Mostanában a tulajdonosok kb. hány százaléka adja ki a lakását így?
Úgyhogy közjegyzői szerződést köt.
Van aki csak simán szerződést ír, van aki közjegyzőhöz is fordul.
Van olyan is, aki ingatlanos segítségét kéri, hogy hirdesse kiadásra a házát, és ha bérlőt talál a szerződéskötéskor ott van az ingatlanos is.
Viszont közjegyzőhöz sokan fordulnak?
Majdnem kivettem egy albérletet, ki is adta volna a tulaj, de mikor bejelentette, hogy közjegyzőnél kötné a szerződést, hát kössz nem...
Amúgy rengeteg olyan ember él albérletben, akik az albérletükből drogot árulnak. Főleg Budapesten. Ezt már csak azért írtam, mert a 33. felhozta a drogot.
Vannak olyan drogdílerek, akik igencsak drága albérletben laknak, luxus házakat bérelnek. Pl. Budapest Marina lakópark, vagy hogy a túróba hívják. 1 millió körül van az albérletet plusz rezsi.
Kérdező,
hogy Te milyen tájékozott vagy börtön és drog ügyekben...!
Értek a büntetőjoghoz és eljárásjoghoz, büntetés-végrehajtási joghoz, és a szabálysértési joghoz.
Nem kell tájékozottnak lenni drog témában senkinek. A hírekben fent van, hogy most ilyen dílert kapcsoltak le budapesti luxus albérletében, most olyan dílert. Nem nézel, olvasol híreket ember?
Nem olvastam vissza minden választ, de leírom, hogy nekem bérlőként mi ezzel a "problémám".
Ez az egész dolog mindig a tulajdonost védi, amivel semmi bajom sincs. De én még olyanról nem hallottam, hogy valaki ne akarta volna ennek a költségét legalább részben a bérlőre venni. Konkrétan azért fizetek, hogy kapjon a tulaj egy papírt, ami neki jó.
Ha a bérbeadó saját maga fizetné ezt a dolgot, akkor természetesen semmi bajom nem lenne vele, de így számomra csak egy plusz kiadás, miközben egy költözés amúgy is drága és idegörlő mulatság.
Abban is védi a bérlőt, hogy történik tulajdonosazonosítás.
A záradék csak akkor kerül fel, ha maga a szerződés is rendben van, azt is leellenőrzi a közjegyző.
Lekéri a tulajdoni lapot is.
Ezeket a bérlő is elkérheti természetesen, de nem mindenki tudja megállapítani, hogy pl. egy személyi igazolvány valódi-e.
44: Attól még, hogy nem hallottál róla, teljesen általános, hogy a bérbeadó fizeti, mi is magunk fizettük.
Én sem ismerek olyat, aki záradék nélkül ad ki, mégis elhiszem, hogy létezhet ilyen is.
Én is így adtam ki ingatlant. Havi 200ezer bérleti díjas ingatlannál határozatlan idejű szerződés esetén a tavasszal kért érte a közjegyző kb. 160 ezret.
Hogy ki fizeti, az mindig megállapodás tárgya. Mi úgy beszéltük meg, hogy fifti-fifti.
A feltételeket én beszéltem meg a közjegyzővel (és persze a bérlővel is!) előre. Az aláíráskor a közjegyző felolvassa a szerződést. Volt pár olyan pont - ami talán kevésbé megszokott a szerződések esetében -, ahol a közjegyző külön megkérdezte a bérbevevőt, hogy ezt biztosan megértette, és tényleg így akarja! És itt van a lényeg! A közjegyző nem kimondottan a bérbeadó érdekeit védi, hanem a bérbevevőét is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!