosan a hamis állításai kiderülnek, ez neki természetes :(
Ha valóban igaza lenne, akkor mi szüksége lenne folyamatosan valótlanságokat írni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!