Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ezen bérleti bérleti szerződés...

Ezen bérleti bérleti szerződés szerint a javitási dijakat nekem kell majd fizetnem?

Figyelt kérdés

Bérbeadó: 4, köteles a Bérleményt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani. A Bérlemény rendeltetésszerű használatra alkalmas, ha az épület központi berendezéseinek a Bérleményben lévő részei, illetve az azok működtetéséhez szükséges eszközök üzemképesek.

Bérlő: 3,a Bérlemény rendeltetésszerű használatával együtt járó karbantartási, javítási, takarítási munkákat a saját költségén rendszeresen elvégezni

Most ha beszarik a légkondi annak a javitását nekem kell fizetni? de akkor meg nem alkalmas rendeltetésszerű használatra, akkor most mi van?

2023. aug. 7. 18:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
95%

Azt javíttassa meg a bérbe adó.Ha nem teszi ,csökkentse a bérlet költségét.

Mert ezzel módosította a lakás komfortságát .

2023. aug. 7. 18:52
 2/11 anonim ***** válasza:
81%
A légkondit Te rendeltetésszerűn használtad ugyan, de a szerződésben benne van, hogy a javítás is Téged terhel.
2023. aug. 7. 19:23
 3/11 anonim ***** válasza:
95%

Hát öregem... és akkor mit fedez a bérleti díj?

Pont azt kéne fedezze, hogy üzemképes lakást ad ki, és azt tartja.

A bútorok, gépek, villanykörte, edények, stb. az alku tárgya.

A hirdetési díjk általában még a géppark mindenkori újravásárlását (pl. mikro, mosógép, porszívó, okostévé ...), néha még előfizetéseket és takarítást is tartalmazni szokták.

Ha ez 3000 Ft/nm legalább megvan (havi bérleti díj és 1 évre), akkor ilyet nem reális kikötnie!

2023. aug. 7. 19:27
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Jó, a légkondi az egy dolog, állapodjatok meg erről külön,

De amit idéztél, abban a fűtésrendszertől, a zárak meghibásodásán keresztül a beázáson át, biztosíték tönkremeneteléig, mindenig minden benne van.

2023. aug. 7. 19:28
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
A "javítási" szóval nem kellett volna egyet értened a szerződés aláírásakor. Beszéld meg a tulajdonossal, hogy ez mégsem igazságos, hogy az ő elromlott berendezését Te javíttasd, amikor Te légkondisan vetted ki a lakást, azt adta neked, de elromlott (nem a Te hibádból).
2023. aug. 7. 19:39
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

1993. évi LXXVIII. törvény - a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

13. § * (1) A lakás [...] a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó;

Mivel Te lefogadtad a szerződés ezen pontját így neked kell elvégeztetned a javítást ha szükséges, hisz törvény szerint ebben a kérdéskörben a szerződő felek megállapodása az irányadó.

Felmondhatod a szerződést. És kérheted hogy a szerződési feltételeket újra tárgyaljátok vagy keresel másik lakást.

Sokan abban a hitben vannak, hogy ez a bérbeadó "kötelessége", pedig nem. Elsődleges a szerződés tartalma. Ha erről a szerződésben nem esik szó, akkor a Lakástörvény 13. §. (1) pontja úgy folytatódik a fenti pontosvessző után hogy: "megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik."

2023. aug. 9. 08:48
 7/11 anonim ***** válasza:

Ne írj alá ilyen szerződést. Teljesen egyenlőtlen. Neked mint bérlőnek valójában halvány lila fingod sincs a fűtésrendszer vagy bármi költségesebb eszköz tényleges állapotáról, koráról, eddigi üzemeltetési tapasztalatairól.

Most csak egy "gonosz" példa: ha én tudom, hogy a kazán a kiadó lakásomban menetrendszerűen évente egyszer betojik és a javíttatása minden évben egy több tízezres vagy százezer fölötti tétel, akkor ezt helyből rávertem a bérlőre, aki erről nyilvánvalóan nem tud és nem is sejtheti, hiszen nem általános az, hogy egyi ilyen eszköz évente meghibásodik. (Most nem kötelező karbantartásról beszéltem.)

2023. aug. 10. 10:31
 8/11 anonim ***** válasza:
49%

7-es a példád nem jó, mert az csere ha menetrendszerűen elromlik és ekkor a bérbeadó kötelessége lesz...

Másik része, ha veszel egy lakást akkor sincs halvány lila fingod sem a pontos képről, csak akkor tudod ha te magad cserélted/cseréltetted vagy vásároltad az adott berendezést.

2023. aug. 10. 13:29
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

De csak a bérbeadó tudja, hogy menetrendszerűen elromlik.

Lassan már ott járunk, hogy a bérlőnek kell fizetnie az ablak cserét is, ha rosszul záródik? :DDDDD

Kibérelsz egy autó vagy fűnyírót akkor nem neked kell cserélni a kopó alkatrészeket. Gyakorlatilag a motortól a felfüggesztésig minden kopó alkatrész.

2023. aug. 10. 13:37
 10/11 anonim ***** válasza:

"7-es a példád nem jó, mert az csere ha menetrendszerűen elromlik és ekkor a bérbeadó kötelessége lesz..."

De én most a kérdező szerződésére reagáltam. Mellesleg nem "csere" az, ha van egy régi, rossz eszközöd, ami gyakran romlik. A "menetrendszerű" elromlást nem úgy értettem, hogy kötelező, időszakos karbantartás.

"Másik része, ha veszel egy lakást akkor sincs halvány lila fingod sem a pontos képről, csak akkor tudod ha te magad cserélted/cseréltetted vagy vásároltad az adott berendezést."

Ez így igaz, viszont az ingatlan vásárlás kevésbé kényszerhelyzet, kevésbé kell gyorsan dönteni és bizony itt az ember amúgy is számol ilyen költségekkel. Míg egy bérlemény kivétele jellemzően kényszerhelyzet, gyorsan történik (max pár hét) és a szerződések 99%-a nem olyan szellemben íródott, mint a kérdezőé.

2023. aug. 10. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!