Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Főbérlő el akarja venni a...

Főbérlő el akarja venni a teljes kauciónkat - jogszerű?

Figyelt kérdés

Két éve lakunk itt egy barátnőmmel. Iyekeztünk maximálisan tisztán tartani és vigyázni, odafigyelni mindenre. De ennek ellenére sajnos történt pár apró sérülés itt-ott:

- a főzőlap melletti faborításon van egy kb. 2 centis égésfolt

- a főzőlap felszínén karcolások vannak a serpenyők és fazekak aljától

- a fürdőszobában van egy kis vízkő a kád szélén

Ezekre hivatkozva a főbérlő most azt mondja, hogy a főzőlapot és a mellette lévő konyhapultot ki kell cserélni és takarítót kell hívnia a fürdőszobára, így az egész kauciónkat el akarja venni és nagyon meg vagyunk ijedve, hogy ezt megteheti-e. Ketten vagyunk, 2-szer 200.000 forintról van szó... :((

Egy korábbi albérletemben volt már példa rá, hogy a közös helyiségben elrepedt egy konyhacsempe és a főbérlő mindannyiunk kaucióját el akarta venni, mondván, hogy újra kell csempéznie az egész konyhát. Végül akkor megúsztuk, de nem tudom, hogy most mit tudunk tenni. :( Nincs olyan, hogy valami elhasználódik és ezért nem számítható fel károkozásként? Ha a főzőlap környezete rongálódik a használat során, a főbérlő döntése, hogy mit kell kicserélni és mibe forgatja be a kauciót, vagy van erre valami szabályozás, hogy mi számít bele a természetes elhasználódásba?

22N

jún. 11. 18:26
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
93%

Mondjuk még egy késő esti kötözködés: lehet hogy csak én nem tudom elképzelni megfelelően, de milyen FA borítás van a főzőlap mellett? Plusz abban sem vagyok biztos - sőt igazából az ellenkezőjében vagyok biztos - hogy mennyire verhető le egy komplett új borítás ára a bérlőn egy 2 centis égésfoltért. Tényleg nem lehet valamennyire esztétikusan javítani? Sőt, tényleg a kompett borítás cseréjére van szükség egy 2 centis égésfolt miatt? Nem célszerűbb és reálisabb azt mondani, hogy mondjuk az x ezer forintos borításban így keletkezett egy 10%-os hiba és maximum azt kifizetni?

Ez nekem kb. olyannak tűnik, mintha lenne egy 10 éves autóm, amit parkolás közben meghúzna valaki és én a fényezés javítása helyett azt követelném tőle, hogy vegyen nekem egy új autót...

jún. 12. 00:11
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
11# Ha bútorlap, vagy nem tömör fa munkalap (pláne ha valami fóliás sz*r), akkor nem javítható esztétikusan, ezt volt szerencsém már körbejárni sajnos. Javítható, ha a "kenjük be sárral" verzió a cél, oszt jóvan az úgy, de az látszani fog és tartós sem lesz. Én személy szerint ezt jogosnak tartom, de mérlegelhető, hogy nem cserélhető-e csupán darab. Vagyis na. Mondjuk egy fürdőszobai megpattant csempe miatt enyhén szólva irreális lenne újraburkoltatni a teljes fürdőt, ez jogos.
jún. 12. 00:20
 13/24 anonim ***** válasza:
80%

Én el is hiszem, hogy nem javítható esztétikusan, de igen, én is olyasmire gondolok, mint amit itt írsz: "Mondjuk egy fürdőszobai megpattant csempe miatt enyhén szólva irreális lenne újraburkoltatni a teljes fürdőt, ez jogos"

Nekem például eszembe nem jutna azért cserélni a saját konyhámban egy munkalapot, mert van rajta egy használatból eredő 2 centis hiba. Szerintem ez túlmegy a realitásokon. Kicsit sarkítva, de egy munkalap "dolga" az hogy bizony bekapjon sérüléseket az évek során...

jún. 12. 00:31
 14/24 anonim ***** válasza:
48%
Beszélj a tulajdonossal, ne engedd hogy a főbérlő így szorakozzon
jún. 12. 08:04
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Fozolap karc a normal elhasznalodasba beletartozik. Egy fillert nem vonhat le erte.

Szerzodesben is benne kell legyen hogy a kaucio levonas a normal elhasznalodason tul van.

Kádra szovacs és cif surolokrem

A tobbirol meg szamla

jún. 12. 08:48
 16/24 anonim ***** válasza:
84%

Vízkő miatt levonas? Hah. Inkább csak kiakar használni.

Lányok vagytok (ha jól értem), a kauciót elbulizta és most szeretne benyelni. Ne hagyd.

Mindent fotózz le, és mond hogy peres útra tereled az ügyet hogy mennyit is kell fizetni.

jún. 12. 21:17
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Ne hagyjátok magatokat.

A tulajdonos azt csinálta amit a tulajdonosok nagy része is tenni szokott.

Kézhez kapott 2 x 200.000 forintot, a könnyen jött pénzt gyorsan elköltötte valamire mondván ráér 1-2 év múlva visszaadnia, addig úgyis összespórolja. Sajnos nem sikerült összespórolnia és most mondvacsinált okokra hivatkozva megtartaná a pénzt.

A szerződésetekben kell is hogy szerepeljen egy olyan mondat ami arról szól, hogy a normál, napi szintű elhasználódásra nem fordítható a kaució.

jún. 12. 23:29
 18/24 anonim ***** válasza:
73%

"A szerződésetekben kell is hogy szerepeljen egy olyan mondat ami arról szól, hogy a normál, napi szintű elhasználódásra nem fordítható a kaució."

De ha nem szerepel, akkor sem erre vonatkozik a kaució. Ha valaki kivesz egy lakást, akkor még abban az esetben is van bizonyos fokú amortizáció, ha be nem teszi oda a lábát. Nyilvánvalóan nem várható az el normál használat mellett, hogy a bérlő ténylegesen az eredeti állapotban adja vissza a lakást. Ha autót bérelsz, akkor sem úgy várják vissz az autót, hogy az eredeti km óra állással hozzad vissza. :)

jún. 12. 23:42
 19/24 anonim ***** válasza:

"Nekem például eszembe nem jutna azért cserélni a saját konyhámban egy munkalapot, mert van rajta egy használatból eredő 2 centis hiba. Szerintem ez túlmegy a realitásokon. Kicsit sarkítva, de egy munkalap "dolga" az hogy bizony bekapjon sérüléseket az évek során..."

A sajátomnál én sem cserélném, de ha ez kiadásra szánt ingatlan, akkor azért szerencsésebb, ha nincsen égésnyom a konyhában. Megjegyzem, ezt (égésnyom) a sajátomnál sem tekinteném azért rendeltetésszerű használatból eredőnek, csak legfeljebb magamat kellene szidnom, hogy egy idióta barom vagyok, aki hülyeséget csinált. A munkalapra is vágódeszkát, alátét kell tenni, konyharuhát stb. kell tenni, nem arra való, hogy üsd/vágd/megégesd.

jún. 16. 21:30
 20/24 anonim ***** válasza:
Mi lett a vége a kaució mizériának kérdező?
jún. 16. 22:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!