A főbérlőt is bele kell vonnom a lakásfelújításba? Szólni kell róla?
Pontosítom a kérdést: leginkább esztétikai felújításokról lenne szó, mint a falfestés, padló burkolat csere, beltéri ajtó csere (nem a külső zárható). Illetve az ablakok amik nagyon áteresztik a hideget. Ilyesmikről kell szólnom a főbérlőnek? Valószínűleg én fizetem, viszont terheli őt bármilyen költség? Ez hogy működik?
Köszönöm szépen a normális válaszokat!😊
Szívesen. Végül is te is egy korrekt kérdező vagy. 🙂.
Én például most azon gondolkodtam, hogy van egy nagyon lelakott öröklött lakásunk, és van egy barátunk, aki építoipari vállalkozo, nemrég vált el.
Anyagilag is padlón van. Fel fogom neki ajánlani, hogy költözzön be, újítsa fel teljes mértékben az ingatlant. Ezt előtte forintositjuk természetesen. A hozzávalókat én veszem meg. A munkadijat pedig ő megmondja.
És amíg a munkadija "kitart", addig nyilván nem fogok tőle bérleti díjat kérni. Utána pedig valami kedvezményes díjat.. Ha megfelelő neki, maradhat tovább is.
És addig lakhat a lakásban
Igen!
Konkretan egy szoget se furhatsz a falba az engedelye nelkul. Mindent meg kell kerdezni ami azokat a dolgokat erinti ami az övé. (Pl fal, ha gepesitett akkor a gepek, padlo stb)
Nem csak szolni kell hanem konkretan megkerdezni hogy beleegyezik e. Lehet hogy nem fog
Mért akarsz más lakására milliókat költeni?
Gyere hozzám bérlőnek!:)
1. Most ténylegesen főbérlőről, vagy tulajdonosról van szó, kérdező? Te olyasvalakitől bérled a lakást, aki maga is bérli? Vagy közvetlenül a tulajdonostól?
2. Mindegy is. Bármelyik esetben a tulajdonossal kell beszélned, és nem "belevonnod" kell, hanem konkrétan engedélyt kell kérned - amit nem biztos, hogy megkapsz.
Kérdező: Teljesen rosszul viszonyulsz a helyzethez. A lakás nem a tiéd, csak bérled. Csak olyan módosítást végezhetsz a lakásban, amit bármikor könnyű szerrel vissza lehet állítani az eredeti állapotába, ha ki kell költöznöd onnan.
Már a festés sem ilyen, nemhogy az ajtók cseréje. (Még az is képezheti vita tárgyát, hogy egy szöget beverhetsz-e a falba egy képnek, pláne, hogy fúrhatsz-e egy lyukat a falba, mert ezek is befolyásolhatják a lakás műszaki állapotát - főleg ha rosszul sül el és sikerül a falban eltalálni közben egy elektromos vagy vízvezetéket, ami további galibákat okoz és komolyabb javítást igényel majd.)
Alapvetően a tulajdonos feladata biztosítani a lakás használatának lehetőségét. Ha bármi elromlik a lakásban, azt neki kell megjavíttatni, ha bármi felújításra szorul, azt neki kell intéznie, mivel az ő lakásának az értékét növeli minden felújítás - vagy épp csökkenti, ha valamiért nem jó minőségben végzik el a felújítást és emiatt akár problémák is történhetnek vele.
Mivel a lakás nem a tiétek, ha elköltöztök onnan, akkor sem a festést, sem az ajtókat nem vihetitek magatokkal. Emiatt nem is lenne érdeketek nektek költeni rá, hogy ti csináltassátok meg a tulajdonos számára, amit aztán majd ő fog megtartani.
Bármilyen rosszul esik így gondolni rá, de alap esetben elég valószínű, hogy a festés és az ajtók tovább maradnak a lakásban, mint ti. Ezért a tulajdonosnak az is fontos, hogy ezek kivitelezése a számára is megfelelő minőségben készüljön el. Lehet, hogy nektek olcsóbb megoldás is megfelelne, de nem biztos, hogy az ő minőségi elvárásainak is eleget tenne. Persze mivel ti már benne laktok, nektek is érdeketek odafigyelni, hogy a kivitelezés minősége nektek is megfeleljen, ne a ti rovásotokra spóroljon rajta a tulajdonos.
Mivel ti laktok benne, így egyeztetnetek kell vele róla, hogy mikor csinálják, ki fog a lakásotokba bejönni, hogy kivitelezze, felügyelni a munkálatokat is, meg hogy a ti dolgaitok közül semminek ne keljen lába, stb.
Kellő bizalom és kölcsönös megállapodás esetén meg is beszélhetitek, hogy ti intézitek a kivitelezést, neki csak fizetnie kell. Akár abban is megállapodhattok, hogy kifizetni is ti fogjátok és a tulajdonos akár részletekben, akár egy összegben kifizeti nektek. De ennek a részleteit is mindenképp meg kell előre beszélni, hogy mit hogyan intéztek. A megállapodásokat pedig mindenképp ajánlott írásba foglalni, hogy később ne lehessen belőle vita, hogy ki mit is mondott. Amit leírtok és ott van mindkét fél aláírása, arról született megállapodás. Minden más csak csevegés. A szó elszáll, az írás marad csak meg.
A sürgős problémákról beszélnék elsősorban, nyilván megfelelő tisztelettel, normálisan. Ha nagyon nem tűnik fel neki, hogy az ő putriját kellene alapszinten lakhatóvá tenni legalább azzal, hogy mondjuk ne a jeges szél ébresszen hajnalonként, akkor kicsit lehet kéz alá dolgozni neki, hogy eszébe jusson. A lényeg, hogy az övé legyen az ötlet. :)
Alapból az ő dolga egy egészséges nullszinten tartani a kégli állagát. Be kell építse a bérleti díjba, illetve le tudja vonni a kaucióból, ha egyértelműen a te ottlakásod következménye az adott költség. Tehát számolnia kell azzal, hogy hozzá-hozzányúl a tulajdonához, vagy enélkül jelentősen alacsonyabb bérleti díjat kell szedjen a komfortvesztés miatt. Ha én lennék a tulaj, részletesen felmérném és jegyezném a kifogásaidat, és amilyen hamar csak tudom, elhárítanám a bajokat, hogy azt kapd, amiért fizetsz. Az legyen az én dolgom, hogy milyen kompromisszumokkal vagy hogy milyen költségen. A lényeg, hogy szólj, ha bármi gond van. A belső ajtó is össze tudnánk dugni a fejünket, amint az ablak készen van. Ha tudunk olyat választani, ami mindkettőnknek tetszik, akkor nyilván utánajárnék, és ha nem olyan eszeveszett összeg, akkor megcsináltatnám. De a lényeg, hogy megbeszéljük. Lehet, hogy én magam javítom és festem azokat az ajtókat, talán ki is meszelek, aztán ha akarsz, segítesz. Helyzetfüggő. Ha különösebben nincs szükségem a bérleti díjra, akkor természetesen rábólintanék, hogy intézd, konkrét start előtt keress fel hogy áldásomat adjam rá, meg persze az árajánlat és a tényleges végösszeg is kell számlával, és simán levonjuk a bérleti díjból, erről ketten iratunk jogásszal egy megállapodást. Másképp szerintem veszett ügy, ne legyen rumli a fejedben ezzel kapcsolatban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!