Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mit kell tenni, ha a bérbeadó...

Mit kell tenni, ha a bérbeadó nem újítja a szerződést?

Figyelt kérdés

A lakbérre vonatkozó szerződésemben az áll, hogy 10 hónapra minimum, de én tovább maradtam, már két éve élek az albérletemben, ami megjegyzem szörnyű, mert a bérbeadó állandóan a nyakamra jár, mindig ki van takarítva rendesen, de ha egyetlen morzsát lát a földön, képes felvenni és az arcomba nyomni, hogy ez mi éppen.

Most az a legnagyobb problémám, hogy ő felemelte a lakbér árát még szeptember elején, de nem adott róla nekem új szerződést, hiába vártam, de az emelt lakbér árat elkéri azóta minden hónapban. Köteles vagyok kifizetni a lakbért magasabb áron, ha nem adott a bérbeadó új szerződést? A szerződés hivatalosan volt csinálva ingatlanközvetítő által.

dec. 22. 12:19
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
89%

Csak a szerződésben foglalt összeget kell fizetned!

KIVÉVE, HA, van benne emelésre vonatkozó kitétel, pl.: infláció követés, rezsidíj emelés korrekció, vagy simán csak annyi évi X%-al emelkedik!

dec. 22. 13:37
 2/14 anonim ***** válasza:
79%

Ingatlan közvetítő sem csinál hivatalosabb szerződést, mint két szerződő fél, és két tanú.

A megegyezett, akár szóban is!, albérleti díjat ki kell fizetned.

Főleg, hogy eddig is fizetted, tehát tudatában voltál és elfogadtad.

A szerződésed átment határozatlan idejűbe, ha nem felel meg, akkor a benne leírt módon és időkorlátokkal felmondható.

dec. 22. 13:58
 3/14 Noren1989 ***** válasza:
100%
Felmondàsra milyen feltételek vonatkoznak?
dec. 22. 14:05
 4/14 A kérdező kommentje:
Felmondásra csak annyi, hogy előtte egy hónappal szólni kell
dec. 22. 15:26
 5/14 anonim ***** válasza:
20%
akkor idén még maradsz
dec. 22. 18:13
 6/14 A kérdező kommentje:
Hát... Tudom (?)
dec. 22. 20:39
 7/14 anonim ***** válasza:
7%

Elég beírni kézzel a szerződésbe, hogy emelkedik a díj, de hát hívd fel, hogy jöjjön, írjátok át az ő és a te szerződésedet is!

Hát most már csak 27-én...

Mért pont karácsonykor találod ezt ki, mikor 3,5 hónapja már így van...

dec. 22. 20:40
 8/14 Noren1989 ***** válasza:
35%
Hàt...vàrta, nem igaz, h nem érted...igaz, h jogi alapja nincsen az emelésnek, hisz te nem írtad alà. De ha birka vagy, birka vagy.
dec. 22. 20:42
 9/14 anonim ***** válasza:
40%

Hivatalosan emelhet,de azt is ugyanúgy írásban kell bejelentenie,mint neked a felmondást. A bejelentéstől számítva alapszabály szerint pedig -ha jól emlékszem- legalább annyi időnek kell eltelnie,mint a felmondásod. Hisz,ha azt mondaná holnaptól fizess 3x annyit, neked meg lenne 2 hónap felmondási időd, akkor azzal méltánytalanul hátrányos helyzetbe kerülnél,a jogszabályok meg pont ezt kerülik el,hogy egyik fél se kerüljön ilyen helyzetbe.

Általában ha rögzítenek erre időt,az több szokott lenni,mint a felmondási idő,különben meg legalább annyi,pont emiatt.

Másrészt elég gyakoriak már az ilyen mixelt összedobott szirszar szerződések. (Nálam is volt ami amúgy fix időintervallumos volt ,de a tulaj azt hitte majd folytatólagos lesz. Ott szintén ingatlan közvetítő által kerültem oda,de a szerződés létrehozásában nem sok szerepe volt.) Ott is ugyanaz volt, mondta,hogy majd emelni-e KELL, mert infláció így úgy amúgy stb-ami érthető- ,de a 120-ezerből 140ezret akart fizettetni,amit már sokaltam és mivel ez pont azelőtt 2 héttel történt,hogy lejárt volna az időintervallum amit a szerződésbe megadott ,így mondtam neki,hogy akkor köszönöm nem. Erre azzal jött,hogy van 2-3 hónap felmondási idő a szerződésbe,amire mondam is ,hogy valóban,de ahogy elnéztem a szerződést egy szóval se említette,hogy határozatlan idejű szerződés lett volna.

Szóval ez a baj a saját kis összemixelt szerződésekkel,hogy csinálnak egy amúgy fullra határozott idejű szerződést,de beleveszik a felmondási időt,ami határozott időnél nem is lehetne benne.

Meg lehet ezt jól is csinálni,most is olyan szerződésem van,ahol határozatlan időre szól,de benne volt a megjegyzésbe ,hogy minimum 1 év, aztán határozatlanná válik.

Alap esetben,ha esetleg határozott idejű is a szerződés,de se te,se ő nem kifogásolja,hogy maradj, jogilag határozatlan idejű szerződéssé válik.

(Legalábbis ezt mormogják valahol)

Összességében: Ha nem írásban történt,de szóban igen és ezt elismered,mert hazudni megint bűn,akkor max arra tudsz hivatkozni,hogyha mindez a felmondási időn belüli bejelentéssel történt,ha úgy volt. De mivel maradtál,valószínűleg elfogadtad a helyzetet. Innentől kezdve az egyetlen lehetőséged az,ha tanulsz belőle. A második meg ,ha felmondod a szerződést(legalább egy sms-t küldj róla, a minimális felmondási időnek megfelelő időponttal,ami jelen esetben 1 hónap-szerintem amúgy a törvényi minimum is annyi lehet,de nem tudom-) Aztán max keresel másikat.

De a legjobban akkor jársz,ha először keresel,találsz, szerződsz és utána mondod fel a mostanit. Ha esetleg nem jönne össze,így lesz időd átpakolni és hajléktalan sem lesz belőled.

dec. 22. 22:12
 10/14 anonim ***** válasza:
90%

Én amúgy a saját példámnál maradva hirtelen felindulásból döntöttem úgy,hogy lelépek és volt 2 hetem emiatt lakást keresni-ami elég stresszesre sikeredett és épphogy csak sikerült. Ha fel se kerestem volna a tulajt 2 héttel korábban,hogy mik a tervei a szerződéssel akkor ráfázhattam volna vagy tudom is én mi lett volna.

Ezért mondom,hogy először nézz másikat,legyen meg a szerződés, utána meg lehet felmondani. Vagy ha van szülői háttér ahova vissza tudsz menni és nagyon sietsz ezzel a döntéssel és nem jelent gondot munkábajárás vagy egyéb ügyileg amíg nem találsz újat ,az is opció lehet vésztartaléknak.

dec. 22. 22:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!