Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mit kell tenni, ha a bérbeadó...

Mit kell tenni, ha a bérbeadó nem újítja a szerződést?

Figyelt kérdés

A lakbérre vonatkozó szerződésemben az áll, hogy 10 hónapra minimum, de én tovább maradtam, már két éve élek az albérletemben, ami megjegyzem szörnyű, mert a bérbeadó állandóan a nyakamra jár, mindig ki van takarítva rendesen, de ha egyetlen morzsát lát a földön, képes felvenni és az arcomba nyomni, hogy ez mi éppen.

Most az a legnagyobb problémám, hogy ő felemelte a lakbér árát még szeptember elején, de nem adott róla nekem új szerződést, hiába vártam, de az emelt lakbér árat elkéri azóta minden hónapban. Köteles vagyok kifizetni a lakbért magasabb áron, ha nem adott a bérbeadó új szerződést? A szerződés hivatalosan volt csinálva ingatlanközvetítő által.

dec. 22. 12:19
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a normális válaszokat!

Én amúgy így felmondani rögtön nem akartam, mert már úgyis csak egy hónapig maradok fent az egyetemen, január végéig és utána ingázni fogok, mert kevés órám lesz, és ezt már jeleztem neki, így amúgy nem tudom miért jött itt valaki azzal, hogy jaj jókor találom ezt ki...

Illetve mivel nem vagyok magyarországi, és eddig másfajta szerződéseim voltak és a szerződések szerint sosem emeltek díjat eddig, ezért nem is tudtam róla, hogy ez így jó vagy nem, csak felhozta egy ismerősöm, hogy ezt vajon nem kell-e írásba foglalni és emiatt érdeklődtem.

dec. 22. 22:37
 12/14 SZTANN ***** válasza:
100%

Ha már csak egy hónapig akarsz maradni, akkor még most írásban mondd fel a szerződést! Különben majd fizethetsz tovább...

Amikor a határozott idejű szerződés lejárt, és maradtál (ami a tulaj nyilván elfogadott), akkortól határozatlan idejűvé változott, külön új szerződés nélkül.

Amikor egyszer csak magasabb díjat kért, akkor nem kellett volna simán kifizetni, hanem szerződésmódosítást kérni az új díjjal. Enélkül nem emelhetne. Viszont mivel te simán kifizetted már több alkalommal az emeltet, így az jogilag elfogadottnak tekintendő (tudtad, elfogadtad).

Kápében fizettél, zsebbe? És van róla - minden esetről - hiteles átvételi elismervényed? Mert ha nincs, akkor még több kellemetlenséget is okozhat - nem tudod bizonyítani, mikor és mennyit fizettél. (Az is már milyen gyalázatos, hogy lépten-nyomon bejárogat... )

Most ezen már nem lehet változtatni, de mondj fel időben!

Ha ennyire tájékozatlan vagy, akkor komoly üzleteknél érdemes lett volna hozzáértő embert igénybe venni (jogászt, nem csak valami ingatlanközvetítőt).

dec. 23. 08:49
 13/14 SZTANN ***** válasza:
75%

12. vagyok: az ingatlanközvetítő semmiféle hivatalosan érvényes szerződést nem köthet, akármilyen papírt írt neked, annak az értéke nagyjából nulla. (Mint a neve is mutatja, ő csak közvetítő, semmilyen joggal nem rendelkezik, egy segéderő, szakértő, akinek jogilag semmi köze magához az ügylethez.)

A szerződés csakis a bérbeadó és a bérbevevő között jöhet létre, legjobb, ha ügyvéddel hitelesítve.

(Kilakoltatás vagy nagyobb vita esetében csak a közjegyzőnél hitelesített szerződés a biztos.)

dec. 23. 08:55
 14/14 anonim ***** válasza:
18%

"érdemes lett volna hozzáértő embert igénybe venni"

legalább itt a gyakorin kérdezni

dec. 24. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!