Mér nem kötelező bejelenteni magát egy személynek az albérletben?
Egy albérletet nézek, és elkértem a szerződés mintáját. Ebben az egyik kitétel, hogy sem én, sem más személyek nem jelenthetik be magukat sem állandó, sem pedig ideiglenes lakcímként.
Ezt egyáltalán megteheti a szerződésben? Én úgy tudtam, ha 3 hónapnál tovább lakok egy helyen, akkor köteles vagyok ezt jelezni nem?
Kötelező.
De sokan nem szokták.
Például mert ingázók és a másik lakhelyükön vannak bejelentve és ezzel megelégszenek.
"az egyik kitétel, hogy sem én, sem más személyek nem jelenthetik be magukat sem állandó, sem pedig ideiglenes lakcímként"
Ez törvénytelen.
Ahogy más is írta, szerződésbe ilyet nem szabad beleírni, mivel a törvény téged kötelez arra hogy oda bejelentkezz ahol 3 hónapnál tovább laksz.
Azt ki lehet kötni, hogy csak a szerződő lakók jelentkezhessenek be, vagyis kiadja a lakást Bélának meg Marinak, akkor ne lehessen utána a teljes rokonságuk oda bejelentkezve, vagy ha ő 1 embernek adta ki a lakást és utána beköltözik a barátnője, akkor szerződést kelljen módosítani hogy ő is bejelentkezhessen.
Nézd meg a szerződést alaposan, mert ha 1 dologban ilyen nyílt törvénysértés van benne, akkor lehet hogy több is van még!
5: 50 éves elmúltam és sehol nem kérték a lakcímemet. Se iskolában, se munkahelyen.
Milyen élethelyzet ez?
Ahol van lakhatási támogatás, ott sem tudom, lakcímkártyát kérnek-e, elég a számlákat vagy az átvételi elismervényt bemutatni a fizetett bérleti díjról minden hónapban.
A lakcímbejelentést csak az állam látja, ki hol van, semmi másra nem jó, csak megfigyelés, nyomkövetés.
6: De nem is tud olyan bejelentkezni, akinek nincs szerződése. Hogyan tudna?
Olyan elfordul, hogy szerződést is elfogadnak a bejelentkezéshez az okmányirodában, de olyat nem, hogy a bérbeadó nem írta alá a bejelentőlapot és szerződés sincs!
#7 A lakcímed kell ha orvoshoz akarsz menni, ha a gyerekedet szeretnéd bölcsibe, óvodába, iskolába beíratni, ha valamivel az önkormányzathoz kell fordulnod, ha pl. parkolási kedvezményre van szükséged vagy más hasonló önkormányzat adta kedvezményre uszodabérlettől a rendezvények belépőjegyéig.
Elég nevetséges azt hinni, hogy ezzel figyelnének meg, miközben minden mozdulatodat látják amit most is a gépen csinálsz, azt is látják hol van a géped.
#8 "De nem is tud olyan bejelentkezni, akinek nincs szerződése. Hogyan tudna?"
Ebben igazad van, ezért érthetetlen is. Csak úgy tehetné meg ha aláhamisítaná az aláírást vagy aki intézi a lakcímet az nem nézi meg a szerződést, hogy az ő nevére is szól-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!