Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ebben az esetben jogos, hogy...

Ebben az esetben jogos, hogy a tulaj ránk terhelte a közüzemi díj kamatát?

Figyelt kérdés

Sajnos előfordult, hogy a rezsit csak 20-25a körül sikerült intézni a szerződésben foglalt 15-e helyett. Ilyenkor mindig többet fizettünk. mivel ténylet késtünk mi is, így a tulaj nem fizette be időbe a díjjat.

Viszont ma megtaláltam az albérleti szerződést és ez áll benne:

"A közüzemi szolgáltatók, és közös képviselet a díjelőírást a számlákat a bérbeadó részére küldi meg, amelyeket a bérbeadó fizet ki a közüzemi szolgáltatók és a társasház felé. A bérlők midnen hónap 15.napjáig kötelesek megfizetni a bérbeadónak a bérleti díjjat."

Konkrétan ha jól értelmezem ebben az esetben nem jogos a késedelmi kamat.

Mert akkor azt bele kellett volna foglalni úgy, hogyha nem fizet az bérlő, akkor minden késedelmes vizetés után 5.000/10.000 valamennyi ezer forint késedelmi kamatot számolok fel.

Így tiszteségesebb lenne, nem?

2024. márc. 7. 20:34
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
80%

10-es, ennek a mondatnak az értelmezese biztos, hogy jól sikerült?

" Figyelt kérdés

Sajnos előfordult, hogy a rezsit csak 20-25a körül sikerült intézni a szerződésben foglalt 15-e helyett."

2024. márc. 8. 11:03
 12/23 anonim ***** válasza:
21%

11 es,a számlák befizetése időre a tulaj kötelessége.A szolgáltatók a tulajjal állnak szerződésben,nem a bérlőkkel.

A tulaj hogy rendezi le,és ebből lesz e újabb jogvita ez rájuk tartozik.

2024. márc. 8. 11:18
 13/23 anonim ***** válasza:
74%
Nem értek egyet. Ha a bérlő késik a rezsivel, akkor a késedelmi kamat is a bérlőé.
2024. márc. 8. 11:20
 14/23 anonim ***** válasza:
44%

Akkor ne fizesse be a tulaj 3 hónapig,a szolgáltató meg megszünteti a szerződést.A bérlő meg tovább áll.Kit ér nagyobb kár ?

Írtam a szolgáltató nem a bérlővel van jogviszonyban .

Én is kiadtam családtagnak 1 lakást,de a rezsi fizetést nem bíztam rájuk,velük külön számolok el .

2024. márc. 8. 11:29
 15/23 anonim ***** válasza:
81%
Én értem a jogi oldalát. De nem finanszírozom a bérlő szerződés be nem tartasat. Nyilván nem arra játszik a tulaj, hogy lekapcsoljak a szolgáltatást. De a késedelmi kamat a bérlőé akkor is.
2024. márc. 8. 11:34
 16/23 anonim ***** válasza:
78%
Ez egy kétélű dolog. A tulaj sem tett eleget a kárenyhítési kötelezettségének, mert ettől ő még befizethette volna időben, mivel a számlák hozzá mennek. Viszont ahogy olvasom, a szerződés csak a bérleti díjra tartalmaz határidőt. Ha viszont a késedelmes fizetés miatt a szolgáltató késedelmi kamatot számít fel, akkor az úgyis benne lesz a következő havi számlában, tehát szerintem érdemes lenne határidőben fizetni, már csak azért is mert ez esetben szerződésszegés történik, amire a kamat vagy kötbér ugyan nem jogos, de a szerződés felmondását megalapozhatja.
2024. márc. 8. 11:39
 17/23 anonim ***** válasza:
80%

Értem amit írsz. Teljesen. És igen, valóban meg tudnák oldani másképp is. Ha kell a tulajnak a teljes bérleti díj valamire (például hitelt fizet belőle) akkor megállapodhattak volna úgy, hogy a rezsi előre fizetendő utólagos elszámolással, és akkor nem lenne probléma.

De jelen helyzetben akkor is a bérlő időben nem fizetése miatt késik a csekkek befizetese.

2024. márc. 8. 11:43
 18/23 anonim ***** válasza:
80%

A szerződés a rezsire is tartalmaz határidőt. Minden hónap 15-e. Amit a bérlő nem mindig tart be, késik 5-10 (vagy ki tudja még hány) napot.

Mondjuk ennek a késedelmi kamata nem lehet egy horror összeg, ezért nem is értem a problémázasat a kérdezonek.

De nyilvánvaló, ő késik, ő fizet.

2024. márc. 8. 11:53
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem jutnak 5 ről 6 ra,közös megegyezéssel váljanak el egymástól.

Legyen ez az ő gondjuk.

2024. márc. 8. 11:59
 20/23 anonim ***** válasza:
79%
Így van. 😃👍
2024. márc. 8. 12:26
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!