Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Visszamenőleg kérhet albérlet...

Visszamenőleg kérhet albérlet díjat?

Figyelt kérdés
Tavaly elfelejtett emelni a főbérlő az albérleti díjon, viszont a szerződésünkben benne van, hogy az infláció mértékével, vagy legalább 3%-al emelne. Visszamenőleg kiszámlázhat nekem minden hónapra +40ezer forintot pl., számítsak egy 400+ezres számlára? Tehet ilyet? Nemrég bekérte a szerződést, hogy küldjem el neki, mert nem találja az ő példányát, gondolom feltűnt neki, hogy nem emelt tavaly.
jan. 24. 13:57
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
85%
Méltányos lenne ha az ideit emelné úgy, ami tartalmazza a tavalyit.
jan. 24. 14:22
 2/16 A kérdező kommentje:
De jogilag megteheti? Létezik ilyen, hogy visszamenőleg kiszámlázza? Méltányos dolog nála teljesen kizárva véleményem szerint, mivel egy kegyetlen fukar emberről van szó, fogához veri a garast, nem akar semmit kifizetni. (pl.: szerződésbe van foglalva, hogy az albérlet fenntartási költségei a bérbeadót terhelik, mégis elvárná, hogy pl. a gázkazán javítást/cseréjét én fizessem, klíma javítását én fizetem, bármilyen költség felmerül, az első az, hogy én fizetem és hosszas beszélgetés, győzködés után mondja csak ki, hogy na jó, akkor ezt most ő fizeti)
jan. 24. 14:46
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha nincs ELÖSZÖR írásbeli emelés, a konkrét ÚJ összeggel, akkor nem
jan. 24. 15:15
 4/16 anonim ***** válasza:
93%
Na, attol fugg mi van leirva. Pl ha azt irtatok ala, hogy minden februarban az elozo evrol kozzetett inflacios rataval de legalabb 3%-kal automatikusan emelkedik, akkor ki kell fizetni.
jan. 24. 15:21
 5/16 A kérdező kommentje:

"Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen szerződésben rögzített bérleti díj 2024. február 28-ig érvényes. Ezt követően szerződő felek a bérleti díjat naptári évenként kezdődően a tárgy évi infláció mértékével, de minimum 2,5%-kal emelik. A figyelembe vett inflációs ráta mértékénél a KSH által kiadott prognosztizálást veszik figyelembe. A bérleti díj változását szerződésmódosításban kell rögzíteni."

Nem módosítottuk tavaly februárban a szerződést.

jan. 24. 15:49
 6/16 anonim ***** válasza:
87%

Nem is kellett. Naptári évenként kezdődően módosítotok. A 2024. ever követő NAPTÁRI év 2025. A tárgyev 2024.

Összefoglalva, a szerződést 2025-ben fogjátok módosítani, a 2024. evi infláció mértéke szerint.

jan. 24. 16:16
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként ez van, ha netről mindenféle osszebugázott szerződést írnak alá a felek:

1. "Felek a bérleti díjat (...) a tárgy évi infláció mértékével (...) emelik.

2. "A (...) inflációs ráta mértékénél a KSH által kiadott prognosztizálást veszik figyelembe.

Most akkor a targyevit (azaz a mostanit), vagy a prognosztizáltat.

Egyébként ne aggódj kérdező: írásba foglaltatok tavaly valamit? Nem. Akkor pá...

jan. 24. 16:28
 8/16 anonim ***** válasza:
26%
#6 és #7 ugyanaz voltam
jan. 24. 16:28
 9/16 anonim ***** válasza:
74%
Ez eleg zavaros megfogalmazas. 2024.2.28-ig ervenyes. Es onnantol? Targyevi inflacioval emelik? Azt meg hogyan. Az inflaciot utolag allapitjak meg (azaz: megmerik), tehat 2024.2.28-an a 2023-as eves inflacio ismert. Elore honnan tudnatok mennyi lesz, nem tervgazdasag van. Szerintem modositani kellett volna, ha mar odairtatok.
jan. 24. 16:33
 10/16 anonim ***** válasza:
50%
Ja, latom, KSH becsles. KSH amugy hanyszor ad ki becslest az evre?
jan. 24. 16:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!