Lehet valamit csinálni ha a tulaj nem szól előre hogy jönni fog?
Nem szól hogy fog jönni. Én este értem haza,de láttam az ablaknál,hogy szerelt valamit.
Más eseteben is hallottam hogy a tulaj szó nélkül járkált be a lakásba.
Ilyen tulajjal mit lehet kezdeni?
Ahogy a 2-es írta, a szerzödés idötartamára tiéd a lakás használati joga, oda a tulajdonos csak a belegyezéseddel mehet be.
Ennek érdekében jogodban áll a zárat kicserélni (az eredetit megörizve, hogy kiköltözéskor vissza tudd adni), és nem kell a tulajnak kulcsot adni.
Mellesleg azzal, hogy bemegy, magánlaksértést követ el, mivel amít te bérled a lakást, az jogilag a te lakásod, neked van jogod használni (természetesen eladni nem lehet, de ez más téma), ha bárki az engedélyed nélkül tartózkodik ott, kihívhatod rá a rendörséget.
#3 Az megint más kérdés, mennyire jó ötlet rendőrt hívni a tulajra. Nyilván jogilag megteheti, csak nagy valószínűséggel attól a naptól kezdve ketyeg a felmondási idő.
Ilyen szempontból szerencsésebb, ha övék a lépés előny, tudnak nézelődni és amikor úgy látják, lelépnek.
A zárcsere jó megoldás, persze nem úgy hogy kicseréled és kész. Megtörtént a csere, erről értesíted a tulajdonost is hogy zárat cseréltél, mert a lakás zavartalan használatát nem biztosította. Felhívod a figyelmét, hogy a lakás birtokjoga a tied, erről a jogról a szerződéskötéskor bérleti díj ellenében lemondott, csak a Te engedélyeddel léphetnek a lakásba mások, ebben benne van a tulajdonos személye is annyi kitétellel, hogy a bérlő szükségtelen zavarása nélkül ellenőrizheti, szemrevételezheti a tulajdonának állapotát, de azt egyeztetni szükséges.
Felmond? Keressél másik lakást, ahol nem ilyen a tulajdonos.
Hát én üvöltve hoznám a tudtára, hogy eltűnt az otthon tartott másfél millió forint készpénzem és láttam, hogy a lakásban matat az engedélyem nélkül, szóval lesz szíves visszaszolgáltatni. :)
Viccen kívül, a fenti szcenáriónak nincs túl nagy valószínűsége, de ezentúl ha bármi eltűnne vagy hiányozna a lakásból és nem lennének betörésre utaló nyomok, akkor egyből a tulaj nyakára ugranék, mert ez lenne a logikus.
Zárcsere.
Magánlaksértés
Btk 221. § (1) Aki más lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erőszakkal, fenyegetéssel vagy hivatalos eljárás színlelésével bemegy, illetve ott bent marad, vétség: 2 év.
Itt a bérbeadó ezt a bűntettet elkövette.
#8 Ezzel csak a a gond, hogy ha kulcsa van a lakáshoz, akkor nem erőszakkal és fenyegetéssel ment be, ráadásul el sem küldték. Innentől tulajdonképpen nem megállapítható a magánlaksértés, és nem követett el bűntettet, maximum szabálysértést.
Hiába dobálózik mindenki azzal, hogy "lecsukják kétévre", nem fogják. Ez nem úgy működik, hogy kijön a rendőr és már viszi is bilincsbe verve, csak magánindítványra indítanak büntetőeljárást.
#7 Az üvöltözéssel megint az a baj, hogy a primitív közlésforma, és sok értelme nem lesz azon kívül, hogy végképp elrontod a tulajjal a meglévő jó/rossz viszonyt. Nyilván ha ez a cél, akkor ok. Ráadásul a rágalmazás is bűncselekmény, nem okos dolog tudatosan elkövetni.
Hat hivhatsz a sajat koltsegedre is szerelot… szolj neki,h nem kell a munkaja,megcsinaltatod a penzeden.
Ja,hogy azert csinalja meg a szerelest ..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!