Le lehet e lépni fizetés nélkül, ha nincs szerződés?
Nagy gondban vagyok.
1,5 éve bérlek egy lakást, a tanév végén 2-en elmentek (4-en laktunk)és a jött másik kettő. Én el kellett menjek külföldre a nyáron, de a számlákat nem fizettük ki, hanem otthagytuk a pénzt az egyiknek, aki akkor költözött be. Mikor hazajöttem a lakásban le volt kapcsolva a villany, net és egy csomó adósság maradt a nyakunkon, mert a csávó nem fizetett ki semmit, sőt lelépett a pénzel. Most a tulaj kötelez 3-at hogy fizessünk ki mindent ami kb 120.000 forint. Sehogy sem tudunk megegyezni. Én a részem kifizetném de az nem elég neki, a másikét is ki kell fizessem.
Most a kérdés az, hogy ha elmegyek fizetés nélkül, akkor bajom lehet belőle figyelembe véve, hogy nincs szerződés a tulajjal?
Azt mondom el, én mit tennék. A jó szándék megvolt, de ostobán odaadtátok a lóvét egy vadidegennek. Én szimplán lelépnék és megtanulnám, hogy pénzt senkinek oda nem adok.
A tulaj pedig majd megtanulja, hogy albérletet szerződéssel adunk ki.
keresd fel azt akinek odaadtad a pénzt és lelépett, csak tudod a nevét, vagy a telefonszámát, nem? A rendőrségen tehetsz ellene feljelentést is.
A főbérlő meg adózik utánatok? Mert ha nem, akkor ő nem nagyon követelhet, mert te is feljelentheted feketézésért.
Amúgy meg rá mertél pénzt bízni valakire, anélkül, h nem írtál vele szerződést. Nagy hiba volt.
Nincs szerződés, ez olyan, mint ha meg sem történt volna.
A Főbérlő is csinálhatta a 120.000-es tartózást.
Valóban nem készült szerződés, a főbérlő semmi személyes adatot nem tud rólad, rólatok, akkor el lehet menni fizetés nélkül. Főbérlő ebben az esetben nem tud mit csinálni. Max. feljelentést tesz a rendőrségen, de ezzel csak magának árt.
leírom az én sztorimat (előre is bocs, ha hosszú lesz), hátha segít!
szeptemberben költöztünk be egy lakásba 3-an, szerződésünk nem volt. a főbérlőnk külföldön lakott, az unokaöccse volt a megbízottja, aki beszedte a pénzt, meg ilyenek. szépen lassan kiderült, hogy az unokaöcsi meg a felesége bejárnak a lakásba, mikor mi nem vagyunk ott, ott ettek a kajánkból, fürödtek, aludtak. (úgy derült ki, hogy hazamentem, de valami rossz érzésem volt, ezért a kulcsot otthagytam az akkori barátomnál. kértem, hogy menjen fel néha, és nézzen rá a lakásra, így buktak le). mi szóltunk az igazi főbérlőnek, hogy ez azért így nem teljesen korrekt, de őt nem igazán érdekelte. erre mondtuk neki azt, hogy mi van akkor, ha teszem azt eltűnik mondjuk egy 5000-es, mikor épp senki sincs a lakásban? mivel bizonyítja, hogy nem az unokaöccse lopta el?
egy hétre rá feljött az unokaöccse a lakásba, és nekiállt cirkuszolni, hogy mi mit képzelünk, és mit mártjuk be őt, és miért vádoljuk lopással. mondtuk neki, hogy nem vádoljuk, ez csak egy "mi van ha" kérdés volt, a többi pedig nem vádlás, hiszen konkrétan lebuktak. erre ő azzal jött, hogy beperel minket becsületsértésért (amit végül nem tett meg).
ekkor gondoltuk azt, hogy íratunk egy szerződést, hogy azért mi is védve legyünk, és ha van szerződés, akkor meg pláne nem jöhet be a lakásba. mikor odatettük elé (rokonom írta meg a szövegét, aki ügyvéd, szóval semmi kifogása nem lehetett volna ellene), akkor kerek-perec visszautasította. végül decemberre már nagyon elmérgesedett a dolog, ezért elköltöztünk. a lakótársaim kitalálták, hogy ők nem fizetik ki a decemberi lakbér+rezsit, mivel a főbérlőék viselkedtek inkorrekt módon, plusz nincs szerződésünk, tehát nem is tudja bizonyítani, hogy ott laktunk. én nem örültem ennek, mert úgy szerettem volna elmenni, hogy a számla legyen kiegyenlítve. de (buta módon) úgy voltam vele, hogy ha ők nem fizetik ki, akkor én sem.
január közepén szólt az igazi főbérlő, hogy beperel minket az elmaradt decemberi pénzért. ekkor beszéltem az ügyvéd rokonommal, hogy mik az esélyeink, egyáltalán beperelhet -e. mondta, hogy igen, hiába nem volt szerződés. mert szemtanúkkal tudja igazolni, hogy ott laktunk (szomszédok például), valamint volt olyan, hogy átutaltuk neki a pénzt a lakásra, ami szintén bizonyíték. tehát nagyon is beperelhetett volna, úgyhogy inkább kifizettük neki a pénzt. szóval a tanulság: sajnos a papír nem minden, és ha nagyon akar, be tud perelni. :( remélem valamit segített ez a "rövid" kis írásom :D
Utolsó: perelgethet, de ő többet bukik, ha kiderül, hogy feketézett. Szóval nektek van erősebb ütőkártyátok végeredményben. Ezt az ügyvéded nem mondta?
Amúgy pedig nem értem ezt a bejárkálást. Ezt mégis hogyan? Adtál neki kulcsot vagy mi?? Nekem kb. első dolgom ha kiveszek egy lakást hogy lecserélem a zárat. Benned ez fel sem merül? Akkor viszont nem értem miért zavar ha bejárkálnak a lakásodba. Ha zavarna akkor nyilván zárat cseréltél volna.
6-os:
azért volt kulcsa a lakáshoz, mert a nagybátyjáé a lakás, és ő intézte az ügyeit, mivel a nagybácsi külföldön lakott. zárat nyilván nem cserélek, mivel nem az én tulajdonom a lakás, tehát ezzel kvázi kizárnám a főbérlőt is a saját lakásából. márpedig, még ha ott is lakom, joga van bejönni, csak azzal a különbséggel, hogy előre egyezteti velem, mikor, és én is ott kell, hogy legyek. egyébként egy korábbi lakásban a szobaajtón elromlott a zár (beragadtam a szobába), és kicseréltem, mondván az nem állapot, hogy nem lehet becsukni a szobám ajtaját, csak ha be is ragadok. erre tök kiakadt a főbérlő, hogy mi az, hogy az ő tudta nélkül én bármit is átalakítok a lakáson. mondjuk én tettem neki szívességet, hogy megjavítottam valamit, de mindegy. amúgy ha nekem lenne lakásom, amit kiadok, én is pipa lennék, hogy a lakóm zárat cserél, mégis milyen alapon?
az ügyvéd rokonomnak persze mondtam, hogy a főbérlő nem adózik, de mondta, hogy mivel ő egy sikeres doki miami-ban, nyilván leakaszt egy drága sztárügyvédet, én meg diák létemre nem tudtam volna kifizetni egyet sem. és mint tudjuk, sokszor nem az számít, hogy kinek van igaza, hanem az, hogy kinek van jobb ügyvédje.
"zárat nyilván nem cserélek, mivel nem az én tulajdonom a lakás, tehát ezzel kvázi kizárnám a főbérlőt is a saját lakásából. márpedig, még ha ott is lakom, joga van bejönni, csak azzal a különbséggel, hogy előre egyezteti velem, mikor, és én is ott kell, hogy legyek."
Ezt a marhaságot mégis honnan szedted? Ő tulajdona de a te birtokod! Jogod van zárat cserélni, hogy megvédd a birtokod! Ha nem teszed az a te bajod. Én mindig lecserélem kérdés nélkül, mert jogom van hozzá.
Abban igazad van, hogy előre egyeztetve havi egyszer jöhet ellenőrzést tartani. De akkor is úgy működik, hogy ő csenget/kopog, te ajtót nyitsz és beengeded. Nem kell, hogy neki legyen kulcsa, mert amíg te bérled a lakását addig az nem az ő birtoka. Ő "csak" a tulajdonos!
És ha te fogsz kiadni lakást akkor is jobb ha már most tudod, hogy egy szót nem szólhatsz ha a bérlőd lecseréli a zárat. Ráadásul ez téged is véd, mert így még a gyanú sem merülhet fel, hogy te valamit elloptál tőle. Elég nagy marha az a tulajdonos amúgy aki a zárcsere ellen kapálózik. Jogtalan is és még ő keveredhet gyanúba ha valami eltűnik a lakásból.
"amúgy ha nekem lenne lakásom, amit kiadok, én is pipa lennék, hogy a lakóm zárat cserél, mégis milyen alapon? "
Azon az alapon, hogy joga van hozzá! Nem tudom te mit képzelsz, komolyan... :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!