Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Hogy kell okosan kiadni egy...

Hogy kell okosan kiadni egy lakást albérletnek?

Figyelt kérdés

Senkinek sincs a homlokára írva, hogy megbízható e. Mit tanácsoltok azoknak, akik nem szeretnék ha átverné őket egy albérlő.

Azt se tudom mi legyen a bútorokkal. Maradjon a lakásban, rakjuk le a garázsba, adjuk el?

2014. márc. 28. 10:16
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
56%

ebben kérj tanácsot pl. a helyileg illetékes közjegyzőtől.

(mindenképpen hivatalosan, közokiratban rögzítsétek a bérleti szerződést!! de a legjobb megoldás, ha az egyik szobát nem adod ki, azt kizárólagos joggal csak TE használhatod! ha úgy érzed, ott tárolhatod a bútorokat is) Tehát TÁRSBÉRLETET adsz ki, és NEM a teljes lakást. Így bármikor jogodban áll, a lakásba bemenni és láthatod, ha nem a rendeltetésének megfelelően használják a lakás többi részét a társbérlők.

2014. márc. 28. 10:31
 2/26 A kérdező kommentje:

1 szobás a lakás :(

De egyedül nem tudom fenntartani, meg miért is költöznék külön a párommal, kettőnknek meg kicsi. (van egy gyereke aki 2hetente jön hozzánk, őt szeretnénk külön szobában )

2014. márc. 28. 10:42
 3/26 anonim ***** válasza:
57%

- csakis szerzodessel, es navnak fizess adot. Ezzel zsarolhat az alberlo, hogy majd felnyom a navnal, ha ez vagy az tortenik.

- keszits fenykepet a butorokrol, nyomtasd ki es irasd ala, hogy milyen allapotban vette at a berlo.

- minimum 2 havi kauciot kerj!

- a kozmuveket te fizesd, es a csekkeket mindig vidd el a berlonek, havonta egyszer adja oda a penzt a rezsire es az alberletre. Te megmutatod a csekkeket, o odaadja a penzt, masolatot kap a befizetesrol.

En negyedmilliot buktam, mert "baratoknak" adtam ki a lakast.

Az utolso 3 honapban mindennap folyamatosan nyitva volt a vizcsap, iszonyatos szamlat csinaltak nekem.

2014. márc. 28. 10:54
 4/26 anonim ***** válasza:
67%

- szerződéssel, adózva

- számlákat a bejelentett lakó nevére íratva (nem halmozódik fel a nevedre tartozás)

- a bérleti díjat havi rendszeres utalás jellegében, ne személyesen ("jajj majd holnap kapok fizetést...), elmaradás esetén pedig tudod mi a teendő

- min. 2 havi kaució

- bútorozatlan (kevesebb kár érhet téged, kevesebb dolog károsodhat!)

- a szerződésbe legyen belefoglalva, hogy milyen állapotban vették át a lakást + kiköltözés esetén festeni kötelező

- a károkért a bérlő felelős, ha nem fizet, a kaucióból levonható

- 1 hónap nem fizetéselmaradás esetén felbontható a szerződés a részedről

- évi 1x elszámolás

Ezen kívül...

- kiadáskor beszélgess el a jelöltekkel

- érdeklődj a munkájukról, eddigi életükről, stb. (sokat elmond az emberről, hogy mióta dolgozik egy helyen, milyen végzettsége van, stb.)

- figyelj rá, hogy dohányzók-e pl.

- ha párnak add ki, semmiképp se olyannak, akik most költöznének össze először (az ilyenek nagy százalékban hamar szakítanak), hanem olyannak, akik évek óta együtt élnek

- kisgyerekeseknek csak akkor, ha elég nagy a lakás, valamint az anyuka sem ingyenélő, 3 évet gyeden csücsülő jellem

- mindig kérdezz rá miért keresnek új lakást

és figyeld a reakcióikat a kérdésekre! Igen, vannak jól hazudó emberek, de egy jó alapos beszélgetés alapján azért már látszik, ki az, aki csak hadovál és ki mond igazat magáról.

Cserébe...

- ne járj a nyakukra (szánalmas ez a magyar mentalitás, hogy a tulajnak havi 3x be kell állítania a bérlőkhöz meg minden nyomorult csekket személyesen átvennie. Ilyen tőlük nyugatra nincs! Az albérlet is egy otthon, be vagy jelentve, te fizeted a számláidat, utalod a bérletit, és kész!)

- ne köss ki élhetetlen feltételeket (pl. van olyan tulaj, aki meg szeretné szabni a látogatók kilétét és gyakoriságát)

2014. márc. 28. 11:24
 5/26 anonim ***** válasza:
52%

Sziasztok!

Jövőre én is szeretnék kiadni lakást, nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a kauciót mikor nem szokták vissza adni? Ugyanis sok olyanról hallottam, hogy a bérlő hiába ír alá 1-2 éves szerződést, előbb el akar menni, akkor is vissza adják a kauciót neki.

2014. márc. 28. 11:38
 6/26 anonim ***** válasza:
66%

Otos:

Ha kart okoz.

Ha alairja, hogy ott marad egy evig, es valamilyen komoly okbol megsem tud maradni, akkor a tulaj nagyvonalusagan mulik, hkgy lenyeli a penzt vagy visszaadja. Jozan esszel vegiggondolva ot kar nem eri, ki tudja adni masnak is, en ilyenkor visszaadnam a kauciot.

2014. márc. 28. 11:42
 7/26 A kérdező kommentje:

Igazából nem is akarnánk albérleti díjat szedni, de ha meg csak rezsiért adjuk ki, félünk hogy olyan embert találnánk, aki nem fizetne.

Egyébként alacsony rezsijű téglalakás, csendes környezetben.

2014. márc. 28. 12:09
 8/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2014. márc. 28. 12:09
 9/26 anonim ***** válasza:
89%
Elég bajba lennénk, ha a válaszadóktól bérelnénk lakást. Mi akkor éppen összeköltöző pár voltunk, és váoláá 3 éve együtt élünk. Szóval ez a nagy valószínűséggel szakítanak hülyeség. Ha meg kikérdezne a munkámról, stb.. tudod mikor árulnám el :D nem az anyám.
2014. márc. 28. 16:54
 10/26 A kérdező kommentje:
utolsó, azért az ember szívesebben adja ki annak a lakását, akinek biztos munkája van, mint aki azt mondja, hogy "alkalmi munkákból élek, ja meg segélyből"... :D
2014. márc. 28. 19:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!