Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mit csinálnál nem korrekt...

Mit csinálnál nem korrekt főbérlőként, ha tiszteletteljesen megkérne az albérlőd, hogy változtass a hozzáállásodon?

Figyelt kérdés

2023. dec. 24. 11:40
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Sok javítani való lett fél év alatt a lakásban, és mindig úgy intézte, hogy anyagilag ő sose járjon rosszul, csak én.
2023. dec. 25. 12:11
 12/22 anonim ***** válasza:
97%
Javítás, karbantartás esetén mindig a szerződés az irányadó. Ha a szerződésben meghatározott feltételeket a tulaj betartotta, akkor a tulaj korrekt. Ha nem, akkor reklamálhatsz nála, hogy "de hát a szerződésben nem így áll"
2023. dec. 25. 13:14
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

"Sok javítani való lett fél év alatt a lakásban, és mindig úgy intézte, hogy anyagilag ő sose járjon rosszul, csak én."

Konkrétabban?

2023. dec. 26. 18:27
 14/22 anonim ***** válasza:
73%

Én voltam albérlő is, meg tulajdonos / bérbeadó is. Én is a kommunikáció híve vagyok, de az emberek személyisége nem változik meg egyről a kettőre. SZóval kis sikereket konkrét esetekben elérhetsz, de ne számíts pálfordulásra. Nálunk ha olyan karbantartási költség adódott, amire nem számított az albérlőm, felajánlottam, hogy felezzük be első körben (pl. kazántisztítás és kötelező éves karbantartás). AMúgy igen, a szerződés a mérvadó ilyen esetekben, de a szerződés szövegéből sem derül ki mindig pontosan, hogy most akkor kinek kéne az adott költséget állnia. Ez egyébként jókérdés, hogy egy öreg lakásban idővel elromló dolgok kinek a terhe kéne, hogy legyen. Az a tulaj "hibája" hogy nem túl jó állapotban adta ki a lakást, viszont a bérlő meg elvileg felmérte ezt, és ennek tudatában vette ki az ingatlant... Az én lakásom sem vadiúj, de ennek fényében a bérleti díja sem magas.

Egyébként a konkrét kérdésre visszatérve, ha elégedett vagyok a főbérlővel, és konkrétumokra kérne meg, hajlanék a kompromisszumra, mert minden főbérlő rémálma, hogy új bérlőt kell keresni, aki lehet, hogy sokkal rosszabb a jelenleginél. Hercehurca, és még rosszul is jöhet ki belőle. Ugyanakkor nagyon okosan kell ezeket a kéréseket megfogalmazni, mert ha egy kritikát nem tűrő vagy érzékeny ember, akkor meg elgurulhat nála a pöttyös, és az észérvek ellenére robbanhat a bomba nála.

2023. dec. 30. 09:12
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

"(pl. kazántisztítás és kötelező éves karbantartás)"

Ez nem felezős dolog, egyértelműen a bérbeadó kötelezettsége.

2023. dec. 30. 09:27
 16/22 A kérdező kommentje:
Volt olyan, hogy a szerelő kijött, és egy párzer forintos, de tízezernél olcsóbb dolgot eltört a lakásban, ami a lakás része tehát, nem én hoztam magammal. Erre a főbérlő, nem akarta kifizetni.
2023. dec. 30. 09:43
 17/22 A kérdező kommentje:
A szerelő távozása után vettük észre a hibát.
2023. dec. 30. 09:44
 18/22 anonim ***** válasza:

"(pl. kazántisztítás és kötelező éves karbantartás)"

Tipikusan az a költség, amit az fizet, aki vállalja a szerződésben. Nálam például van olyan ingatlan, ahol a bérlő fizeti, és van olyan is, ahol én, mint bérbeadó fizetem. Általában a kisebb karbantartási mukálatok (mint pl a fent említettek) a bérlő költségei, viszont a nagyobb javítási, felújítási munkák a bérbeadóé. Lásd pl. ha elromlik a kazán, és azért kell szerelőt hívni!

Amúgy visszatérve a konkrét kérdésre! A felvetés tipikusan bonyolult (mint minden a bérbeadásnál)! Ha én lennék a bérbeadó, magam sem tudom, hogy döntenék. Függne a kapcsolatunktól, de nyugodtan lehet, hogy azt mondanám, hogy a szerződésben benne van, hogy a bérlő kötelezettsége a bérlemény felszereléseire vigyázni. Az azokban keletkezett károkat (függetlenül attól, hogy azokat ki okozta) viselni köteles. És mondhatnám, hogy nem a szerelő volt, hanem a nálad látogatóban lévő kis unokád, vagy bárki más.

Persze szerintem alapból lesz*rnék egy pár ezer forintos kütyüt!

jan. 4. 00:31
 19/22 anonim ***** válasza:

"Volt olyan, hogy a szerelő kijött, és egy párzer forintos, de tízezernél olcsóbb dolgot eltört a lakásban, ami a lakás része tehát, nem én hoztam magammal. Erre a főbérlő, nem akarta kifizetni."

Ha a tulajdonost hívod főbérlőnek és a lakás része az eltört tárgy, akkor a helyében rajtad, mint bérlőn hajtottam volna be a helyében. Nem így logikus? Ha a szerelő elismeri, hogy ő verte le, törte el véletlenül, az más.

jan. 4. 18:03
 20/22 A kérdező kommentje:
Mind a ketten benn voltunk a tulajjal a lakásban, amikor a szerelés történt, elment a szerelő, utána vettük észre a törést. Kicseréltem saját kötségen, gondoltam, hogy majd legközelebb levonjuk a lakbérből, hát nem vonhattuk le. Pedig ő is tudta, hogy nem az én hibám a kár.
jan. 4. 19:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!